Куди у Луцьку можна принести відпрацьовані батарейки

Куди у Луцьку можна принести відпрацьовані батарейки

Одна батарейка, яку викинули на смітник, може забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів землі. Нині попит на використання батарейок через вимкнення електроенергії зріс, тож у Луцьку продовжують підтримувати їхню свідому утилізацію. У місті є чимало локацій, куди можна принести використані батарейки, що допомагає зменшити їхню токсичну дію на довкілля.

Через обстріли ворогом об'єктів енергетичної інфраструктури, українцям почали вимикати електроенергію, тож люди  все частіше стали використовуватися пристрої на батарейках, а отже - почали більше використовувати і самі батарейки. 

Видання ВСН вирішило поцікавитися, яку шкоду несе несвідоме викидання батарейок до звичайних сміттєвих баків, яка нині ситуація з їхньою утилізацією і куди їх можна принести на переробку.

«Здавалося б, яку страшну шкоду може принести маленька батерейка, яку викинули на смітник і яка потрапила пізніше у землю? А вона може забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів землі.

А далі шкідливі речовини можуть потрапити в організм людини чи тварини, де будуть накопичуватися. Однак залишаються все ж ті люди, які продовжують викидати їх на звалище побутових відходів», - пише на сторінці проєкту «Чистий Луцьк» від міського центру управління відходами.

Керівник проєкту «Чистий Луцьк» Сергій Михалевич розповів, що за два місяці їхньої роботи до центру люди привезли до 50 кілограмів батарейок. Зазначають, що після накопичення потрібної кількості їх утилізовують.

Якщо поводитися свідомо, за словами завідувача кафедри екології та агрономії ЛНТУ Василя Іванціва, то загрози довкіллю від батарейок немає ніякої. У іншому випадку, звичайно, вона буде. 

Водночас, каже він, за останні роки це питання у Луцьку більш-менш налагодилося і частково сформована культура поводження із батарейками.

«Була проведена кампанія у школах, у великих магазинах, в яких є спеціальні контейнери для здавання батарейок. Я не скажу, що вже є ціла вибудована система, але такі елементи є. Не думаю, що люди будуть викидати батарейки у смітник зараз», - пояснює Василь Іванців.

 

Куди у Луцьку можна принести відпрацьовані батарейкиКуди у Луцьку можна принести відпрацьовані батарейки

Видання ВСН зібрало кілька локацій в Луцьку, де можна здати батарейки на переробку:

  • «Чистий Луцьк» - центр управління відходами, який працює щодня з 7:00 до 20:00 на вулиці Трункіна, 7 (заїзд з вулиці Дубнівська);
  • Заправки WOG;
  • Магазин «Є таке», що поряд з АТБ на проспекті Соборності;
  • Департамент житлово-комунального господарства, що на вулиці Богдана Хмельницького 40а;
  • Супермаркети АТБ;
  • Магазини ЮСК;
  • Житлово-комунальне підприємство №2, що на бульварі Дружби Народів, 13а;
  • Магазин електроніки «Ратекс», що біля Старого ринку на вулиці Сенаторки Левчаківської, 4;
  • Заправки Shell;
  • Гіпермаркет Нова лінія;
  • Гіпермаркет Епіцентр.

Текст - Ольга Юсковець

Можливо зацікавить