На Волині подорожчала курятина

На Волині подорожчала курятина

За останні два тижні ціна на курятину на Волині збільшилася на 10-15 відсотків. Механізмів регулювання цього росту поки немає.

Про це розповів Суспільному заступник начальника управління економічного розвитку обласної військової адміністрації Андрій Ткачук.

З його слів, на Волині ріст ціни на курятину впродовж повномасштабної війни відбувся поступово, орієнтовно, до 40%. Впродовж останніх двох тижнів ціна на м'ясо курки зросла ще на 10-15% і це не останнє здорожчання, прогнозують у департаменті економіки військово-цивільної адміністрації.

Андрій Ткачук каже: за нинішніх умов, до кінця року, можливе ще незначне здорожчання на 10-15% відсотків.

Зі слів начальника обласного управління агропромислового розвитку Волині Юрія Юрченка, в області зменшилося валове виробництво курятини, зросла до 30% собівартість.

«Багато підприємств працюють в нуль, або, навіть, у мінус, штучно стримуючи ріст цін. Поки спостерігається зменшення поголів’я птиці. Йде зменшення орієнтовно до 15 відсотків, порівнюючи з рівнем минулого року», – говорить Юрій Юрченко.

На одному з ринків Луцька підприємиця Тетяна Войчук торгує 25 років. Зараз співпрацює з волинськими виробниками, проблем з постачанням продукції, – говорить, — немає, привозять щодня.

«Ці люди, що купляли, ті й купляють, але в меншій кількості: якщо брали два кілограми, то купують кілограм чи пів кілограма, всі стараються зекономити», – говорить продавчиня.

Після початку повномасштабної війни ніхто з підприємців, хто займається курятиною, не закрив торгові ятки, — розповів контролер ринку Василь Панасюк.

Суспільне поспілкувалося з покупцями на ринку та запиталося у них, чи помітили вони здорожчання курятини.

Зі слів Андрія Ткачука, на Волині є два виробники, курятини, але зростання ціни на цей соціальний продукт залежить від відкриття експорту. Додає: наразі ситуація в області не визначена, але є певні шляхи забезпечення курятини з певним достатньо доступним рівнем ціни.

Можливо зацікавить