Мобілізація в Україні: що означають категорії придатності до військової служби та за яких хвороб надаються

Мобілізація в Україні: що означають категорії придатності до військової служби та за яких хвороб надаються

Військові квитки в Україні бувають різних категорій. Та чи та категорія визначає ступінь придатності військовозобов'язаного до проходження військової служби та можливість мобілізації.

Про це пише ТСН.

Як зазначає адвокат Дмитро Ципліцький: «Білий військовий квиток видається громадянам, непридатним до служби за станом здоров’я. Але не все так просто, «білий колір» ще не означає звільнення від мобілізації».

Білий квиток: що означають категорії, за яких хвороб надаються

Дмитро Ципліцький пояснив, що означають категорії у «білому квитку».

Обмежена придатність: категорія «В»

Люди, яким визначена ця категорія, хоча  перебувають на військовому обліку, але не підлягають призову у мирний час. Але в умовах повномасштабної війни ця категорія може бути мобілізованою. Після проходження медичної комісії ступінь придатності призовника визначається наявністю певних захворювань, як підтверджуються  при подальшому обстеженні.

Найчастіше до цієї категорії належать люди, у яких діагностували кишкові інфекційні захворювання, вірусні хвороби шкіри, слизової або нервової системи, такі захворювання як гельмінтоз як педикульоз, наслідки інфекційних та паразитарних хвороб.

Тимчасова непридатність: категорія «Г»Військовий  квиток із зазначенням цієї категорії звільняє військовозобов'язаного від проходження військової служби терміном від 6 до 12 місяців через стан здоров'я. Найчастіше, це стосується осіб у яких діагностували травми, операційні хірургічні втручання, загострення хронічних хвороб, порушення функціональності опорно-рухового апарату, у яких вперше виявлена недостатність харчування або недостатній фізичний розвиток.

Після закінчення терміну тимчасової непридатності такі особи повинні пройти медкомісію. Остання зробить висновок щодо подальшої придатності або непридатності до служби.

Обмежено придатні до військової служби та непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час чоловіки можуть бути призвані для служби в навчальних закладах, військових комісаріатах, установах, організаціях, частинах забезпечення.

Повна непридатність: категорія «Д»

Чоловіки цієї категорії звільняються від мобілізації, призову до армії та військового обов'язку назавжди. Хвороби, з якими найчастіше надається ця категорія — це розумова недостатність, туберкульоз у відкритій формі, епілепсія, шизофренія, сифіліс, ВІЛ, важка форма цукрового діабету,  істотні відхилення функціональності зорового і слухового апарату, виразка органів шлунково-кишкового тракту, відсутність кінцівок або життєво важливих органів, сліпота або глухота, пошкодження аорти, важкі форми бронхіальної астми, відсутність нирок і ниркова недостатність, ожиріння 4-го ступеня та багато інших важких форм захворювань.

Чому квиток «білий»

Білим квитком заведено називати військовий квиток призовників, які за станом здоров’я непридатні до військової служби та/або тих, що не служили у військових силах.

Такий квиток нічим не відрізняється за кольором від звичайного, це один і той самий документ, однак, в «білому» квитку є позначка про придатність призовника.

«Білим« квиток прозвали за часів СРСР. Тоді справді непридатні до служби в армії чоловіки отримували документ на аркуші білого кольору.  А документ, на якому стояла позначка «придатний до служби», був червоного кольору.

Читайте також:

Можливо зацікавить

поховання військового
відео
фото

Довгий час вважався зниклим безвісти: на Волині попрощались із Героєм Максимом Турецьким

поховання військового
відео

Місяці очікувань обірвала чорна звістка: на Волині попрощалися із Героєм Василем Цапом

Війна в Україні

Після поранення не повернувся у частину: як покарали військовослужбовця на Волині

поховання військового
фото

Навіки 43: у Луцьку попрощалися із захисником Андрієм Головачовим

Війна в Україні

З початку вторгнення захищав Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Ігор Клапіюк

Нагорода Сирський

Призвався до війська з Волині: Сирський нагородив захисника почесною відзнакою

Мазь

Помічна при опіках, висипах, гоїть рани: на Волині виготовляють лікувальну мазь

Війна в Україні

Без батька залишилось четверо дітей: на війні загинув Герой з Волині Віктор Середюк

Мобілізація 2024

Мобілізація в Україні: як каратимуть водіїв, які тікають від призову