Мовний скандал у луцькому виші: офіційна позиція університету

Мовний скандал у луцькому виші: офіційна позиція університету

Волинський національний університет імені Лесі Українки висловив офіційну позицію вузу щодо мовного скандалу у виші.

Йдеться про ситуацію, коли студенти обурились тим, що одна з викладачок веде пари російською мовою.

Про це йдеться на сайті ВНУ.

Повідомили, що відповідно до ст. 48 Закону України «Про вищу освіту» мова освітнього процесу у Волинському національному університеті імені Лесі Українки – українська. Заклад вищої освіти забезпечує обов’язкове вивчення всіма здобувачами освіти, зокрема й іноземцями, державної мови, а також її дослідження і популяризацію. Від початку повномасштабної війни на волонтерських засадах запрацював Розмовний клуб української мови, де вимушено переміщені й інші зацікавлені особи мають можливість удосконалювати рівень володіння державною мовою.

«Єдиного мовного режиму в університеті дотримуються всі учасники освітнього процесу, зокрема й пані професор Луїза Оляндер – перший доктор філологічних наук і перша жінка-професор на Волині, талановита організаторка освіти і науки, знана в Україні та слов’янському світі дослідниця української та інших слов’янських літератур, авторка більше як 300 наукових праць, зокрема монографій «Волинський текст в українській та польській літературах (ХІХ – ХХ ст.)», за яку 2010 р. отримала Міжнародну премію імені Миколи Гоголя «Тріумф», та «Гуманізм польської літератури ХХ – ХХІ століть у контексті європейської художньо-філософської думки», співавторка-упорядниця унікальної тритомної колективної монографії «Роде наш красний…» (Волинь у долях краян і людських документах)». У науковій та освітній діяльності пані професор послуговується державною мовою, шанобливо й наполегливо досліджує та пропагує українську літературу, зокрема «волинський текст», - кажуть у виші.

Також повідомили, що у 2021 році професора Луїзу Оляндер Указом Президента України було нагороджено Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зразкове виконання службового обов’язку та багаторічну сумлінну працю, а Розпорядженням Кабінету Міністрів Україну їй довічно призначено стипендію Кабінету Міністрів України за видатні  заслуги у сфері вищої освіти.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що деканка факультету філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки Лілія Лавринович прокоментувала мовний скандал в університеті.

Читайте також:

Можливо зацікавить