"Луцьк захищений на 100% від сухопутної операції": Ігор Палиця дав інтерв'ю про війну

"Луцьк захищений на 100% від сухопутної операції": Ігор Палиця дав інтерв'ю про війну

Зокрема, щодо подальшої долі церков УПЦ МП, корупції на гуманітарній допомозі та шансів притягнути путіна до відповідальності.

Пропонуємо основні тези з інтерв'ю, яке транслювалося під час телемарафону ТРК "Аверс".

👉 ПРО ЗАХИСТ ВОЛИНІ

"Я переконаний, що в Луцьку не розкрадається ні одна копійка, що все працює злагоджено. Луцьк захищений на 100% від сухопутної операції. Чи захищений він з неба? Ні. Ніхто не захищений, тому що в них ракети не закінчаться, в них їх - як в дурня махорки. Вони лежать там з Радянського Союзу. ПВО щось ловить, щось не ловить, тому коли сигнал тривоги - потрібно бути дуже обережними".

👉 ПРО НАПАД БІЛОРУСІВ

"Чи дасть команду Лукашенко білоруським військам заходити на Волинь? Сьогодні я в це не вірю. Хоча бути може все, що завгодно.

Але я переконаний, що якщо якісь солдати зайдуть, вони помруть на території нашої держави і нашої області.

В Білорусі сьогодні не відключений інтернет, вони читають телеграм-канали, бачать вантаж 200, який прибуває, всі лікарні забиті в Білорусі орками. І я дуже сподіваюся, що білоруський народ все ж таки не дасть можливості Лукашенко забити останній цвях в його труну. Хоча він вже це зробив".

👉 ПРО САНКЦІЇ РФ

"Слухаючи перемовини російських солдат з їхніми ммами, я починаю розуміти, що у них не мами. В них роботи, які не жаліють своїх дітей. Вони будуть хотіти смерті всім, вмираючи від голоду. Але думаючи, що роблять сильну справу, "звільняючи" Україну.

Чи відчувають на собі санкції їхні виробництва? Так. Чи закриваються за відсутності технологій? Так. Чи шоковані їхні олігархи? Безумовно. Чи шоковані їхні працівники ФСБ, МВД? Безумовно, шоковані. Тому що путін їм всім давав заробляти, розкрадати бюджет росії. Він давав можливість, починаючи від дрібних офіцерів ФСБ заробляти мільйони доларів, і вони звикли відпочивати в Європі, купувати дорогі авто, дорогі речі. А цього всього вже немає.

Тому я вірю в те, що реакцію на санкції відчує "еліта" росії, правоохоронці та олігархи, швидше, ніж російський народ. Бо народ в шорах і думає, що він тут комусь допомагає".

 

👉 ПРО ПІДПИСАННЯ МИРУ

"Нам треба підписувати мир і припиняти війну на максимально вигідних  умовах для України. Що буде з Кримом, який буде статус Донбаса -  мені важко сьогодні сказати, але якщо це буде як до 24 лютого, не  визнання їх російськими, але якась форма, разом з тим -  припинення війни і дискусія про цю ситуацію, думаю, це варто  робити".

👉 ПРО МОЖЛИВИЙ "НЮРНБЕРГ" ДЛЯ ПУТІНА

"Думаю, відбудеться все якимось чином, що путін скаже: "Я не знав про те, що робили мої генерали, коли вони давали команду бомбити Маріуполь, Харків, вбивати мирне населення... Я був переконаний, що це військові об'єкти". І в кращому випадку ці генерали будуть нести відповідальність в Гаазі, чи як буде цей процес названий.

Чи зможемо ми, як свого часу в Нюрнберзі, притягнути путіна до відповідальності? Думаю, це буде дуже важко".

👉 ПРО КОРУПЦІЮ

"Сьогодні є корупція по гуманітарній допомозі, використання державних коштів по закупівлі необхідного для територій, які окуповані або куди немає доступу і вони не можуть самі закуповувати необхідне. Сьогодні є корупція, коли представники держави на цьому заробляють гроші і купують те, що не потрібно цим людям - тільки через те, що їм хтось дає хабарі.

На Вишгородський напрямок три дні назад зайшло 12 вагонів томатної пасти, як допомога людям, щоб вони мали, що їсти.

Сподіваюся, що Володимир Зеленський знайде всіх тих, хто під час війни заробляв на бюджеті і вони будуть відповідати по законах військового часу. Інакше, скільки б нам грошей не дали, ми не зможемо відбудувати сильну Україну".

👉 ПРО УКРАЇНСЬКУ ЦЕРКВУ

"Українська православна церква Московського патріархату не має права більше існувати в форматі підпорядкування Москві. Я вважаю, що керівники цієї церкви, священники мають прийняти рішення, як припинити це підпорядкування. Я не кажу, що треба йти в ПЦУ чи в УКГЦ, вони можуть бути самостійними, але українськими, для українців.

Ми спілкуємося з Нафанаїлом (керівник Волинської єпархії УПЦ МП, - ред.) також, говоримо, що прийшов час ставати українською церквою. Якщо не подобається ПЦУ - ставати окремими парафіями. Але вмирають віряни і їхні сім'ї, путін бомбить монастирі, церкви, для нього нічого немає святого. І Кіріл, який підтримав цю війну, не має права керувати ними (українськими священниками УПЦ МП, - ред).

Але це має бути мирний процес. Якщо якийсь священник ПЦУ кричить, що давайте захоплювати церкви московського патріархату - це ворог України. Тому що це має бути тільки мирним, самовизначеним шляхом".

Можливо зацікавить

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Війна Волинь
відео

Три трагічні звістки в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Іван Войчук