Луцька міська рада просить переселити коледж з історичної будівлі. Заклад - проти

Луцька міська рада просить переселити коледж з історичної будівлі. Заклад - проти

Для Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій хочуть змінити місце розташування. Це, кажуть у міській раді, один із механізмів впливу на керівництво закладу, яке перешкоджає підготовці до відкриття підземелля, що планується у травні цьогоріч. Натомість директор коледжу це заперечує. 

На сесію Луцької міської ради у п'ятницю, 31 березня, виноситиметься проєкт звернення прем'єр-міністру Денису Шмигалю та міністру освіти і науки Оксену Лісовому про перешкоджання розвитку туризму та руйнування міжнародного іміджу міста Луцька та України.  

У ньому, зокрема, просять:

  • негайно заборонити несанкціоноване втручання в роботу відреставрованого музейного комплексу;
  • розглянути можливість якнайшвидшої передачі історичної будівлі по вул. Кафедральна, 6 на баланс Луцької міської ради з одночасною зміною розташування відокремленого структурного підрозділу «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» на інше приміщення;
  • ініціювати звільнення з посади директора навчального закладу.

Пояснюють таку ініціативу тим, що «директор зумисне перешкоджає діяльності відреставрованого музею, що призводить до руйнування позитивного іміджу міста та України, а такі некваліфіковані дії можуть призвести до виведення з ладу дорогого обладнання, постійні зміни мікроклімату та недотримання сталого температурного режиму - до руйнування відреставрованих приміщень». 

До слова, у понеділок, 27 березня, відбулися збори трудового колективу освітнього закладу. Працівники були обурені таким бажанням Луцької міської ради.

У коментарі виданню ВСН заступниця міського голови Ірина Чебелюк пояснила, що цей документ з'явився, як пропозиція депутатам одного із механізмів впливу на керівника закладу, тому що, пояснює, відбувається перешкоджання підготовці об'єкту до відкриття. Воно адресоване міністерству, оскільки очільник закладу не є в підпорядкуванні міської ради. 

Вона зауважує, що у роботи вкладено міжнародні кошти і кошти міської ради. 

«У нас немає повного доступу до об‘єкту, у нас забирають ключі, нам не дають користуватися входом і - вимога «туристи будуть ходити так, як я скажу».

Нам потрібно нормально користувалися тим об‘єктом, який повинен бути для лучан, це є спільна власність громади міста», - пояснює заступниця міського голови.  

Ірина Чебелюк зауважує, що не йдеться про виселення коледжу у цю ж секунду: «У зверненні одним реченням є про зміну розташування закладу, але мова не йде про це в розумінні «вже завтра ми змінюємо адресу коледжу». Йдеться про розвиток об'єкту культурної спадщини і самої атракції».

Вона каже, що в минулу суботу було зафіксовано проведення екскурсії підземеллям, які ще не були відкриті. 

Заразом повідомляє, що ще не всі матеріальні цінності, які мають бути, завезли, а також - дещо не вдається встановити, оскільки підземелля використовують, як укриття. 

«Я кажу керівнику: «Ви водите туди екскурсії», на що він відповідає, що це неправда. А люди на фотографіях в середньовічних нарядах проводять екскурсії», - коментує Чебелюк. 

Керівниця управління міжнародного співробітництва та проєктної діяльності міськради Анна Вінцюк каже, що вони наразі не можуть знайти спільної мови з директором коледжу щодо функціонування підземель. 

Вона розповідає, що підземелля планують до відриття, вже тривають останні приготування, але заразом проводили вже багато перемовин щодо їхньої майбутньої роботи.

«У нас багато каменів спотикань щодо гарного налагодження роботи в підземеллях - не можемо знайти спільної мови. Наприклад, є різні бачення того, яким має бути вхід в підземелля - нового туристичного об‘єкту. Ми вважаємо, що - відкритим, а він (директор, - ред.) бачить це трошки по-іншому - щоб лишався закритим», - коментує Анна Вінцюк. 

Розповідає, що хочуть популяризувати пам'ятку і щоб кожен, міг вільно зайти туди, купивши квиток. 

У коледжі аргументи міськради заперечують. 

Директор Волинського коледжу НУХТ Ігор Корчук каже, що вони зареєстрували петицію до міського голови, щоб це питання зняли з порядку денного сесії. 

«По-перше, зараз військовий час. По-друге, всі факти, вказані там (у заяві, - ред.) - перекручені і несправедливі. По-третє, ми ставимо питання щодо розірвання орендних відносин з міською радою на підставі порушення договірних умов. Зайняли додаткові площі, які не входять в оренду», - зазначає директор закладу. 

Щодо перешкоджання роботи підземель він міркує: «Ще об‘єкт не зданий, тривають роботи, немає допуску туристів, то як їм можна перешкоджати? Як би виконувалися роботи протягом цих років, якби ми їм перешкоджали?»

Інформацію про проведення екскурсії у підземеллі Ігор Корчук не підтверджує - каже, що у цей день у коледжі був День відкритих дверей. Показуючи укриття закладу, вони спустилися у підземелля. 

«Були абітурієнти, їхні батьки. Ми показували корпус, навчально-матеріальну базу і укриття. Тоді, до речі, була повітряна тривога. Показали його, але зробили з цього провокацію, наче ми екскурсії проводимо», - пояснює очільник коледжу.

Рішення про те, чи скеровувати це звернення, депутати ухвалюватимуть у п'ятницю, 31 березня, на сесії Луцької міської ради.

Читайте також:

Можливо зацікавить