«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності

«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності

У Луцьку на конференції «Безбар'єрна Україна» обговорили впровадження у регіоні політики безбар'єрності. Мова йде філософію суспільства без перешкод, яка повинно бути у післявоєнній Україні. Місія ініціативи у розбудові комфортного простору без обмежень для всіх людей, адже всі ми - різні й маємо почуватися зручно.

Про це та кроки реалізації політики безбар'єрності в українських містах, зокрема, й на Волині йшлося у четвер, 4 травня, під час конференції «Безбар'єрна Україна». 

На зустрічі зібралися представники Волинської обласної військової адміністрації, Нацполіції та управління дотримання прав людини національної поліції, Луцького інституту розвитку людини університету «Україна», органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Метою конференції стала актуалізація заходів, передбачених Національною стратегією зі створення безбар'єрного простору в Україні до 2030 року.

Як зауважила у своєму відеозверненні народна депутатка Олена Шуляк, таке поняття «безбар'єрність» часто асоціюється із країнами Заходу. Тобто сприймається так, що воно може бути в Україні, проте не великих дозах і винятково на конференціях, коли слухають доповіді, аплодують, а потім розходяться у світ, де може не бути правильних пандусів навіть в аптеках чи лікарнях, де будь-який союз, що не вписується у формулу «чоловік + жінка», сприймається іншим.

«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності

«Перед нами стоять дві великі місії: перша - додати безбар'єрність в українську інфраструктуру, друге - додати безбар'єрність до української свідомості, усунувши умовні перепони в головах. Першу проблему ми вирішуємо на законодавчому рівні: українські міста нарешті мають стати не «совковими», а комфортними для всіх груп населення.

Далі ми переходимо у бар'єри в головах. Низькопідлогові автобуси вже є в багатьох містах України, але такий транспорт не є інклюзивним, якщо водій не під'їжджає впритул до бордюру, а пасажири не звільняють місце для колісного крісла чи огризаються. В такому випадку закони й постанови не допоможуть. Наша з вами задача - стати першими, які будуть створювати нову нормальність», - наголосила нардепка.

Днями уряд, каже депутат Верховної Ради України Валерій Стернійчук, затвердив план заходів на перших два роки, який стосується реалізації стратегії створення безбар'єрного простору в Україні. як це відбувається в інших країнах Європейського Союзу.

«До цього будуть залучені 15 профільних міністерств, проводитимуться 72 заходи. Один з них, до речі, - створення автошколи для людей з інвалідністю, що дозволить безперешкодно отримувати водійське посвідчення. 

Також заакцентую увагу на законопроєкті Олени Шуляк - реформаторський закон №5655, який стосується містобудівної діяльності. Зараз актуальне питання післявоєнного відновлення України, але що це для нас? Всі думають, це про відбудову зруйнованого, проте, крім цього, це і про будівництво нових об'єктів, під час чого враховуватимуться потреби всіх», - підкреслив Стернійчук.

«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності

Заступник голови Волинської ОВА Олександр Троханенко під час конференції зауважив, що Волинь вже давно працює над тим, щоб досягнути безбар'єрного простору в освітньому, суспільному, цифровому, економічному та інших вимірах, адже коли представники всіх груп почуваються зручно і безпечно, то можуть реалізувати себе.

Зокрема, розповідає, в області встановлювали пандуси, кнопки виклику на входах, клали тактильні смуги на пішохідних переходах, установлювали звукові світлофори й дублювали ключові написи шрифтом Брайля. Пріоритетним стали фізкультурно-спортивна реабілітація ветеранів війни, залучення їх до спортивних змагань та проведення освітніх заходів для подолання психологічних та інших бар'єрів.

За словами керівниці управління містобудування та інфраструктури Волинської ОВА Катерини Нікітіної, адміністрацією, а саме управлінням спільно зі структурним підрозділом, територіальними громадами і громадськими організаціями формується план заходів на 2023-2024 роки з реалізації у Волинській області національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні. Розглянувши «Довідник безбар'єрності», вони розширили план заходів.

