На Волині – найдешевша с/г земля на заході України

На Волині – найдешевша с/г земля на заході України

У травні після кількамісячної перерви відновився продаж землі сільськогосподарського призначення. Наразі на Волині – найменша ціна серед усіх західних областей: 25,3 тис грн/га. Для порівняння, у сусідній Рівненській області – 35,9 тис грн/га, а найдорожчою в усій Україні зараз є с/г земля у Львівській (62,8 тис грн/га) та Івано-Франківській областях (65,3 тис грн/га).

Така інформація міститься на платформі Опендатабот із посиланням на Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру.

На Волині – найдешевша с/г земля на заході України

Загалом зараз ціна с/г землі в Україні навіть дорожча, ніж до війни. Торік у жовтні гектар в середньому коштував 36,6 тис грн, а зараз – 37,9 тис грн. 

Об’єми продажів за цей час впали у 4 рази. Якщо у лютому в середньому продавали 10 тисяч га на тиждень, то зараз - до 2,5 тисяч га. 

В Україні станом на кінець жовтня продано 289 тисяч га, це менше 1% від загальної площі з 42,4 мільйони га сільськогосподарської землі в країні.

На Волині – найдешевша с/г земля на заході України
Середня ціна на с/г землю в областях України у різні місяці війни

У коментарі виданню ВСН таку тенденцію пояснили у ГУ Держгеокадастру у Волинській області.

За правилами, нормативно-грошова оцінка с/г землі визначається, відповідно до її якості. На Волині багато піщаних  ґрунтів, болотяних, із низьким вмістом гумусу та азоту, тому середня оцінка – нижча, ніж в регіонах, де є більше чорноземів.

Проте на ринкову ціну, за якою продають землю власники паїв, впливають й інші чинники. Насамперед – місце розташування землі. Якщо ділянка – біля житлового масиву і в майбутньому тут можна змінити цільове призначення та збудувати житловий комплекс, звісно, така земля буде коштувати суттєво дорожче, ніж розташована у глибинці, де можливо облаштувати лише город.

«Оціночну вартість ділянки вираховує система, аналізуючи вихідні дані та схожі, уже продані ділянки і їхню ціну. Будь-який власник може отримати безкоштовно таку довідку у відповідному сервісі оцінки нерухомого майна, розробленого Фондом держмайна. Якщо власника не влаштовує така ціна, він може звернутися до сертифікованого оцінювача, який прорахує вартість, враховуючи всі нюанси. Щоправда, нова оцінка може лише на 25% відрізнятися від автоматично сформованої», - пояснила заступниця начальника Управління надання адміністративних послуг Майя Симоненко.

Проте кінцеву ціну, за якою продають землю, визначають сторони цивільно-правової угоди, тобто – продавець і покупець.

До слова, с/г землю наразі продають лише приватні власники. На період війни призупинені земельні аукціони, які проводять органи місцевого самоврядування.

Можливо зацікавить