Може нести ядерний заряд: що відомо про російську ракету, яка впала в Польщі

Може нести ядерний заряд: що відомо про російську ракету, яка впала в Польщі

Знайдені уламки в Польщі, найімовірніше, є від російської ракети Х-55, яка може нести ядерний заряд.

Про це пише RMF FM.

Попередні висновки Технологічного інституту ВПС, який створює експертний висновок для прокуратури, вказують на те, що крилата ракета Ч-55, яка була знайдена у лісі наприкінці квітня, швидше за все, прибула до Польщі з-за сходу, і, якщо це підтвердиться, це буде означати, що вона була запущена з російського літака. Це спростує теорію, що ракету запустили з польського полігону, оскільки у польській армії немає такого озброєння.

У грудні минулого року польські служби відстежили невідому ракету, яка прибула до Польщі з Білорусі. Після того, як її втратили з поля зору, пошуки були припинені через складні погодні умови.

Тоді військові, всупереч своїм обов’язкам, не повідомили прокуратуру про порушення повітряного простору Польщі невстановленим об’єктом. Провадження у цій справі було порушено лише наприкінці квітня. 

Більше того, розслідування було розпочато через кілька місяців і не після повідомлення військових, а цивільної влади. Тих своєю чергою про невстановлений предмет повідомив випадковий перехожий. Наразі прокуратура кваліфікувала падіння крилатої ракети як таке, що загрожує життю та здоров'ю багатьох людей.

Уламки ракет у лісі

Наприкінці квітня в лісі в Замості біля Бидгоща випадкова людина натрапила на залишки невпізнаного предмета. Журналісти RMF FM першими повідомили, що в лісі знайшли ракету «повітря-земля». Ознак вибуху не було. Наступного дня після виявлення генерал-лейтенант Томаш Піотровський, оперативний командувач підрозділів Збройних сил, оголосив, що «ведуться інтенсивні розслідування, перевірки, інтенсивний діалог між різними установами». Через кілька днів після інциденту Польща попросила США про допомогу в роз’ясненні сумнівів щодо інциденту під Бидгощем.

Що це за уламки?

Крилаті ракети класу «повітря-поверхня» Ч-55 випускалися ще за радянських часів. Вони мають діапазон близько 3 тисяч  кілометрів. Їх метою було нести ядерні боєголовки. Модифікація, яка вже проводиться в сучасній Росії, - це версія 555, призначена для звичайних навантажень. Ракета, яка впала під Бидгощем, була без озброєння.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Війна Волинь
відео

Три трагічні звістки в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Іван Войчук

війна в Україні

Універсальний солдат та тато-мрія: спогади про молодого Героя з Волині