Кутя на столі в українців: як її приготувати за старовинними рецептами

Кутя на столі в українців: як її приготувати за старовинними рецептами

У кутю ще здавна вкладали особливе значення та готували тричі на рік. Тож в Україні є багато рецептів та традицій відповідно до різноманітності регіонів і громад.

Що символізувала кутя

По суті кутя - це відварені у воді зерна пшениці чи ячменю з медом. З давніх-давен для українців ця страва багато означала, тому перед вечерею її ставили під іконами.

Після вечері кутю разом із ложками залишають на столі на всю ніч для померлих родичів.

Коли та яку кутю готують в Україні

Відомо, що українці готували кутю тричі на рік: на Святий Вечір - багату, перед Старим Новим роком - щедру, переддень, Водохреща - голоднуТакож була традиція готувати її вчетверте на поминках нібито для покійників.

Рецепт багатої куті

Потрібно поставити каструлю з крупою на вогонь і посолити воду. А після закипання треба варити кашу на маленькому вогні ще 30 хвилин. Коли зерна крупи стануть м'якими, вони готові.

А потім промийте родзинки крупу та замочіть їх у теплій воді на 20 хвилин. Подрібніть горіхи. Додайте мед і ретельно все перемішайте.

Для крупи треба запарити, проварити мак і перетерти його з цукром. Усі підготовані інгредієнти необхідно висипати в кашу, додати узвар і перемішати.

Рецепт щедрої куті

Замочіть крупу на одну-дві години, а потім відваріть до пом'якшення. Пропорція зерна та води - 1: 2,5.

Для крупи треба запарити, проварити мак і перетерти його з цукром. Сухофрукти треба замочити в теплій воді, порізати дрібними шматочками і змішати з маком.

Далі додайте суміш у кашу. Розчиніть мед в склянці теплої води або в узварі та додайте у кашу. Крупа не повинна бути дуже рідкою.

У кінці додайте до куті вершкове масло, щоб зробити її по справжньому щедрою.

Рецепт голодної куті

Промийте зерно і замочіть його на кілька годин. Далі проваріть його до готовності, додаючи сіль, столову ложку олії.

Далі залийте мак окропом і залиште, поки він повністю не вбере рідину. Пропорція: на 100 грамів маку - одна склянка окропу. Потім мак треба проварити кілька хвилин. Розітріть мак із цукром.

Залийте родзинки теплою водою і залиште на 20 хвилин. Тим часом підсмажте горіхи та подрібніть. Вкінці змішайте всі складові та перемішайте разом.

Можливо зацікавить