Місто без вуличного освітлення: жителі Луцька розповіли, як переходять дорогу у темну пору доби

Місто без вуличного освітлення: жителі Луцька розповіли, як переходять дорогу у темну пору доби

Зараз на Волині вимикають освітлення доріг державного значення після 22:00. Роблять це для зменшення навантаження на енергосистему регіону. Вуличні ліхтарі вмикають із настанням сутінків. Не стосуються ці обмеження тільки ділянок доріг на території контрольно-пропускних пунктів і підходах до них.

Та чи знають наші пішоходи про такі зміни і як дбають про власну безпеку на дорогах, - у сюжеті 12 каналу.

На вулицях Луцька вже добряче стемніло. І ось пан Микола збирається вирушати в дорогу на велосипеді. Та от, як мова заходить про безпеку та світловідбиваючі елементи, чоловік зніяковіло знизує плечима.

- У вас є якісь світловідбиваючі елементи?

- Нічого немає.

- Нічого?

- Ну стараюся помалу їздити, обережно, але від того ніхто не застрахований

 «Я після 22 стараюся не ходити взагалі, тобто сиджу вдома, займаюся своїми справами, чоловіком, їсти там щось готую прибираю оце все. А якщо десь отак буває, що виходимо після 22, то в мене є така курточка, вона сіра по собі, але як машини їдуть, то виглядає, як біла. Тобто світловідбиваюча. Так», - каже лучанка Соломія. 

 

 «Я б нічого не перечікувала. Я звичайно, якщо мені треба, то я йду. Можна от ліхтариком підсвітити. Через те, що немає світла - це не така велика проблема, щоб не ходити при цьому»,  - розповідає лучанка Дар'я.

 Натомість водії кажуть, з нерозсудливими пішоходами та велосипедистами завжди було багато проблем. Втім нині, не мати відповідних світловідбиваючих елементів означає просто не цінувати життя. До ситуації, кажуть водії, ставляться з розумінням. Втім закликають свідомими бути і пішоходів.

 «Можна подумати про це заздалегідь. Якусь навіть жилєтку взяти, якщо десь ходите, шоб було таке. Наскільки я знаю зараз куртки й одяг продаються також і дитяче стараються робити в основному, щоб світловідбиваюче було», - наголошує лучанин Сергій.

 Не всі лучани розділяють думку про обов'язкову наявність світловідбиваючого одягу. Також за час прогулянки містом кілька разів бачили, як незважаючи на темну пору доби, люди не поспішають до переходу, а де трапилося перебігають дорогу. Саме для таких людей, переконані лучани, неосвітлені автошляхи є неабиякою проблемою. 

«Зараз через це, ну хай так краще не буде, але, певно, почастішають випадки ДТП зі збиттям пішоходів, особливо тих, які перебігають дорогу, де немає переходів, зараз таких багато, особливо старші, якщо чесно», - зазначила лучанка Соломія.

 До слова, у патрульній поліції цей факт підтвердили. Кажуть, за останній тиждень кількість аварій дійсно збільшилася.  

«Звертаємо увагу керманичів на дотриманні допустимої швидкості. У місті це складає 50 кілометрів на годину. Проте радимо водіям знизити швидкість, якщо виникають обставини за яких зменшується видимість. Пішоходам рекомендуємо бути уважними, а також позначити себе, аби водій міг Вас помітити та вчасно зреагувати. Для цього, кажуть, достатньо  бодай світловідбиваючих брелоків на сумках або відповідних наліпок на одяг», - закликають патрульні.

Можливо зацікавить

загибель військового бої за Роботине

Загинув понад пів року тому: повідомили про смерть Героя з Луцька Антона Кравченка

крапельниця Положинський

Відомий артист та військовослужбовець з Луцька: опинився під крапельницею

Кварцяний Євро-2024

Україна - Ісландія: відомий тренер з Луцька прокоментував матч фіналу плей-оф відбору на Євро-2024

бюджет Луцьк

У Луцькій громаді стартує конкурс «Бюджет участі»

Покинув роботу в мерії Любліна, щоб воювати: у Луцьку вулицю Крилова перейменували на честь полеглого Героя Миколи Мялковського

Покинув роботу в мерії Любліна, щоб воювати: у Луцьку вулицю Крилова перейменували на честь полеглого Героя Миколи Мялковського

На Волинь «на щиті» повернулися полеглі Герої
відео

До Луцька «на щиті» навіки повернулися полеглі Герої. Відео

Голос країни
відео

«Мед для вух»: лучанка з унікальним тембром, яка підкорила сцену «Голосу країни», презентувала нову пісню

У Луцьку в аварії постраждала жінка
відео

У Луцьку зіткнулися дві автівки: постраждалу забрала «швидка». Відео

Сергій Притула

«Читаю коментарі, щоб відпочити»: Сергій Притула у Луцьку розповів про хейт в інтернеті