«Сморід - шалений»: лучани скаржаться на дим з підприємства, екологи кажуть, що це торф

«Сморід - шалений»: лучани скаржаться на дим з підприємства, екологи кажуть, що це торф

Мешканці вулиці Івана Франка у Луцька скаржаться на забруднене повітря в мікрорайоні. Кажуть, що це через підприємство, що опалює своє приміщення і просять провести належну перевірку. Водночас небезпеки, пояснюють у відділі екології міста, в цьому немає, а дим пов'язують із погодою та якістю палива, яке використовують на підприємстві.

Відповідну скаргу написала Валерія Верешко на порталі «Відкрите місто». 

«Навпроти нашого багатоквартирного будинку офісне приміщення за адресою м. Луцьк, вулиця Івана Франка, 44 на постійній основі опалює своє приміщення, спалюючи щось токсичне. Сморід - шалений на весь мікрорайон. Викиди дуже токсичні, ні дорослим, ні дітям нічим дихати навіть у своїх оселях при закритих вікнах. Прошу відправити туди офіційну комісію для вияснення по суті справи», - йдеться у повідомленні.

На звернення відповіли у відділі екології Луцької міської ради, зазначається, що було проведено перевірку цих фактів. 

«На території колишнього консервного заводу громадянка Шкльода Я.А. надає в оренду офісні приміщення, для теплопостачання яких використовує два водогрійні твердопаливні котли «Funke Logika» потужністю 78 кВт та 150 кВт. Товариством з обмеженою відповідальністю «Проектний інститут «Укрмашпроект»» виготовлено документи для громадянки Шкльоди Я.А., у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для громадського центру, та звіт з інвентаризації викидів», - зауважує у відповіді заступника начальника управління екології Луцької міської ради Олег Галета.

Зазначається, що відповідно до документації вид палива, який використовується, торф, а за інструментальними замірами лабораторії при номінальному навантаженні концентрації всіх забруднюючих речовин не перевищують встановлених гранично допустимих та санітарно-гігієнічних нормативів викидів і створюють незначний вплив на забруднення атмосферного повітря.

«Під час обстеження встановлено, що як паливо використовують торф. Відповідно до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря повинні отримувати підприємства, установи, організації та громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності. Оскільки громадянка Шкльода Я.А. не є суб'єктом підприємницької діяльності, вищевказаним законом не передбачено отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел», - підкреслюється у відповіді.

Як розповіла виданню ВСН начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, повідомлень на «гарячу» лінію Луцької міської ради «15-80» не надходили, але у випадку їх наявності здійснюватимуться відповідні заходи.

Ситуація, за міркуванням керівниці відділу екології, може бути пов'язана зі зниженням атмосферного тиску, підвищеною вологостю, внаслідок чого дим зупиняється на рівні вікон квартир. 

«В період зниженого атмосферного тиску і вологої погоди, що ми бачимо в останні дні,  як правило, дим стелиться в приземному шарі атмосфери й, відповідно, на рівні вікон квартир. Тому тільки з цим я можу пов'язати в окремий момент погіршення стану атмосферного повітря, що люди можуть відчувати. Якихось надзвичайних подій, нових підприємств чи викидів, на щастя, не було», - коментує Оксана Лисак.

Також річ ще у тім, що на вулиці, про яку йде мова у зверненні, розташована низка підприємств, які використовують твердопаливні котли. Тому відчуття забрудненого повітря може бути й від якості самого торфу.

Водночас небезпеки для жителів, за словами начальниці відділу екології Луцької міської ради, немає.

Читайте також: 

Можливо зацікавить

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

На війні загинув 25-річний Герой з Луцька
історії війни

«Не встигла подумати про нього – він уже телефонував»: командиру інженерно-саперного взводу з Луцька навіки 25 років

У Луцьку скандал з ОСББ через утеплення будинку
відео

«Нащо мені той пінопласт?!»: деталі скандалу у луцькому ОСББ через утеплення будинку. Відео

У Луцьку продається кав'ярня

Власник виїжджає за кордон: у Луцьку продають кав'ярню

Шевчук Євро-2024

Відомий ексфутболіст з Луцька прокоментував гру збірної України у фіналі плей-оф Євро-2024

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України

журналіст смерть

Обірвалося життя секретаря Волинської облорганізації Національної спілки журналістів України

буревій Луцьк
фото

У центрі Луцька буревій повалив паркан