На Волині - карантин через американського білого метелика

На Волині - карантин через американського білого метелика

Волинські експерти попереджають про відродження гусені американського білого метелика першого покоління.

Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби Волині.

Надзвичайно агресивний шкідник, не зважаючи на зовнішню красу нічного метелика. Комаха розвивається у 2-х поколіннях: перше з’являється у травні, друге у середині липня – на початку серпня, та пошкоджує більше 250 видів культур.

На території Волинської області на території 44 населених пунктів загальною площею понад 44306 га запроваджено карантинний режим по американському білому метелику. 

Виліт метеликів навесні відбувається не дружно, розтягуючись іноді до місяця, перші з’являються наприкінці квітня – на початку травня. Тривалість їх життя – 6-14 діб.

Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листків та на трав’яну рослинність групами по 300-500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком. Плодючість – 1200-1500 яєць. Ембріональний розвиток триває 5-10 діб.

Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього й четвертого віків ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя.

Починаючи з п’ятого віку, розповзаються і переходять до одиночного способу життя. Активні вночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка 

Вкрай важливим для боротьби з шкідником є його виявлення і знищення ще при першому поколінні. Вже друге покоління куди більш численне і приносить значно більше шкоди. Основна ознака пошкоджень – наявність на деревах павутинних гнізд з грубо об’їденим листям.

Чи не єдиним доступним методом боротьби в умовах населених пунктів є агротехнічні заходи - це зрізання та спалювання гілок з гніздами, видалення мертвої кори, обмазування стовбурів вапном, обкопування дерев відповідно до проекції крони.

Для проведення хімічної обробки за межами населених пунктів, необхідно застосовувати інсектициди відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

У населених пунктах для знищення гусені обох поколінь можна обприскувати багаторічні насадження біологічними препаратами. Застосування біологічних препаратів проти молодших віків гусені американського білого метелика у різних препаративних формах забезпечують високу ліквідаційну ефективність. 

Поширюється шкідник перельотами і за вегетаційний період може переміститися на 25-40 км, в основному по направленню вітру.

Гусениці переносяться повітряними потоками, а здатність їх голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб, та, виживши, дають початок новим вогнищам.

Переміщення на нові території часто відбувається і у фазі лялечки з пакувальним матеріалом, пошкодженою деревиною, посадковим матеріалом і ґрунтом .

З метою виявлення американського білого метелика державні фітосанітарні інспектори щороку проводять обстеження території області. Здійснюється ревізія старих вогнищ, на територіях, де запроваджено карантинний режим. Нині обстеження на виявлення нових вогнищ американського білого метелика тривають.

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладатися на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону України «Про карантин рослин». 

Читайте також:

• В «Устилузі» хвостатий «митник» зупинив спробу контрабанди наркотиків

• У Шацькій громаді ремонтують розбиті дороги

• У Луцьку 5 годин поспіль усіх охочих обстежували на рак шкіри

Можливо зацікавить