На Волині статус сиріт мають майже півтори тисячі дітей

На Волині статус сиріт мають майже півтори тисячі дітей

Станом на початок червня статус сиріт на Волині мають 1488 дітей.

Про це розповіла начальниця Служби у справах дітей Волинської обласної військової адміністрації Алла Онищук, пише Суспільне. 

Посадовиця розповіла, чи можливе усиновлення в Україні під час повномасштабної війни та як допомогти дітям, які втратили батьків.

– Чи можна зараз під час повномасштабної війни усиновити дитину? І куди волинянам звернутися за консультацією щодо цього питання?

Усиновлення дітей, які перебувають в Україні не забороняється, тобто діти підлягають усиновленню. І звертатися потрібно до Служби у справах дітей за місцем свого проживання. Там проконсультують, нададуть інформацію про той пакет документів, які потрібно зібрати.

– В яких випадках усиновлення можливе, які є обмеження?

У нас є дві категорії дітей, це: діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Стосовно дітей-сиріт – це діти, у яких померли або загинули батьки, а стосовно дітей, позбавлених батьківського піклування – законодавець сьогодні визначає 16 підстав.

Із усіх цих 16 підстав, які дають право дитині на статус «позбавлений батьківського піклування» лише шість підстав є такими, які дають їй право на усиновлення. Це – позбавлення батьків батьківських прав, це – визнання батьків померлими або безвісти відсутніми, це – визнання батьків недієздатними.

В Україні, вона завжди існувала, так звана процедура усиновлення дитини за згодою батьків – це тоді, коли батьки відмовляються забрати дитину з пологового будинку або із закладу охорони здоров’я, і дають згоду на її усиновлення.

Усиновленню підлягає не кожна дитина, тому що є обставини, за яких, скажемо так, можливе повернення дитини в біологічну сім’ю. Як-то, наприклад, із нових обставин – це теж перебування батьків на окуповані території або зникнення безвісти.

Ми не знаємо, чи вони живі, і з ними не має зв’язку, так? Чи це батьки, з якими, на жаль, вже щось трапилось. Тому, до підтвердження факту їхньої загибелі – ця дитина не може бути усиновленою.

Заборонено сьогодні всиновлення тих дітей, які перебувають в евакуації за кордоном, тому що на території інших держав органи державної влади України не мають повноважень.

– Чи змінилася процедура усиновлення під час війни? Можливо її спростили?

Нічого не ускладнилось, нічого не спростилось. Розмови про те, що у нас складна процедура усиновлення – це міфи. У нас насправді, це – збір пакету документів і проходження двотижневого курсу навчання, отримання висновків.

Усиновлювачі збирають пакет документів, який підтверджує їх матеріальну спроможність виховувати дитину, наявність у них житлової площі, відсутність захворювань, які перешкоджають поміщенню дитини в сім’ю, відсутність судимостей, які перешкоджають влаштуванню дитини в сім’ю. Потім проходять курс навчання.

Якщо це – дитина трирічного віку , значить батьки мають право познайомитися тільки з дитиною від нуля до трьох років.

– Скільки дітей щороку набувають статусу осиротілих?

Це – від 200 до 300 дітей. У нас кілька років, які передували воєнним подіям, трошечки знижувалося число дітей, які набувати статусу. Минулого року ми знову відмітили уже зростання числа таких дітей, минулого року – це було майже 300 дітей в області.

Ми надали такий статус 24 дітям, які перемістилися із зони проведення бойових дій або тимчасово окупованих територій, і на сьогоднішній день, з їхніми батьками втрачений зв'язок.

– Скільки нині дітей чекає на усиновлення?

Сьогодні в області, у нас на обліку – майже півтори тисячі дітей-сиріт – 1488, якщо точно. Із них підлягають усиновлення тільки 440. Більшість, із цих 440 дітей, про які я говорила, це – діти більш старшого віку.

– Скільки зареєстровано заявок від громадян, які хочуть усиновити дитину?

