Майже все – про війну: гурт «Фіолет» готує до випуску новий альбом

Майже все – про війну: гурт «Фіолет» готує до випуску новий альбом

Гурт «Фіолет» готує до випуску новий альбом за грантові кошти від Українського культурного фонду. Нині завершується запис останніх пісень. Більшість синглів будуть на воєнну тематику, хоча деякі з них були написані ще до 24 лютого.

Про це у ефірі марафону волонтерського штабу «Ангар» повідомив фронтмен гурту «Фіолет» Сергій «Колос» Мартинюк.

«Ми виграли грант Українського культурного фонду на запис альбому. Більшість пісень у ньому будуть присвячені темі війни хоч частина написані до 24 лютого. В новому альбомі буде пісня з назвою «Memento Mori» (дослівно – «Пам’ятай про смерть» - ред.). Там чітко про хлопців-добровольців, які все кидають і йдуть воювати. Вона написана за місяць до 24 лютого. Скинув своїм, і було таке, що казали «Тематика не на часі». Ага, не на часі… Як виявилось все - навпаки. Тепер ми уже записуємо одну з останніх пісень альбому», - розповів він.

Сергій Мартинюк також зізнався, що після повномасштабного вторгнення думав, що не скоро повернеться до творчості. 

«Перші тижні після 24 лютого я був впевнений, що довго не писатиму, я зрозумів, що не на часі завершення роману. Але минуло кілька тижнів, це був ранок суботи в березні, я сидів за столом, спочатку народилась в голові мелодія, потім – текст. Потім було кілька дзвінків, студія і з’явилась пісня «Заряджай». Вона розблокувала мисленнєві потоки в моїй голові. І з цього часу я для себе вирішив, що музика – мій спосіб говорити зі світом.  Так почали народжуватися пісні», - розповідає він.

Фронтмен «Фіолету» також відзначив: практично усі пісні, написані з цього моменту так чи інакше стосувалися теми війни. 

«Коли я сів писати пісню «На Чорному морі», я усвідомив, що вперше за 12 років «Фіолет» не буде в Одесі. А Одеса – це не просто місто для мене, це місто хороших друзів, де ми не тільки виступали, а й тусили. Коли в голові з’явилось «На Чорному морі чужі кораблі», я зрозумів, що і тут не вдалося [обійтися без воєнної теми]», - резюмував він.

Також Сергій порадив українцям за можливості не забувати про українську музику, кіно, книги, адже ці речі -джерела абстрагування від щоденних новин.

Нагадаємо, у Луцьку триває онлайн-марафон від волонтерського штабу «Ангар», під час якого у неформальній розмові разом із запрошеними гостями збирають кошти, аби у майбутньому придбати захисникам України речі, які зігріють їх узимку: теплу форму, буржуйки, генератори та інше.

Можливо зацікавить