Лікарняні волинянам відтепер оплачує Пенсійний фонд. Пояснили, чи треба приносити документи

Лікарняні волинянам відтепер оплачує Пенсійний фонд. Пояснили, чи треба приносити документи

З 1 січня 2023 року Пенсійний фонд України здійснюватиме низку страхових виплат. Раніше це робив Фонд соціального страхування України. 

З нового року Пенсійний фонд України займається виплатою:

  • допомоги по тимчасовій втраті працездатності;
  • допомоги по вагітності і пологах;
  • допомоги на поховання застрахованим особам в т. ч. потерпілим на виробництві;
  • одноразових та щомісячних страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

Як зазначила у коментарі виданню ВСН заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Тетяна Кошлата, вже з початку року почали надходити електронні лікарняні, які з 2 січня взяли на опрацювання. Розповідає, що 2 січня, подали 5 таких листів.

«З 1 січня цього року фінансуванням страхувальників для виплат лікарняних буде займатися Пенсійний фонд. До нас на вебпортал через особистий кабінет почали надходити від страхувальників електронні лікарняні, які вже з 2 січня розглядаємо», - розповідає заступниця.

За її словами, після перевірки заявки її відправляють на центральний рівень, тому що фінансування лікарняних за змінами буде відбуватися там. Додає, що терміни оплати теж змінилися: якщо раніше це було протягом 10 днів, то з 1 січня - упродовж 3 днів.

«Ми плануємо працювати централізовано, так, як працює загальна всеукраїнська електронна черга. Так відбувається з пенсіями, перейшли по субсидіях, і так плануємо робити  з лікарняними. Наприклад, відкрили лікарняний у Шацьку, відправили на веб-портал, він потрапляє у загальну всеукраїнську чергу і для опрацювання його беруть спеціалісти Луганської області, відправляючи потім на центральний рівень для оплати», - пояснює Тетяна Кошлата.

Як інформує Тетяна, процедура подання запиту, наприклад, по пологах відбувається наступним чином: у лікарні відкривають лікарняне, яке потім надходить страхувальнику, і яке той розглядає. Зазначається, що днем надходження лікарняного до страхувальника вважається 8 день після його закриття.

Опісля страхувальник має 10 днів, щоб прийняти рішення про виплату. Згодом надсилає його Пенсійному фонду, який у свою чергу після опрацювання передає дані на центральний рівень.

Якщо ж прийняли рішення не оплачувати лікарняний, про це повинні повідомити людину протягом 5 днів.

У тому випадку, коли лікарняне є у паперовому вигляді на руках у людини, вона може підійти у найближчий сервісний центр і подати його. Тобто у іншому разі, за наявності електронного лікарняного, приносити інші документи не потрібно.

Читайте також:

Можливо зацікавить