На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

На Волині священник УПЦ МП Святослав Чижук із села Обенижі, що на Турійщині, подав до суду на батька загиблої на війні медички 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Олени Созонюк. Василя Созонюка обвинувачують у завданні священнику легких тілесних пошкоджень. Оскільки на попереднє судове засідання Чижук не з'явився, тому слухання перенесли на 14 листопада. Проте і цього разу засідання виявилося не останнім, адже суд призначив нову дату. 

Справу розглядав Ковельський міськрайонний суд.

Аби підтримати Василя Созонюка та його родину до суду приїхали односельчани, військові побратими загиблої медички та місцеві активісти. Люди, не зголошуючись, збирались під судом, де уже перебував скандальний священник.

На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

Загалом до судової зали пустили лише по одному представнику громадської організації, аргументуючи це невеличким приміщенням. Там же була сестра загиблої Олени та матір у чорній хустині.

За версією слідства, 5 серпня Василь Созонюк наніс легкі тілесні ушкодження Чижуку. Але на суді одіозний священник, від «неадекватних» дій якого потерпає усе село, сказав, що готовий піти на примирення, якщо протилежна сторона розкається.

На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

Що каже досудове розслідування

Зі слів прокурора Олександра Омельчука Василь Созонюк 5 серпня близько 17-ї години під час конфлікту зі Свяославом Чижуком «на грунті особистих неприязних емоцій вхопив останнього правою рукою за нижню частину шиї ззаду, а лівою рукою за руку потерпілого, та потягнув до вхідних дверей потерпілого. Там штовхнув останнього долонями обох рук у ділянку грудної клітки зліва. Потім схопив потерпілого правою за нижню частину шиї ззаду, а лівою рукою за ділянку передпліччя та потягнув в центр подвір'я. Надалі о 17:26 хвилин, під час словесного конфлікту з Чижуком Созонюк умисно наніс удар долонею правої руки по правій щоці потерпілого».

За словами адвоката пана Василя Максима Ткачука, вони переконані, що під час суду буде встановлена невинність обвинуваченого, і наразі не досліджено усі обставини справи, а деякі з них подані однобоко. Також він просить повторно допитати усі сторони конфлікту, свідків та вивчити ще раз докази, зокрема відео.

З цим суд погодився.

На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

Версія подій від священника під сміх залу

Свою версію тих подій 5 серпня розповів священник. За його словами, того дня вони з дружиною приїхали у село, аби зібрати овочі на городі. Далі до нього надійшов дзвінок, що його чекають біля храму, де почали збиратися люди.

«Поки ми перевдягалися люди почали різати двері церкви, не маючи на це права. Про те, що договір охорони пам'ятки архітектури втратив свою силу я не був поінформований. Я не знаю, що там робили люди, бо все прикрили парасольками. Тому я «перекусив» переноску, куди були включені «болгарки». І після цього направився до церковного будинку, а за мною пішли люди. Жіночки на мене кричали. І тут підбіг Василь і схопив мене за шию і руку, вдарив у груди й не дав можливості зайти до будинку. Жіночки теж стали біля входу. Потягнув мене до автомобіля, і вигукував: «На фронт». Тримав мене секунд 10...», - розповідав свою версію подій священник.

Остання фраза викликала сміх у залі, на що суддя зробив зауваження. Проте Чижук продовжив.

На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

«Жіночки мене обступили й почали гвалт. Сцена була важка, бо кричали прямо у вуха. Я намагався мирно розмовляти. Через деякий час я знову нахилився до цього проводу, і мене відштовхнули двоє чоловіків. Підбіг Василь і штовхнув так, що я опинився на лавочці (у залі знову сміх. - авт). Також я заборонив приходити своїм прихожанам на мою підтримку. І наголошував людям, що відкриватися храм повинен після рішення суду. І не можна виносити мої речі та церковної громади. Якщо дійсно відбулася перереєстрація, то я не був поінформований про це. А жіночки трясли перед очима мені документами, не давши можливості ознайомитися з ними», - розповів священник. 

Лише на відео побачив, що вдарили не кулаком, а долонею

За його словами, тоді Василь дуже голосно кричав, що Чижук не має права носити вишиванку.

«Пізніше я вже скинув підрясник, і був у вишиванці. Він мені дуже часто це забороняє. Називає сепаратистом і образливими словами. Коли він закричав голосно біля вуха, я теж підвищив голос. І отримав удар в обличчя долонею. Думав кулаком, але передивившись відео, побачив, що це була долоня», - зазначив священник.

«В обличчя не бив, але якщо і бив, то легенько...»

Адвокат Василя Созонюка декілька разів уточнював у Чижука, чи були у нього ще якісь конфлікти у період з 20 липня по 15 серпня, де він міг отримати якісь травми чи побої.

Святослав Чижук не давав конкретної відповіді на це питання, щось шукав у телефоні. Зазначив, що на нього неодноразово напади у селі, але вони не стосуються цієї справи. Проте пригадав...

«Колись Василь з сусідом увірвався на церковне подвір'я, яке було закрите на ланцюги, з молотком і ломами. Василь вдарив мене у груди. В обличчя не бив, але якщо і бив, то легенько. Не пам'ятаю. Потім мене звалили з ніг. Я потрогав скроню, бо не був впевнений, чи мене вдарили», - каже священник.

