На Волинь завітала віцепрем‘єр-міністерка Ірина Верещук: деталі візиту

На Волинь завітала віцепрем‘єр-міністерка Ірина Верещук: деталі візиту

На Волинь з робочою поїздкою приїхала віцепрем’єр-міністерка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Метою її візиту був аналіз роботи з внутрішньо переміщеними особами і спілкування щодо створення резервів у геріатричних закладах для подальшого розміщення нових мешканців.

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук прибула на Волинь з офіційним візитом у суботу, 18 лютого.

Як стало відомо під час брифінгу, у межах візиту посадовиця перевірила місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, геріатричні заклади, де перебувають ВПО похилого віку, спілкувалась з дітьми-сиротами, які є серед внутрішніх переселенців та їхніми опікунами. 

Як вона інформує, помітна добра співпраця області з міжнародними і волонтерськими організаціями. 

«До прикладу, український комітет Червоного хреста продемонстрував хорошу координацію в підтримці наших психоневрологічних диспансерів, а також геріатричного центру, який ми сьогодні відвідали. Вони взяли на себе буквально повну оплату комунальних послуг», - зазначає Верещук. 

Одним з об‘єктів, який відвідала міністерка, - учбовий корпус ЛНТУ, що реконструюють для житла вимушено переміщених осіб. 

За її словами, у ньому зможуть розмістится майже 250 особам, проте поки що там тривають будівельні роботи. 

«Мені принаймні пообіцяли, що в червні наші внутрішньо переміщені особи переїдуть туди. Це буде соціальний гуртожиток. Вони матимуть своє житло. 

Це 60 студентів, які переїхали, а також люди з числа нашого професорсько-викладацького складу», - коментує посадовиця. 

У геріатричному пенсіонаті, де мешкають переселенці, каже вона, умови задовільні. Там Ірина Верещук також поспілкувалася з тими, хто приїхав з Бахмуту, Авдіївки та інших міст, які потерпають від постійних обстрілів. 

«Мені сподобалося те, що там закладена хороша програма, яка передбачає поселяти внутріщньо переміщених осіб разом із місцевими. 

Як результат, спільні погляди на державність, мову, історію. Люди, які приїхали з біди, кажуть, що тут зустріли своїх співвітчизників. Вони побачили, що тут родина. Їм це дуже потрібно», - розповідає Ірина Верещук. 

Крім того, щоб провести аналіз вже наявної роботи, метою поїздки також було проговорити резерв, який може дати Волинь. Йдеться про резерв геріатричних закладів, оскільки є багато вразливих осіб, які не можуть дати раду собі самотужки. 

Попри те, що регіон розташований близько до кордону з Республікою Білорусь, за словами Верещук, Волинь буде готова забезпечити прийняття людей. 

«В цьому випадку ми говорили про те, чи зможемо ще хоча б 50-100 людей привезти в геріатричні заклади і ми можемо це зробити.  Зараз вже формується такий резерв. Ми маємо проблеми з Донецькою областю, де триває обов‘язкова евакуація. В тому числі ми вивозимо маломобільних осіб, а геріатрія - це той резерв, на який ми розраховуємо», - пояснює посадовиця. 

За результатами поїзки на Волинь, буде тривати робота з поглибленої співпраці з міжнародними організаціями в питаннях інтеграції. 

Як пояснила віцепрем’єр-міністерка, зустріч, розміщення, допомога вже є, а тепер треба зробити так, щоб люди, які хочуть тут лишитися, мали змогу отримати роботу.

«Ми сьогодні зустрічалися з опікунами дітей-сиріт з числа ВПО. Серед них є ті, які готові працювати. Ця робота має бути для них забезпечена, а також - житло», - підкреслила вона.

Повідомляється, що наші міжнародні партнери дуже охоче допомагать з реконструкцією житла на заході України. Важче домовитися про таку ж реконструкцію на Харківщині, але на Волині чи на Івано-Франківщині це зробити можна. 

«Саме тому ми за те, щоб більше міжнародних парнерів прийшли і взяли участь у співфінансуванні. Хай це буде з обласної ради, наприклад, 70/30 чи 80/20, але міжнародники мають зайти на Волинь і допомогти з житлом нашим ВПО», - констатувала Ірина Верещук. 

Наступним регіоном, яке відвідає міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, стане Рівненщина. Вже у неділю, 19 лютого, Ірина Верещук приїде до Рівного.

В цілому, за її словами, з робочими поїздками у межах аналізу роботи щодо вимушено переміщених осіб вона побували у всіх регіонах України, де це можливо зараз, лишається ще Сумщина.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Погода

Погіршення погоди на Волині: коли прийде довгоочікуване потепління

Напад

Звʼязали та обпікали праскою: підозрюваного в організації нападу на підприємця з Волині відпустили під домашній арешт

війна нагорода
фото

Віддали своє життя за Україну: на Волині рідним загиблих Героїв вручили посмертні нагороди

Війна Волинь

Обірвалось життя: на Волині прощатимуться з Героєм Олександром Мажулою

ресторан Луцьк

«Це обʼєктивне обмеження»: у закладі неподалік Луцька прокоментували скандал із вдовою загиблого Героя

Волиньприродресурс

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

поховання військового
відео
фото

Двоє синів залишились без батька: на Волині попрощалися з Героєм Ігорем Клапіюком

Поховання військового
відео

Загинув у бою на Донеччині: на Волині попрощалися із Героєм Володимиром Грищуком

Світло відключення

На Волині застосують графіки обмеження електропостачання