Лучанам пояснили, чому немає води, коли вимикають світло

Лучанам пояснили, чому немає води, коли вимикають світло

У Луцьководаканалі розтлумачили, чому в деяких оселях лучан може не бути води, коли вимикають світло. 

Про це повідомили на сторінці водоканалу. 

Лучани скаржаться на відсутність води у години вимкнення електроенергії. Такі скарги адресують водоканалу переважно мешканці правобережної частини міста вздовж річки Стир. Йдеться про 33-й, 40-й квартали, р-н Теремно та інші райони міста та тих власників квартири, які живуть вище четвертого-п’ятого поверхів. 

«Водопостачання цих квартир, розміщених вище четвертого поверху, здійснюється підвищувальними насосними станціями (ПНС), які знаходяться поруч із будинками і робота яких залежить від електроенергії. Одна така станція забезпечує підвищення тиску подачі води у групі від 1 до 10 дев’ятиповерхових будинків. Таких ПНС – майже 50 по Луцьку», - кажуть у водоканалі. 

Коли обленерго здійснює вимкнення електропостачання, у «багатьох випадках ПНС, попри те, що знаходяться поруч з будинком, отримують енергію від підстанції, яка не відключається». Саме тому нема світла, але є вода - бо ПНС лишаються під напругою!

«Однак є випадки, коли в ланцюжок відключення потрапляє електропідстанція, яка живить водночас і підвищувальну насосну станцію (ПНС), і будинок – у такому випадку в мешканців немає ні світла, ні води, але тільки у тих, які живуть вище 5-го поверху, через відсутність живлення і неможливість підняти воду на вищі поверхи, оскільки головні насосні станції на водозаборах працюють безперебійно, а отже до четвертого поверху вода подається не залежно від вимкнень електропостачання. Інколи технічно неможливо забезпечити неодночасне відключення ПНС і будинку, тому такі ситуації і виникають», - пояснюють. 

Як працюватиме ПНС, залежить не від роботи водоканалу, а від графіку відключень світла, кажуть там. 

«Енергетики періодично змінюють графіки відключення. Фактично, вони змінюють ланцюжок живлення і частина мешканців потрапляють в тимчасові ситуації, коли водночас відключені і підвищувальна насосна станція, і їх будинок, хоча раніше цього не відбувалося», - зазначають у Луцькводоканалі. 

Читайте також:

Можливо зацікавить