На Волині поліклініку хочуть приєднати до хоспісу

На Волині поліклініку хочуть приєднати до хоспісу

У Волинській обласній раді планують реорганізувати Ковельську районну поліклініку, яку було утворено на базі колишньої лікарні для залізничників. В самому закладі кажуть, що це рішення раніше з колективом не обговорювали. Натомість в обласному управлінні охороні здоров’я кажуть, що це рішення назріло давно.

З однієї лікарні стало два медзаклади

Ще у 2015 році в рамках децентралізації чимало державних підприємств та установ опинились без фінансування з державного бюджету, натомість їх передали на фінансування з місцевих бюджетів. Щоправда, хоч заклади мали фінансуватися на місцях, майнові комплекси були передані не одразу. До прикладу, майно деяких закладів профтехосвіти, яких вже давно не фінансує держава, передається досі.

Без фінансування у 2015 році залишився і державний заклад «Вузлова лікарня станції Ковель» державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця». Лікарню перевели на фінансування з місцевого бюджету. Проте тодішня міська влада Ковеля її приймати відмовилась. Тож лікарню після тривалих дискусій передали на баланс обласної ради. Що робити з величезним майновим комплексом міркували довго. 

На Волині поліклініку хочуть приєднати до хоспісу

Лише у 2017 році на її базі утворили хоспіс та комунальний заклад «Ковельська поліклініка облради». Уже після того, як ці заклади були утворені, дві сторони не могли поділити майно, але зрештою розійшлися. 

Два заклади знову об’єднують

У 2023 році до питання майна колишньої лікарні для залізничників в обласній раді повернулися. 

Під час засідання постійної комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Волинської обласної ради у вівторок, 14 березня депутати розглянули проект рішення «Про реорганізацію комунального підприємства «Ковельська поліклініка Волинської обласної ради».

У ньому йдеться, що комунальне підприємство «Ковельська поліклініка Волинської обласної ради»  планують реорганізувати (припинити діяльність), шляхом приєднання його до комунального підприємства «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» м. Ковель».

Сам проект рішення на комісії практично не обговорювався і депутати рекомендували сесії його підтримати.

У преамбулі до проекту рішення йдеться, що його підготували з « метою розвитку потенціалу регіональної системи громадського здоров’я та оптимізації наявної структури комунальних підприємств закладів охорони здоров’я області, враховуючи рекомендації постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства». 

Що кажуть у закладах, які хочуть об’єднати

У коментарі виданню ВСН директорка хоспісу Наталія Віслогузова повідомила, що про цей проект рішення знає і готова до такого об’єднання.

Натомість директор поліклініки Адам Маковецький каже, що досі про таку ініціативу обласної ради нічого не знав.

«Це питання турбує весь наш колектив. Мені позавчора (13 березня) сказали приїхати на засідання майнової комісії, а на комісії мене поставили перед фактом, що нас реорганізовують», - каже він.

На Волині поліклініку хочуть приєднати до хоспісу
Адам Маковецький

Обласна рада оприлюднила засідання комісії. Депутати розглянули три десятки питань за пів години. Слова представникам жодної зі сторін (хоспісу і поліклініки) не надавали. 

«Після наради я зайшов до Легкодуха (начальник управління охорони здоров’я ОВА Юрій Легкодух – ред.) і він мені оптимістично все сказав, що це об’єднання. Запевнив, що колектив збережуть. Але нас колись роз’єднали, відірвали від лікарні (вузлової лікарні залізничників – ред.), а тепер хочуть знову склеювати. Ми правонаступник, а тепер правонаступника ліквідовують, і до осколків приєднують, я хочу ще порадитися з юристами з цього приводу», - коментує Маковецький.

Питання давно назріло – обласне керівництво

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух каже, що рішення про об’єднання назріло давно. По перше, каже він, хоспіс потребує розширення. 

«Наш хоспіс на 50 ліжок, потреба в стаціонарних паліативних ліжках є велика і актуальна, бо ми бачимо як розвиваються і працюють приватні паліативні заклади, і бачимо, що це перспективно. Хоспіс у Ковелі є потужним і конкурентноздатним і має перспективи розвитку», - каже Легкодух.

