На Волині у чоловіка виявили небезпечну інфекційну хворобу

На Волині у чоловіка виявили небезпечну інфекційну хворобу

На Волині підтверджений випадок лептоспірозу у мешканця Луцького району. Чоловік захворів після чищення копанки на присадибній ділянці.

Про це повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

На 6 добу в нього значно підвищилася температура тіла (до 40 градусів), з’явилися загальна слабкість, сильна втомлюваність, болі в литкових м’язах. Три доби чоловік лікувався самостійно, а коли помітив пожовтіння склер, звернувся до лікувальної установи за місцем проживання. Підозра на захворювання на лептоспіроз згодом була підтверджена лабораторними дослідженнями. Хворий отримав відповідне лікування.

Лептоспіроз, або ж водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка - гостре інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням м’язів, печінки і нирок та супроводжується хвилеподібною гарячкою.

При відсутності вчасного звернення за медичною допомогою та належного лікування можливі важкі ураження нирок, менінгіт і навіть смерть пацієнта. Ця недуга вражає як людей, так і тварин.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосу на зволожених і заболочених територіях, при догляді за хворими й інфікованими тваринами тощо.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше - гризунів, також це можуть бути худоба, собаки, дикі тварини. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі, а також очі, ніс та рот. Людина може захворіти в період від 2 днів до 4 тижнів після інфікування.

Основні симптоми лептоспірозу:

- висока температура тіла;

- головний біль;

- озноб;

- біль у м’язах;

- блювання та діарея;

- жовтяниця, почервоніння очей;

- висип на шкірі.

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг. Однак, характерним проявом захворювання є різка болючість у литкових м’язах.

Тож, якщо у вас є симптоми захворювання і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою - зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.

Можливо зацікавить