Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

У рідному місті завжди є особливе місце. 

Ностальгічне. Яке нагадує про перший світанок не вдома поруч із кимось до щему в серці хвилюючим. Про автомобільні скати, закопані навколо пісочниці, якими несміливо ступаєш за руку з мамою і рахуєш свої перші в житті цифри.

Адреналінове. Ті самі кущі за школою, де прогулював перший урок, тремтів і таки почув за спиною суворий бас директора. Фасад будівлі, куди йшов на співбесіду з повною впевненістю: робота мрії - завтра твоя!

Впізнаване. Теплі світильники в вікнах багатоповерхівок твого нічного спального району. Шпиль відремонтованого вокзалу після першого кроку на перон. Червоні цифри годинника на луцькому “бігбомі”. Знову-іншого-кольору Слоник. Закутки Старого міста. Закутки енергійного 55-ого. Проспекти на ремонті - проспекти після ремонту. Солодка вата в парку і таке скрипуче “чортове колесо”...

Рідне. Наше рідне місто Луцьк!

Видання ВСН поцікавилось у відомих лучан про їхні особливі місця, які пам’ятають з дитинства і де зараз люблять відпочивати.

Ігор Поліщук, Луцький міський голова: 

Дуже люблю наш центральний парк, сентиментальні спогади з яким пов'язані ще з дитинством. За останні роки ми доклали чимало зусиль, щоб він був дійсно приємний для відпочинку, прогулянок та занять спортом, виглядав естетично та привабливо.

Також люблю підземелля Кафедрального костелу святих апостолів Петра і Павла та підземелля Вежі Чарторийських. Щодо останніх ми нещодавно завершили реставрацію, оновлення та мультимедійне й інше наповнення, щоб вони були дійсно цікавими та захоплюючими для лучан і гостей міста, в травні мало відбутись відкриття, однак цьому завадило повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Щиро сподіваємось провести це відкриття незабаром після нашої Перемоги.

Також дуже люблю весь Привокзальний район, де я народився, ходив в дитячий садок та школу та провів значну частину свого життя.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Майя Москвич, громадська активістка, ветеранка російсько-української війни, перша жінка-учасниця Національної збірної України в міжнародних змаганнях Invictus Games: 

Мій улюблений район - Привокзальний. Люблю снідати в кафе Loft, що біля Авангарду, бачитись з друзями в кафе Idealist. А моє місце сили - це 19-а школа і Ковельська, 15, де знаходиться клуб стрільби з лука «Луцькі Соколи».

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Вячеслав Рубльов, народний депутат України:

Коли повертаюся в Луцьк, обов’язково гуляю в парку зі своїми синами. Саме в центральному парку є багато локацій, які подобаються дітям – вони можуть полазити на канатах, відчути себе водіями і покермувати автомобілями чи просто побігати алеями. А мені важливо цей час провести з ними.

Я дуже люблю наш замок Любарта. Вважаю його місцем сили, серцем цілої області. Давня  історія замку, його сучасне відродження, нові артефакти, які знаходять у ньому і в старому місті археологи і дослідники, неабияк надихає. Уявіть, що тунелями, які ведуть від костелу св. Петра й Павла кілька століть назад ходили люди і зараз ми повторюємо їхні кроки. Це неймовірне відчуття. І те, що в Луцьку бережуть історію й історичні пам’ятки, те, що в нас один із найвеличніших замків в Україні викликає гордість за наше місто.

Люблю разом з сім’єю гуляти біля РАЦСу. Це чудова велика територія, яку відновили і в яку вдихнули життя. Тут є де дітям погасати і батьки можуть спокійно відпочити на лавочці.  Свого часу в дитинстві я теж гуляв цим сквером. Ми можемо туди приїхати, походити, пригадати історії. Мої сини їх дуже люблять слухати.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Андрій Разумовський, директор Будівельної компанії «Інвестор», депутат Луцької міської ради:

Дуже подобається наш центральний парк. Після реконструкції доріжки на дамбі це, мабуть, найкраще місце в Луцьку для пробіжок, тому часто тут бігаю. Комфортно, свіже повітря і гарна природа. Влітку на вихідних деколи просто гуляємо в парку, мені подобається, як тут все змінилося за останні роки.

З інших улюблених місць в Луцьку - кафе Idealist. Тут завжди смачна кава, хороша атмосфера і оскільки в мене не дуже багато вільного часу, тут можна його провести і з користю під час зустрічей, і відпочити.

Не можу також не згадати наш ЖК «Супернова». Справді вважаю, що це - особливе місце з особливою атмосферою. Ми вклали в цей проект багато емоцій і старань. Тут велика територія - майже 6 гектарів, біля кожного будинку - сквер, зелена зона. А ще тут вже живе багато класних людей і все це разом дає особливу гарну енергетику.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Олександр Котис, волинський краєзнавець, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради: 

Одне з таких місць - це невеличкий майдан перед костелом Петра і Павла. Мені подобаються відчуття коли ти сидиш на лавочці під фасадом величного костелу і розумієш, що таких місць у Луцьку більше немає. Це доволі особливе і виняткове місце. 

