На Рівненщині священник УПЦ МП відмовився від мобілізації через «матюки на емблемах ЗСУ»

На Рівненщині священник УПЦ МП відмовився від мобілізації через «матюки на емблемах ЗСУ»

Суд на Рівненщині відновив розслідування стосовно священника УПЦ МП, який відмовився від мобілізації, бо побачив на емблемах ЗСУ «матюки».

Про це йдеться в ухвалі Гощанського районного суду Рівненської області. 

Як зазначається, до суду надійшла скарга представника Міноборони на дії слідчої. Наприкінці січня 2023 року вона закрила провадження стосовно ухилення від служби священнослужителя. 

На її думку, у відмові від мобілізації був «відсутній склад кримінального правопорушення». 

Слідча також зазначила, що мала би бути забезпечена можливіість проходження альтернативної служби. Говорив, що священник в усному порядку повідомляв військкомат про те, що готовий виконувати суспільно-корисну службу, яка не пов`язана з військовою, а відповідно до «Біблійських норм» не зобов`язаний брати зброю до рук. 

Також було з'ясовано, що священник відмовився бути призваним по мобілізації «по причині присутності матюків на емблемах ЗСУ з релігійних і громадянських переконань».

Про це йдеться у його заяві від 25 березня 2022 року. 

Водночас, як зауважив суд, під час дослідження матеріалів справи письмових заяв, у яких священник просив би забезпечити йому проходження альтернативної служби, відсутні. 

Крім того, Закон «Про альтернативну службу» не передбачає не передбачає можливість заміни призову за мобілізацією невійськовою службою у особливий період. 

Також слідча не врахувала те, що УПЦ не входить до переліку релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю. Про це йдеться у Постанові Кабміну від 1999 року. 

Таким чином, постанова слідчого про закриття кримінального провадження винесена без повного з`ясування усіх обставин справи.

Зокрема не було з`ясовано події та обставини вчиненого кримінального правопорушення, не допитано свідків, не відшукано та не долучено до матеріалів кримінального провадження інших доказів звернення священнослужителя із заявою про забезпечення йому можливості проходження альтернативної служби, - йдеться у рішенні суду. 

Пізніше суддя скасував постанову слідчої слідчого відділення Рівненського райуправління поліції та зобов'язав її всебічно дослідити обставини кримінального провадження, надати належну правову оцінку обставинам справи та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень. 

Читайте також:

• «Церкву чіпати не потрібно»: очільниця волинського жіночого монастиря про перехід до ПЦУ

• Побив, задушив і мертвому зламав ребра: священник МП з Волині, який вбив знайомого, досі на волі

• Скільки волинських пам’яток архітектури в користуванні УПЦ МП

Можливо зацікавить