На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

Викликав поліцію, але заяву не писав

Також Чижук пригадав ще одну історію свого «побиття» перед Трійцею. Коли він пізно обкошував територію біля храму і побачив гучну компанію.

«На моє зауваження зібрати папірці вони почали сміятися. Я покликав хлопчину. Він підійшов впритул до мене і стояв так секунд 30. Я торкнувся його лоба своїм, і побачив агресію. Мене почали штовхати й бити в обличчя. Побачив, що на цій території не проводиться відеозйомка, і поспішив під огляд відеокамер. Де мене шарпали, тримали за шию. В медзадклад ніякий я не звертався, але поліцію викликав. І відмовився писати заяву», - пригадував черговий випадок священник. 

Адвокат намагався допитатися, де ще Чижук у цей період міг отримати тілесні ушкодження та чи були конфліктні ситуації. Опісля священник довго щось шукав у телефоні й знову пригадав інцидент.

«Я стосовно цього випадку заяви не писав і претензій не маю до тих побоїв. Були синці ще 3 липня. Тобто мене били ще й до того (знову сміх у зал, - авт.)», - зазначив Чижук.

На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

Загалом священник довго розповідав про різні конфліктні ситуації, які траплялися у його житті. Жителі села Обенижі, які чекали під стінами суду на рішення, зазначали, що Чижук часто провокує людей і не дає спокійно жити людям у селі.

«Цей священник дуже багато зробив поганого для села: вмикав колонки на всю потужність з самого ранку, по вечорах співав на підвіконні, постійно всіх провокував», - кажуть під судом.

На Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медичкиНа Волині триває суд «московського» священника з батьком загиблої на війні медички

Про те, хто приїхав підтримати згорьовану родину Созонюків, яка нещодавно втратила доньку на війні, та якої думки односельчани про цього священника, читайте згодом у виданні ВСН.

Наприкінці суд призначив нову дату засідання для розгляду цієї справи на 15-у годину 8 грудня, аби допитати свідків та вивчити усі деталі справи.

А священник Святослав Чижук побоявся вийти до людей, які його чекали після судового засідання, тож його, ймовірно, виводили через чорний хід.

Нагадаємо, що церква цього села нещодавно перейшла до ПЦУ. А місцевий священник вимагає від батька загиблої медички гроші, кажучи, що через нього втратив церкву. Наразі тривають судові засідання. Наступне заплановане на третє листопада.

Зазначимо, що наразі Ковельський міськрайонний суд розглядає дві кримінальні справи, де потерпілим є згаданий Святослав Чижук.

Василя Созонюка обвинувачують у завданні йому легких тілесних пошкоджень, а в іншій справі Валерія Зубчука - у побоях та мордуванні.

Нагадаємо, що 28-річна бойова медичка 14-ї механізованої бригади ЗСУ імені князя Романа Великого Оленою Созонюк загинула на війні 3 вересня рятуючи життя побратимів. Вона стала до лав українського війська ще у 2015 році.

А 8 вересня її поховали у селі Обенижі Ковельського району

У 28-річної Героїні залишилася трирічна донечка.

Також нагадаємо, що 5 серпня громаду ПЦУ села Обенижі зареєстрували. Коли постало питання відчинити храм та дати ключі, отець Святослав Чижук всіляко обзивав парафіян і священника новоствореної громади.

Перед цим місцевий священник Святослав Чижук перешкоджав богослужінням новоствореної громади ПЦУ: організовував відрізання ліній електропередач, вигукував під час богослужінь, вішав замок на ворота церковного подвір’я.

3 листопада було заплановане судове засідання по цій страві, але його перенесли на 14 листопада. Тоді односельчани Василя Созонюка, з яким судиться священник УПЦ МП приїхали підтримати чоловіка в суді. Адже на нього написав заяву місцевий священник буцімто за побої. Натомість у згорьованої родини є й інший клопіт – оформлення опіки над онучкою.  

На Волині священники закликають своїх парафіян з московського патріархату їхати на суд задля підтримки скандального священника УПЦ МП  Святослава Чижука.

Текст і фото: Юлія АНТОНЮК

Можливо зацікавить

Ольга Магас, день народження

28 березня: хто з волинян святкує День народження

росіянин військовий депортація
відео

Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація

Виїзд за кордон

Хотів виїхати до Польщі: на Волині спіймали ухилянта-невдаху

Герой загибель

З перших днів вторгнення боронив Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Дмитро Глущук

журналіст смерть

Обірвалося життя секретаря Волинської облорганізації Національної спілки журналістів України

лікар-травматолог смерть

Понад 40 років присвятив медицині: помер лікар-травматолог з Волині

Євро-2024 Польща Уельс

«Моя сім'я була замучена Бандерою»: уродженець Волині пробився на Євро-2024 із збірною Польщі

УПЦ МП

Релігійний скандал: на Волині хочуть побудувати храм УПЦ МП

петиція військовий

Витягував з-під куль товаришів, але своє життя не врятував: захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду