«Мамо, я не хочу війни»: у центрі Луцька презентували виставку дитячих свідчень війни

«Мамо, я не хочу війни»: у центрі Луцька презентували виставку дитячих свідчень війни

«Мамо, я не хочу війни!» – виставку з такою назвою організовану Генеральним Консульством Республіки Польща в Луцьку відкрили поблизу головного корпусу Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Про це повідомляють на веб-сайті Луцької міськради.

«Мамо, я не хочу війни»: у центрі Луцька презентували виставку дитячих свідчень війни

Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк розповів, що виставка створена завдяки польсько-українському архівному проекту «1939-45 Польща/2022 Україна».

«Вона представляє надзвичайно зворушливі дитячі свідчення війни – історичні малюнки польських дітей з 1946 року, які є записом їхніх переживань та емоцій під час Другої світової війни і німецької окупації 1939-1945 років та сучасні малюнки українських дітей, пов’язані з війною, що зараз відбувається в Україні. Метою виставки є можливість показати, що в очах дитини війна завжди виглядає однаково, незалежно від місця та часу. Війна – це зло, а дитина в ній завжди жертва», – зазначив пан Місяк.

 

«Мамо, я не хочу війни»: у центрі Луцька презентували виставку дитячих свідчень війни

Заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк, яка взяла участь у відкритті виставки розповіла, що діти – це найсвятіше, що є у нашому житті. Вони заставляють нас жити та дбати про їхню безпеку.

«Ми розуміємо, що зараз живемо в тиловому місті, але кожен з нас працює на фронт. Мабуть, ніхто не зрозуміє до кінця тих емоцій, які пережили люди та, особливо, діти, будучи в Маріуполі, Харкові. Будучи в тих містах, від яких сьогодні залишилась лише точка на карті та руїни, які ми в майбутньому відбудуємо та зробимо навіть кращими. Тому ці світлини, ніби своєрідний жест чи знак Луцьку, який говорить, що потрібно пам’ятати і дбати про нашу безпеку, про наших воїнів та про те, щоб наша країна була збережена в цілісності та в тому складі, в якому вона є», – зазначила Ірина Чебелюк.

 

«Тільки завдяки нашим воїнам та усім країнам, які нас підтримують, а особливо Польщі, яка постійно з нами, ми можемо впевнено говорити про те, що мир буде в нашій країні. Вже більше року ми стоїмо та обов’язково вистоїмо», – наголосила вона.

На дитячих малюнках зображені танки, літаки, які скидають бомби, пожежі та вибухи. Діти малюють боротьбу, окупацію, свою сім’ю, руйнування, опір, але вони також зображують надію та перемогу.

«Мамо, я не хочу війни»: у центрі Луцька презентували виставку дитячих свідчень війни«Мамо, я не хочу війни»: у центрі Луцька презентували виставку дитячих свідчень війни

Читайте також:

Можливо зацікавить