Як потенційні усиновлювачі у нас перебуває 56 пар. Один нюанс, який теж треба розуміти і враховувати усі, хто думає над питанням прийняття дитини в сім’ю – це усвідомлення того, що в дітей, які мають підстави для усиновлення, можуть бути різний стан здоров’я, і є діти, які потребують лікування.

За час повномасштабного вторгнення – це у нас більше 30 дітей.

– Все ж таки бувають такі випадки, що наші волиняни хочуть взяти в сім’ю дитинку, в якої є проблеми зі здоров’ям?

Так. Часто таке трапляється, що батьки усиновляють дитину, ефективно її лікують і дитина росте в сім’ї абсолютно здоровою.

– Чи бувають такі ситуації, що батьки подавали заявки, але відмовилися усиновлювати або ж повертали дітей після усиновлення?

Такі випадки трапляються. На щастя вони вкрай рідкі. Скасування усиновлення – це процедура, яка може відбуватися один раз на 3-4 роки. Потрібно розуміти, що усиновлення – це не нав’язана процедура. Ніхто і нікому не вказує, яку дитину усиновлювати. Коли батьки приходять на облік, і вони направляються на знайомство із дитиною, тобто є ще поняття встановлення контакту, є поняття взаємопідбору батьків і дітей.

– Скільки в нашій області будинків сімейного типу?

На сьогоднішній день в області 35дитячих будинків сімейного типу і 60 прийомних сімей.

– Чи відстежуєте ви долю усиновлених дітей? І можливо виможете розказати історію, яка вразила вас?

В нас колись була ситуація, коли на обліку був хлопчик, з певних причин, в тому числі і через сумніви щодо стану здоров’я практично усі люди, які на той час перебували на обліку, відмовилися від його усиновлення.

Ми були дуже засмучені з цього приводу, але просто випадково, нам перетелефонували усиновлювачі із іншої області, при чом із дуже далекої області України, які висловили готовність приїхати і познайомитися із дитиною.

Після першого ж знайомства, після першої зустрічі зі дитиною, мама сказала: «Щоб не було, це моя дитина!». І у них все дуже гарно, дуже добре, хлопчик уже навчається в старшій школі.

Стосовно нагляду за усиновленими дітьми – це обов’язково. Здійснюється він до досягнення дитиною 18 років, перших три роки він здійснюється щорічно, далі не рідше, ніж раз на три роки.

Якщо у сім’ї виникають якісь проблемні або кризові ситуації, звичайно це – уже постійний контроль.

Сьогодні нагляд за станом утримання дітей в сім’ях застосовується абсолютно, щодо всіх сімейних форм виховання. І щодо опіки,і щодо прийомних родин.

Читайте також:

• На Волині протягом весни народилися 109 малюків

• «Мене відмовляли дуже багато людей»: лучанка взяла під опіку дитину з інвалідністю

• Пішов з дому та не повернувся: на Волині шукають 15-річного юнака

Можливо зацікавить

Дитяча стоматологія

Чи закриється дитяча стоматологія у Луцьку з 1 травня

війна Монатік

«Душа в п'яти впала»: відомий артист з Луцька Monatik розповів, як його сини ледь не потрапили під ракетний обстріл

Хрещення дитини

Чи можна хрестити дітей під час Великого посту: пояснення волинського священника

Monatik

«Не відкладаємо це питання»: артист з Луцька Monatik зізнався, що хоче стати батьком утретє

хвороба дитина

Не може самостійно навіть жувати: 5-річному хлопчику з Волині потрібна допомога

алкоголь

На Волині школярка потрапила до лікарні через проблеми у стосунках з хлопцем

Викрадення побиття ТЦК

«Він досі відчуває біль»: на Одещині перевіряють, чи не військкоми побили 14-річного сироту

У луцькій біліотеці-студії проводять для дітей майстеркласи з фотографування
відео

У луцькій біліотеці-студії проводять для дітей майстеркласи з фотографування

діти
відео

500 пельменів і 2 відра борщу: подружжя з Волині виховує 17 дітей