Під час конференції з безбар'єрності відбулася презентація цього видання. Воно, розповіли учасники конференції, з'явилося за ініціативи Олени Зеленської у вересні 2021 року в електронному форматі. Цифрова версія довідника постійно наповнюється, а ось друкована є унікальним мультипредметним виданням і за формою, і за якістю виконання. Містить, до слова, сторінки шрифтом Брайля та переклад жестовою мовою.

«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності

«Довідник безбар‘єрності» - це гід з конкретного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар‘єрної мови. Це проєкт з відкритим кодом, створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

До слова, довідник складається з наступних розділів: складові безбар'єрності, правила мови, словник і безбар'єрний календар. 

«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності

Він створений не для продажу, а для вивчення і перенесення знать у реальне життя. Примірники книги передали до національних та обласних бібліотек. На Волині «Довідник безбар'єрності» можна переглянути у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

Презентувала книгу на конференції представниця книгозбірні Оксана Ковальчук.  

«Довідник - унікальний, який є у нас (на Волині, - ред.) в одному примірнику. Він доступний для всіх, але тільки не на виніс за межі бібліотеки. Складається з чотирьох розділів. У ньому пишуть про те, як правильно звертатися до людей, щоб не образити. Стільки слів, які ми часом вживаємо неправильно, тому повинні вчитися, якщо хочемо будувати нове суспільство. Мене, зокрема, вразили сторінки зі шрифтом Брайля», - розповіла вона.

«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності

Заразом додала, що у бібліотеці імені Олени Пчілки є цілий відділ з подібними книгами - шрифтом Брайля - і Шевченко, і Леся Українка, і українські казки, і книга Петра Троневича про Луцьк.

Крім цього, задля напрацювання найкращих рішень для перетворення безбар'єрності у суспільну норму створили спеціальний практичний посібник «Альбом безбар'єрних рішень». Він показує, якими дружніми можуть стати наші міста для всіх груп людей.

«Люди - різні. Тихі та голосні. Молоді, швидкі, мобільні, та малі, старші, повільні. Ми хочемо, щоб кожен, хто поспішає, - встиг; хто хоче кудись дістатися, - встиг. Пішки, на пухнастих лапах чи на колесах. Щоб на майданчиках дітям було безпечно та весело. Хтось бачить, хтось чує, хтось навмання спускається у перехід, який не обладнали, як слід, сходами, по яких не проїде візок, де небезпечним є кожен крок. Для когось навіть автівки тепер занадто гучні, а хтось не перейде вулицю без звукового сповіщення. Ми - різні, бо сьогодні наші міста для когось - тимчасове житло, а для когось - дім, в який хочеться повернутися, що б там не було... Дім - це безпека, комфорт, упевненість...

Ми - різні, але це не має бути обмеженням. Наші міста мають стати дружними для кожного. Разом ми можемо це зробити. Кожен маленький крок - шлях до безбар'єрності», - йдеться у відеоролику про практичний посібник.

«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності«Ми усі - різні»: у Луцьку відбулася регіональна конференція з безбар'єрності

Читайте також:

Можливо зацікавить

загибель військового бої за Роботине

Загинув понад пів року тому: повідомили про смерть Героя з Луцька Антона Кравченка

крапельниця Положинський

Відомий артист та військовослужбовець з Луцька: опинився під крапельницею

Кварцяний Євро-2024

Україна - Ісландія: відомий тренер з Луцька прокоментував матч фіналу плей-оф відбору на Євро-2024

бюджет Луцьк

У Луцькій громаді стартує конкурс «Бюджет участі»

Покинув роботу в мерії Любліна, щоб воювати: у Луцьку вулицю Крилова перейменували на честь полеглого Героя Миколи Мялковського

Покинув роботу в мерії Любліна, щоб воювати: у Луцьку вулицю Крилова перейменували на честь полеглого Героя Миколи Мялковського

На Волинь «на щиті» повернулися полеглі Герої
відео

До Луцька «на щиті» навіки повернулися полеглі Герої. Відео

Голос країни
відео

«Мед для вух»: лучанка з унікальним тембром, яка підкорила сцену «Голосу країни», презентувала нову пісню

У Луцьку в аварії постраждала жінка
відео

У Луцьку зіткнулися дві автівки: постраждалу забрала «швидка». Відео

Сергій Притула

«Читаю коментарі, щоб відпочити»: Сергій Притула у Луцьку розповів про хейт в інтернеті