На Волині поліклініку хочуть приєднати до хоспісу
Юрій Легкодух

Інший бік питання, додає він – фінанси і перспективи. З його слів, керівництво поліклініки так і не надало перспективного плану розвитку закладу і в 2023 році прогнозують дефіцит коштів на утримання поліклініки.

«Не знаю скільки разів у минулому році я був у Ковельській поліклініці, спілкувався з керівництвом, просив: «Напишіть, як ви бачите себе в подальшому». У нас триває реформування госпітального округу, повинна бути якісна, доступна медична послуга для мешканців Волині. З боку керівництва поліклініки я не бачив перспективного плану, як вони мають жити і розвиватися. Згідно з пакетами, підписаними з НСЗУ на 2023 рік, ми бачимо що буде дефіцит, який доведеться покривати. Вони не тільки не заробляють на себе, в них немає перспективи розвитку», - додає начальник обласного управління охорони здоров’я. 

З його слів, з колективом поліклініки про перспективи закладу говорили давно.

«Ми просили: скажіть, як ви бачите подальший розвиток. Але чіткої стратегії розвитку ми не бачили, і треба щось робити», - коментує він.

Що буде з працівниками

Наразі, зі слів директора поліклініки Адама Маковецького, у поліклініці працює 53 особи (медичного і немедичного персоналу). У медиків заключені декларації з 5 200 пацієнтами. 

«Ми маємо договори до кінця року і ми мусимо їх виконати, як це будемо робити в цих умовах після реорганізації? Хоча в управлінні кажуть: «Будете спокійно працювати». А в відділі управління майном облради мені порадили вивільнити пенсіонерів», - додає директор поліклініки.

З колективом все буде гаразд, переконує Юрій Легкодух: «Ніхто не буде робити різких кроків. Але спершу треба ухвалити рішення. Можна лишити первинку, якщо вони нормально розвиваються, вторинну допомогу треба реорганізовувати і дивитися. Не стоїть же питання закрити, а навпаки - щоб воно розвивалося»

Що має бути після об’єднання

У проекті рішення вказано, що комунальне підприємство «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» м. Ковель» буде правонаступником усіх майнових і немайнових прав комунального підприємства «Ковельська поліклініка Волинської обласної ради». 

Під час засідання комісії начальниця відділу з питань управління обєктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату обласної ради Олена Кузьменко повідомила, що на базі об’єднаного хоспісу і поліклініки планують створити реабілітаційний центр, оскільки там є необхідне обладнання. 

До слова, під час дискусій щодо подальшої долі майна у 2015-2017 роках йшлося, що серед майна у вузловій лікарні крім корпусів був басейн, бальнеологічне відділення, працює протезний центр. І про те, щоб там створити реабілітаційний центр для учасників АТО говорили якраз таки у 2016-му. 

Натомість Наталія Віслогузова каже: після об’єднання тут буде хоспіс, а ніякий не реабілітаційний центр. 

На Волині поліклініку хочуть приєднати до хоспісу
Наталія Віслогузова

- Ні, не реабілітаційного центру, а створення хоспісу. Реабілітаційного центру - такого в рішенні немає. Створення реабілітаційного центру це як в майбутньому.

- Тобто це на перспективу?

- Так, саме так.

Юрій Легкодух, своєю чергою таки додає, що реабілітаційний центр там можуть створити.

«Площі там великі, можна розвивати не тільки хоспіс а й реабілітаційну допомогу, там є бальнеологічний корпус, є протезний центр який орендує приміщення. Можна створити там нормальні умови для потужної реабілітації щоб і реабілітацію проходили, і розвивати протезний напрямок», - вважає він.

На Волині поліклініку хочуть приєднати до хоспісу

Зрештою, рішення про реорганізацію поліклініки мають ухвалити на засіданні сесії, яке заплановане уже на 16 березня. 

Читайте також: 

Головне фото - ІА Волинські Новини

Можливо зацікавить