Мама двох дітей з Луцького району вирощує понад 400 сортів фіалок у себе вдома

Мама двох дітей з Луцького району вирощує понад 400 сортів фіалок у себе вдома

Наталія Шковелюк вирощує понад 400 сортів фіалок у себе вдома. Жінка - уродженка села Мала Глуша Камінь-Каширської громади, згодом разом із чоловіком переїхала у село Липини Луцького району. Все почалося із однієї квіточки, яку Наталія Шковелюк отримала в подарунок. Згодом домашня оранжерея жінки, бухгалтерки за освітою, зросла в сотні разів. Тут кожен сорт унікальний, має свої форми і відтінки. Про їх вона знає практично усе.

Так уже восьмий рік кімнатні «фіалкові поля» стали не лише справою для душі, а й додатковим заробітком нашої землячки, - пише газета Нове життя.

Ще змалку пані Наталія була залюблена в домашню рослинність. Тоді з вікна батьківського будинку в Малій Глуші, де народилася і виросла, визирало квіткове розмаїття. А ось клумби біля обійстя були справою матері. Після одруження Наталія переїхала в село Липини Луцького району. Там із чоловіком мають власний будинок, де спеціально виділили кімнату під стелажі з фіалками, захоплення якими з’явилося під час двох декретних відпусток жінки, котрі тривали сім років.

«Перша фіалочка в мене була звичайна. В народі її називають «промка», а якщо точніше – промислова. Потім дізналася про сортові, то купила для себе 10 штук, тож загалом мала близько 30 квіток. Згодом потрапила на виставку і дуже здивувалася, що є така кількість сортів цієї тендітної рослини. Відтоді все і почалося», – пригадує жінка.

Мама двох дітей з Луцького району вирощує понад 400 сортів фіалок у себе вдома

Нині справжнє надбання пані Наталії – це п’ять стелажів зі спеціальним освітленням та понад 400 сортів фіалок. Про кожну квітку жінка може розповісти детально: де купувала, хто селекціонер та як називається. Навіть якось проводили експеримент: Наталія вгадувала сорт фіалки лише за листками, не дивлячись на сам цвіт. І не дивно, бо ж кожна квітка потребує догляду. Для когось це може здатися непідсильною ношею, а для Наталії Шковелюк – улюблена справа. Бо з таким захопленням говорити про рослинки може лише справжня поціновувачка і професіоналка.

«Для тих, хто цим не займається, з першого погляду всі фіалки – зелені або з рябенькими листочками…  А для мене кожна квітка унікальна. Бо ж кілька разів на тиждень вони проходять через мої руки. Щодня підливаю, прибираю сухі листочки, пакую замовлення. Таким чином і запам’ятовується все», – розповідає жінка.

Зупинятися на досягнутому квіткарка не збирається. Відвідуючи різні виставки та спілкуючись з іншими колекціонерами, вона щорічно поновлює кількість сортів. Лише цього року придбала понад сотню нових різновидів фіалок. Купує їх здебільшого в українських селекціонерів, є також і закордонні. Каже, новинки значно переважають у ціні. Як пригадує пані Наталія, попри війну, нещодавно отримувала замовлення з Донецької області. Переконана, що в квітах можна знайти відраду, відволіктися від страшних подій та відпочити.

Мама двох дітей з Луцького району вирощує понад 400 сортів фіалок у себе вдома

 До слова, після повномасштабного вторгнення, російські сорти виходять із обігу в Україні і залишаються лише власні та закордонні.

«Ціна залежить від сорту. Листочки – від 20 гривень і вище, можна придбати і за 80 чи за 100 гривень. Усе залежить від того, наскільки це новий сорт. Чим він пізніше виведений, тим дорожчий. Є новинки 2021-2022 років, які я купувала по 200-250 гривень. Менше вартують сорти, котрим більше років», – говорить Наталія.

Фіалки – чи не найпопулярніші кімнатні рослини. Господиням вони полюбилися через відносно нескладний догляд. Однак не всі знають, що для тривалого цвітіння і пишного листя потрібно дотримуватися кількох секретів, якими поділилася пані Наталія Шковелюк із «Новим життям».  

Отож, ви принесли свою красуню додому. По-перше, потрібно правильно вибрати місце розташування. За словами квіткарки, фіалка любить світло, але не прямі сонячні промені. Тому, щоб уникнути опіків, у сонячну погоду краще притіняти вікно. Також жінка наголошує, що ця кімнатна квітка дуже любить свіжий ґрунт. Її краще пересаджувати один раз у сім-вісім місяців, «бо нічого так не спонукає рослину до цвітіння, як свіжий ґрунт та маленький горщик».

«Ємкість має бути невелика, адже у фіалок – маленький ніжний корінчик. Стандарт – це 8-9 сантиметрів в об’ємі, 220-230 мл. Квіти не виносять перезволоження, їхні коріння і стебла можуть загнивати від цього. Тому слід поливати по мірі просихання. Особисто в мене практично всі фіалки на фітільному поливі. Найпоширеніший спосіб розмноження – листковий. Відрізавши листочок, його слід просушити 5-7 хвилин і посадити  в горщик. За місяць уже буде видно корінці, коли вони підростуть – можна розсаджувати», – ділиться особливостями догляду за фіалками Наталія.

Мама двох дітей з Луцького району вирощує понад 400 сортів фіалок у себе вдома

 Для пишного цвітіння цієї тендітної квіточки надважливий ґрунт. Досвідчена квіткарка каже, що використовує лише коричневий торф, який має дуже легку текстуру без глини та піску. Бо ж звичайна земля після поливу збивається в камінь, а торфова швидше просихає і стає легкою та пористою. Тому корінь фіалки легше росте і розвивається. Жінка додає, що за бажанням ґрунт можна скомбінувати в домашніх умовах, але ефект буде геть інший.

Окрім того, на тривалість цвітіння впливає і різновид самої рослини. Серед таких Наталія виділила зелено-квіткові. Бо ж, за її словами, саме той сорт квітне не менше пів року. Жінка зізнається, що цим вони і підкупили її. Тож уже зібрала свою міні-колекцію улюблених фіалок із зеленими квіточками. А ось серед найвибагливіших – жовто-квіткові. Цвітіння цих кімнатних рослин триває до місяця.

Знає про своїх підопічних пані Наталія не лише з власного досвіду. Серед друзів та знайомих жінки є чимало селекціонерів, які мають колекції в тисячі сортів. Звідти і корисні поради по догляду. Зокрема, наша землячка поділилися секретами, як рятувати кімнатні красуні від шкідників.

Мама двох дітей з Луцького району вирощує понад 400 сортів фіалок у себе вдома

 «Для нових фіалочок, які нещодавно придбала, я обов’язково проводжу вхідну триразову обробку. Вона здійснюється через три-чотири дні. Після цього їх слід відправити на місячний карантин. Таким чином можна врятувати всю колекцію від поширення шкідників», – зауважує квіткарка Наталія.

Щоденний догляд за маленькою оранжереєю забирає чимало часу. Окрім того, Наталія Шковелюк  ще має основну роботу в ДКП «Луцьктепло», де працює операторкою. А ще є мамою двох діток шкільного віку, які відвідують чимало гуртків. Тож без шаленої любові до цих кімнатних рослин нічого б не вийшло. Жінка каже, що квіти – це вечірня робота, яку вона виконує, коли найменші повечеряли і полягали спати. Тоді, як жартує чоловік пані Наталії, настає час мами відправлятися на її «фіалкові поля».

Аліна Матюк.

Можливо зацікавить