Також подобається прохід між вулицями Лесі Українки й Богдана Хмельницького, де колись була вулиця Французька (зараз там знаходиться «Дім кави»). У цьому місці будинки переважно зведені ще перед першою світовою війною, і перебування там нагадує простір, який уже давно затушований часом. Там багато невідомого міста і своєрідна атмосфера.

Ще подобається сучасний район вулиці Липинського. Попри тісну забудову і можливо нестачу простору там з'являється відчуття нового Луцька, нехай навіть із сучасними проблемами, але воно зовсім не схоже на історичну забудову та радянські райони. 

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Юрій Погуляйко, голова Волинської обласної військової адміністрації:

Однозначно серед найулюбленіших місць це - центральний парк Луцька, де люблю неспішно прогулювати за нагоди. Там гарна й затишна атмосфера,  адже це універсальне місце відпочинку для сім’ї, дітей та молоді. Разом з тим, там можна займатися спортом, кататись на велосипедах, відпочити у кафе чи просто пройтись алеями. Парк посеред міста – найкраща локація для його жителів та гостей.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Наталка Ариванюк, приватний нотаріус, волонтерка: 

Дуже люблю місце біля будинку Миколи Голованя. Ностальгую за часами, коли там можна було на кораблику відправитися по Стиру. Це місце особливо мене наповнює. Також обожнюю екскурсії Старим містом. Була декілька разів, обов'язково ще піду і усім рекомендую. Щоразу там можна почути для себе щось нове. Взагалі я люблю частину Старого міста. 

Крім того, обожнюю з сім'єю гуляти центральним парком. По дорозі ми заходимо у зоопарк, де можна відпочити від важких буднів.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Віктор Чухрай, фотограф:

Загалом я все місто люблю, і мені складно виділити якесь особливе місце. Полюбляю як нові райони, так й історичну частину міста. Відверто подобається вулиця Лесі Українки, Старе місто, замок Любарта та В'їзна вежа. Також люблю гуляти частиною центрального парку від мосту і до центру. Там менше ходять люди і панує атмосфера незайманої природи. Там я фотографую птахів, і мавки гойдаються на вербах.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО
Фото Віктора Чухрая

Ірина Вахович, ректорка Луцького національного технічного університету:  

Улюбленими місцями в Луцьку, крім домівки, є його центральна частина міста і ЛНТУ. Атмосфера центру міста особлива… Чудовий парк, площі, вулички. Щодо ЛНТУ, то це особлива любов. Його розвиток і модернізація стали для мене сенсом життя. Це місце, де сформована чудова команда, об’єднаних спільною ідеєю, відданих людей. Тому, беззаперечно, ЛНТУ є улюбленою локацією в Луцьку. 

Луцьк змінюється і це прекрасно. Дякую усім, хто докладає для цього зусилля. Переконана, що майбутнє у міста чудове. Мрію побачити відбудовану стару частину міста з затишними вуличками, кав’ярнями, музеями. І головне - щоб вони були наповнені щасливими людьми.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Анатолій Цьось, ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки:

Я дуже традиційний у виборі улюблених місць: якщо є час, то ми гуляємо у замку Любарта або на центральній алеї парку. Пора року не має значення і сезонної періодичності теж немає, бо прогулюємося, коли є нагода і бажання. Звісно, в теплу року проводити час там краще, ніж коли холодно і йде дощ, але все одно навіть тоді можна гуляти.

Також подобається гуляти вулицею Лесі Українки. Там зараз дуже часто відбуваються концерти, різні гурти співають, збираючи кошти для допомоги нашим військовим.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Дмитро Монатік, музикант (з інтерв'ю МС Рибіку):

У Луцьку колись була кондитерська «Мрія». Улюблене місце з найсмачнішими молочними коктейлями та найсвіжішими десертами. Я вчився в Міжрегіональній академії управління персоналом. І коли йшов додому на 25 маршрутку, проходив повз «Мрію»: тобто завжди повертався додому з тістечками. І абсолютно прекрасно себе почував, тому що займався брейк-данс і міг їсти все що завгодно!

Валерія Кузьмінчук (Лєрка Цукєрка), блогерка

Оскільки я народилась та росла у Луцьку, всі мої улюблені місця тісно пов’язані із якимись спогадами. Однозначно люблю батьківський дім, а з ним - і центр міста, де росла і гуляла.

В дитинстві улюбленим місцем була Сапалаївка на Винниченка. Ми з сім'єю жили поруч і всі прогулянки обов’язково були біля тієї річки. Знала там кожен камінчик.

Особлива насолода - це площа біля Замку та костелу. Там люблю просто посидіти в тиші, подивитись на архітектуру. Коли народився Ерік, страшенно полюбила наш парк ім. Лесі Українки. 

Гуляти з коляскою там - одне задоволення. Влітку дуже люблю взяти кави і сісти на балабасах біля Луцької Венеції.

Місця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТОМісця сили відомих лучан у рідному місті. ФОТО

Підготувала редакція ВСН з любов'ю до рідного міста❤️

Фото: Ірина КАБАНОВА, Ольга ЮСКОВЕЦЬ, Роман ДОМБРОВСЬКИЙ, Віктор ЧУХРАЙ, з інших відкритих джерел

Можливо зацікавить