Литва відгородилася від білорусі стіною з колючим дротом

Литва відгородилася від білорусі стіною з колючим дротом

Литва завершила будівництво стіни на кордоні з білоруссю. Її почали зводити після напливу нелегальних мігрантів. Так, на ділянках протяжністю 552 кілометри встановили фізичний бар’єр – огорожу та колючий ріжучий дріт.

Про це пише Громадське з посиланням на BNS.

Загальна протяжність кордону Литви з Білоруссю становить 679 км, із них понад 100 км лінії проходить берегами річок і озер.

Рішення про зведення загорожі ухвалили після напливу нелегальних мігрантів із Білорусі в 2021 році. Литва звинувачує в організації потоку Мінськ та називає це гібридною атакою.

«

Торік із білорусі до Литви нелегально прибули майже 4,2 тисячі людей. Останнім часом кількість мігрантів, які намагаються перетнути литовський кордон, знову збільшилася», – пише видання.

Наразі на кордоні литовці продовжують роботу. Вони усувають дрібні дефекти зведеного бар'єра, відновлюють дороги та будівельні майданчики. 

У Держприкордонслужби Литви повідомили, що останнім часом почастішали спроби пошкодити паркан, цьому також сприяють озброєні та одягнені в форму білоруські прикордонники.

«З початку липня зафіксовано 95 випадків вандалізму, більшість з яких – умисний вандалізм. Треба визнати, що до пошкодження огорожі активно причетні співробітники Держприкордонкомітету Білорусі», – йдеться у повідомленні.

Що передувало?

Самопроголошений президент білорусі Олександр Лукашенко у відповідь на санкції ЄС заявив, що перестане стримувати рух мігрантів через свою країну. Першою з проблемою мігрантів стикнулася Литва, яка навіть запровадила режим надзвичайної ситуації, а згодом ситуація загострилася і в Польщі.

Литва не єдина, хто вирішив звести стіну на кордоні з білоруссю: про це ж оголосила Латвія і Польща, яка вже закінчує будівництво. білорусь зі свого боку звинувачувала країни ЄС у «протиправній поведінці» з мігрантами й біженцями та в порушенні власних принципів.

Можливо зацікавить