На Волині не вистачає 250 мільйонів на освіту 

На Волині не вистачає 250 мільйонів на освіту 

У Волинській області очікується дефіцит коштів освітньої субвенції.

Про це йшлося на засіданні бюджетної комісії, інформує Волинська облрада.

На адресу облради надійшли листи-клопотання від Заболоттівської, Затурцівської та Головненської спецшкіл з проханням компенсувати з обласного бюджету брак асигнувань на виплати педагогічним працівникам. Йдеться про надбавки і доплати обов’язкового характеру, а також матеріальну допомогу на оздоровлення та щорічну винагороду. Задекларована на цей рік додаткова потреба фонду заробітної плати лише цих трьох освітніх установ перевищує 6 мільйонів гривень.  Голова бюджетної комісії Орест Маховський зазначив, що ситуація має системний характер, оскільки цьогоріч, як і минулого року, обсяг освітньої субвенції для області зменшено на 10%. Загальна сума незабезпеченості закладів освіти обласної комунальної власності сягає майже 33 млн грн.  

«Тому, нам спільно належить визначити, яким чином вирішувати проблему – шукати додаткові ресурси в обласному бюджеті, або запропонувати інші варіанти, в тому числі й пов’язані з оптимізацією мережі закладів та штатних структур», - пояснив він. 

 Головна освітянка області Наталя Матвіюк повідомила, що управління освіти і науки ОВА на адресу Міністерства освіти надіслало лист з проханням збільшити обсяг освітньої субвенції для області.  Натомість позаштатна радниця голови Волиньради з питань освіти Людмила Плахотна висловила сумнів, що таке клопотання міністерством буде задоволено.

«В цілому незабезпеченість освітньою субвенцією по області становить 250 мільйонів і стосується, переважно, закладів середньої загальної освіти. Чого дійсно забракне, то це коштів на виплату педагогічним працівникам 100% матеріальної допомоги на оздоровлення у червні, а також 100% щорічної винагороди у жовтні. Проблему ж обов’язкових доплат цілком можливо буде вирішити за рахунок перерозподілу коштів між закладами», - впевнена вона.  Депутати проголосували за рекомендацію департаменту фінансів ОВА зарезервувати певну суму коштів обласного бюджету на покриття нестачі освітньої субвенції на оплату праці педагогам обласних комунальних закладів.

Читайте також:

Можливо зацікавить