На Волині прийняли «секретний» бюджет

На Волині прийняли «секретний» бюджет

Бюджет Волинської області на 2023 рік прийняли грифом «ДСК» - «для службового користування», тобто він буде закритим для громадськості. Перед затвердженням бюджет не бачили навіть обласні депутати: головний фінансовий документ затвердив своїм наказом голова Волинської військової адміністрації Юрій Погуляйко. Це дозволено відповідними змінами, внесеними до Бюджетного кодексу у зв‘язку із воєнним станом.

Бюджет запланували у розмірі близько 2 млрд грн, поки у ньому не закладені кошти за двома важливими дотаціями з держбюджету - освітньою та додатковою, тому, відповідно, не передбачені деякі видатки на захищені статті витрат.

Про це у коментарі виданню ВСН розповів голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Орест Маховський.

Хто дозволив «закритий» бюджет?

3 березня Верховна Рада внесла зміни до Бюджетного кодексу, якими уповноважила Кабмін визначати новий порядок затвердження і виконання місцевих бюджетів.

Кабмін 11 березня прийняв постанову № 252, де прописав, що на період воєнного стану бюджетом займаються воєнні адміністрації. У листопаді до постанови внесли уточнення, що нові бюджети будуть затверджувати обласні/районні адміністрації.

«Обласна рада активно в жовтні-листопаді проводила бюджетні слухання, заслухали всіх розпорядників коштів (структурні підрозділи ОВА - профільні управління, департаменти, - ред.), директорів комунальних закладів та установ і разом з депутатами напрацювали рекомендації.

Очікували, що отримаємо проект бюджету, щоб ознайомитись, але отримали бюджет уже разом з наказом голови ОВА від 14 грудня про його затвердження», - розповів Орест Маховський.

Депутат каже, що наскільки йому відомо, цей документ не оприлюднювався військовою адміністрацією, адже прийнятий під грифом «для службового користування».

«Ми мали спільну нараду з Асоціацією районних та обласних рад, в результаті якої відправили рекомендації Кабміну - розділити області, які розташовані у прифронтовій зоні та ті, які у відносній безпеці. Станом на сьогодні ніяких змін чи відповідей не надійшло. Тому не до кінця зрозуміло, чому депутати в Дніпропетровській чи Запорізькій області під обстрілами розглядали і голосували бюджети, а нашим депутатам такої можливості не дали. Природньо, що деякі негодують. Але все відбулося в правовому полі», - каже Орест Маховський.

Що в бюджеті?

Станом на сьогодні розмір бюджету - 2 млрд грн. Проте наразі поки не враховані два важливі показники: освітня дотація (розраховують на 266 млн грн) та додаткова дотація (118 млн грн) із Державного бюджету. 

Більшість захищених статтей видатків у бюджеті передбачені, проте не всі (захищені видатки бюджету - це оплата праці працівників бюджетних установ; оплата комунальних послуг; соціальне забезпечення і т.д.).

За словами голови бюджетної комісії Волиньради, поки у бюджет 2023 року не внесені видатки на стипендії для студентів ПТУ і коледжів, енергоносії для лікарень, деякі інші питання. Проте, на його думку, ці витрати зможе покрити додаткова дотація із держбюджету, коли її включать.

«Загалом більш тривожною є ситуація із державним бюджетом. Як відомо, власні надходження Україна витрачає зараз на ЗСУ та інші потреби війни. А все решта - пенсї, медицина, інші важливі видатки, планують виплачувати із запозичень, які має отримати наша держава», - каже Орест Маховський.

Текст - Людмила Яворська

Можливо зацікавить