Може обвалитися балкон: у Луцьку руйнується пам'ятка, щодо якої розгорівся скандал

Може обвалитися балкон: у Луцьку руйнується пам'ятка, щодо якої розгорівся скандал

У Луцьку повідомили, що пам'ятка Гостинний дім Прайзлерів потребує ремонту, оскільки на фасаді вже помітні руйнування. Ідеться про будівлю, навколо якої вже більше місяця точаться суперечки між міською радою та громадською організацією, а нещодавно були розпочаті громадські слухання щодо її подальшої долі.

Про руйнування пам'ятки ідеться на сайті Луцької міськради.

Зокрема, інформується, що до виконавчого комітету Луцької міської ради звернувся директор Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку Павло Рудецький щодо руйнування пам’ятки місцевого значення Гостинного дому Прейзлерів.

2 лютого пам'ятку оглянули і виявили явні ознаки руйнування балкону другого поверху Гостинного дому Прейзлерів, пам’ятки архітектури місцевого значення (охоронний номер 33-мз).

«Станом на сьогодні, є загроза обвалу балкону на пішохідну частину вулиці Кафедральної. Незначні обвали (окремі шматки цегли та штукатурки) наявні вже зараз», - інформують у міськраді.

Нагадаємо, торік громадська організація «Семиярусна гора» з дозволу міської ради облаштувала публічний простір на території Гостинного двору. Проте 23 грудня 2022 року в Луцьку мурал з логотипом Гостинного двору знесли. У міськраді, свєю чергою, переконували, що дія меморандуму, який підписали з громадською організацією, завершувалась 31 грудня, а знесена будівля, на якій був мурал - старий гараж, який не має історичної цінності.

Може обвалитися балкон: у Луцьку руйнується пам'ятка, щодо якої розгорівся скандалМоже обвалитися балкон: у Луцьку руйнується пам'ятка, щодо якої розгорівся скандалМоже обвалитися балкон: у Луцьку руйнується пам'ятка, щодо якої розгорівся скандал
Луцька міська рада пропонує створити на цьому місці державно-приватне партнерство та відкритий архітектурний конкурс, готельно-ресторанний комплекс, молодіжна ГО «Семиярусна гора» відстоює створення молодіжного простору. На 27 січня були організовані громадські слухання щодо подальшої долі пам'ятки, проте їх перервала повітряна тривога. На обговорення прийшло близько пів тисячі лучан.

До слова, за свідченнями істориків, на місці Гостинного двору Прайзлерів колись містились не тільки храм і дім для братів-обітників, а ще й шпиталь святого Лазаря - заклад опіки над сиротами та важкохворими, у тому числі й з розладами психіки.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить