Через Луцьк регулярно їздять автобуси в Росію

Через Луцьк регулярно їздять автобуси в Росію

Через Луцьк курсують автобуси, які везуть українців на територію Росії, а також на тимчасово окуповані нею території. Перевізників, як і самих українців, не зупиняє той факт, що вони їдуть на територію країни-агресорки.

Про це йдеться у сюжеті «КонкурентТВ», пише «ВолиньПост». 

Із Луцька в Москву або Петербург автобусом – це можливо! У той час, коли російські окупанти запускають по Україні десятки ракет, а кордони з Росії фактично закриті, такі перевізники ще досі їздять. 

Ці рейси знайти дуже легко. Низка груп у фейсбуці, з десяток телеграм-каналів, а також купа сайтів з можливістю бронювання квитків – за допомогою всіх цих ресурсів можна без труднощів зв’язатися із перевізником і поїхати до країни окупантів. Вартує подорож від 200 до 300$, залежно від міста Росії.

Автобуси з Луцька їдуть на росію кілька разів на тиждень. Більшість із них перед цим забирають пасажирів з інших обласних центрів. З'ясувалося, що перевізники працюють за простою схемою: усі вони їдуть спершу до Варшави, далі ж пасажирів пересаджують на інший автобус, який вже і прямує на москву та інші міста Росії. Перевізники возять навіть на тимчасово окуповані росіянами території України, зокрема в Донецьк, Луганськ, Маріуполь, Крим. І, що найбільше шокує, є ті, хто готовий їхати.

В адміністрації автостанції №1 міста Луцька не надали інформації щодо того, чи знають вони про «неофіційні рейси» до Росії та чи фіксують такі випадки.

Як розповів юрист Валентин Хаймик, юридично українці, які везуть людей до Росії і які, власне, є пасажирами цих рейсів, не порушують законодавства.

«На сьогодні законодавство не передбачає такої відповідальності, якщо ми говоримо про перетин кордону України і потім в’їзд на території Росії чи Білорусі. Відповідно, на жаль, на сьогодні багато українців користуються такими способами. Їдуть до сусідньої Польщі і, відповідно, потім вже шукають шляхи, щоб поїхати в росію через їхні особисті обставини», – зазначив він.

Тобто, якщо українець зі своїм українським паспортом в’їжджає з території росії в Донецьк, або Луганськ, або Крим, його не покарають, адже встановити факт в’їзду на сьогодні, на думку Валентина Хаймика, майже неможливо, тому що ці території ще окуповані і наші правоохоронні структури не мають туди доступу, щоб встановити сам факт перетину кордону з території росії.

Нагадаємо, раніше журналісти зі столиці та Рівненщини виявили, що рейси до Росії здійснюють фактично з кожного обласного центру України. 

Читайте також:

• СБУ Волині повідомила про підозру у державній зраді колишній освітянці з Донеччини

• СБУ буде контролювати пересування пасажирів