На Волині хочуть збудувати трубопровід для експорту олії

На Волині хочуть збудувати трубопровід для експорту олії

Під час Економічного форуму в Карпачі на південному заході Польщі, Міністри аграрної політики України і Польщі, підписали документ щодо будівництва трубопроводу для експорту української олії через польські порти до третіх країн. 600-кілометровий трубопровід має пролягти від волинського «Ягодина» до польського Гданська

 Про подробиці угоди міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, розповів в інтерв'ю Укрінформу.  

На Волині хочуть збудувати трубопровід для експорту олії
Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський

«Це - меморандум, який підтверджує готовність України і Польщі займатися реалізацією проєкту з будівництва трубопроводу для транспортування рослинної олії від України до Балтійського моря» - зазначив Сольський. 

 Він назвав попередні характеристики трубопроводу, але це - приблизні підрахунки. Довжина - 600 км, потужність - до 2 млн тонн олії на рік. Трубопровід мав би пролягати з району Ягодина  на Волині до Гданська (Польща).  Із його слів, передусім планується транспортувати соняшникову олію, оскільки це - основна з рослинних олій, що виробляються українськими компаніями. Є також ріпакова та соєва олія, але їх значно менші обсяги.  Вартість будівництва оголосять у найближчі два-три місяці. Фінансування будівництва має кілька варіантів, тобто воно може бути комплексне з різних джерел. У вересні 2022 року буде засідання у Брюсселі міністрів аграрної політики країн ЄС, де порушуватиметься це питання.  Щодо юридичного статусу, то до трубопроводу матимуть стосунок і Польща, і Україна.    

«Очевидно, що до цього трубопроводу матиме відношення польська та українська держави. Ми виступаємо за максимальну участь у цьому проєкті бізнесу, з боку України - точно щодо підключення до цього трубопроводу олійних перевалок (пунктів перевантаження- ред.). Всі інші пропозиції восени ми також озвучимо і запропонуємо бізнесу», - каже міністр.

Можливо зацікавить