На Волині Митрополит Епіфаній розповів про патріотів серед УПЦ МП і перехід громад до ПЦУ

На Волині Митрополит Епіфаній розповів про патріотів серед УПЦ МП і перехід громад до ПЦУ

У середу, 10 травня,  Предстоятель ПЦУ Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній у другий день свого візиту Волинню очолив Божественную літургію у кафедральному Соборі Різдва Христового у Володимирі, провів зустріч з військовослужбовцями 14 ОМБр та зустрівся із представниками ЗМІ на пресконференції, на якій дав відповіді на їхні запитання.

Зокрема він розповів про патріотів серед УПЦ МП і перехід громад до ПЦУ.

- Чи зросла кількість переходів УПЦ МП до ПЦУ з 2019-2023 року?

- Перехід відбувається хвилями. У 2019 році після того як Україна отримала Томос, країною прокотилася хвиля переходів УПЦ МП до ПЦУ, потім було затишшя. З початком повномасштабного вторгнення процес знову зрушив з місця. Головне, аби об’єднання відбувалося мирно, без протистоянь і з дотриманням українського законодавства. Сьогодні ж спостерігаємо переходи церковних громад на чолі зі священниками, котрі розуміють ситуацію і долучаються до процесу.

- Чи проходять священнослужителі певну перевірку перед тим, як увійти до складу ПЦУ?

- Якщо священник не підтримував ідеологію руського міра, це свідчить про те, що він є патріотом, та був вимушений перебувати у складі МП.  Ми, своєю чергою, підтримаємо його разом із громадою. Той, хто має російський паспорт і проповідував ворожу пропаганду, а таких чимало, здебільшого на східній Україні, котрі зробили багато задля того, аби ворог прийшов на нашу землю, і потім вирішив перейти до ПЦУ, має привселюдно покаятись та, відмовитись від російського громадянства й ідеології, яку проповідував, лише після того буде прийнято відповідне колегіальне рішення священного синоду щодо нього.

- Чи були випадки від початку повномасштабного вторгнення, коли процес об’єднання ініціювали очільники церковних громад УПЦ МП? Оскільки він розпочався з низів.

- Я постійно закликав і закликаю вище духовенство УПЦ до діалогу. На жаль, з його боку не поки було цього бажання. Тому ініціатива надходить з низів. Так, для прикладу, троє священнослужителів  УПЦ у Львівській області стали ініціаторами, але здебільшого ними є люди. Єдина область, яка повністю вийшла зі складу МП – Івано-Франківська. Разом із тим вищим духовенством УПЦ МП була надана офіційна відповідь, хоча це швидше був ультиматум, який змушував нашу церкву покаятися та увійти до складу МП. Однак ми ніколи не пристанемо на їхні вимоги, і залишимось у складі єдиної помісної Православної церкви України.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Василь Максимюк, день народження, Волинь

27 квітня: хто з волинян святкує День народження

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої