На Волині вчителі назвали «приколом» цькування десятикласника в Інтернеті

На Волині вчителі назвали «приколом» цькування десятикласника в Інтернеті

На Волині школярі цькували десятикласника в інтернеті, а вчителі тим часом казали мамі хлопця, що це такий «прикол». 

Мама учня розповідає, що її син вів блог, а інші діти хотіли самоствердитися за його рахунок і принизити його. Вони монтували непристойні відео і фотографії, створювали фейкові аккаунти та писали нецензурщину, – пише ІА «Волинські Новини» з посиланням на ТРК «Аверс».

«Вони створювали фейкові аккаунти й писали від його імені. Їх було дуже багато. Я боролася з цим спершу сама, а потім звернулася до класної керівнички. Я звернулася з прізвищами дітей, але жодної комісії проведено не було. У жовтні стався інцидент у підвалі. Хлопці його знімали на камеру, принижували. Коли я ввечері подзвонила до класної керівнички, розповіла, що йдеться про агресію до моєї дитини, попросила про допомогу, вона відповіла: розберемося. На уроках вона визвала іншу вчительку і вони привселюдно висміяли мою дитину, влаштували моєму сину розбірки… Потім я прийшла до директорки й розповіла про булінг», – пригадує мама зацькованого хлопця.

Від імені хлопця було створено різні акаунти, де викладали змонтовані з ним фотографії та відео з різними непристойними та нецензурними написами. Розпочалося все з того, що хлопець вів у TikTok спортивний відеоблог. Деякі однокласники спочатку почали підсміювати хлопця, а потім вдалися до більш радикальних дій – організували цькування в соціальних мережах. Так продовжувалося певний час.

Мама старшокласника звернулася до класної керівнички та директорки школи. Жодних дій не було прийнято. Тоді вона написала заяву до поліції, і як наслідок – директорку школи притягнули до відповідальності за те, що вона не повідомили про булінг правоохоронців.

Керівницю навчального закладу оштрафували, але вона подала апеляцію. На останньому судовому засіданні з’ясовували, чи знала директорка про булінг.

«Це хлопець, який прийшов і почав цькувати наших дітей, писати їм», – говорить директорка ліцею Марія Шевчик.

Після того як мама школяра повідомила поліцію про булінг, заметушилися всі, а батьки дітей, яких обвинуватили в цькуванні, теж понаписували заяви – уже на хлопця, чиї фотографії з нецензурними написами поширювали в інтернеті.

«Заява батьків була про те, що він вчиняв кібербулінг», – каже адвокат Олександр Бик.

Хто робив фотографії з непристойними написами про хлопця і навіть про його маму, поки не встановлено. До того ж, як стверджує мама, деякі аккаунти досі активні й, попри судові розбірки, хлопця продовжують цькувати.

На останньому судовому засіданні виступила інспекторка сектору ювенальної превенції Володимирського відділу поліції Оксана Ткачук:

«Я показала директору, вчителям, заступнику директора, психологу скріни. Я попросила, щоб директор школи викликав батьків».

Як розповідає мама хлопця, діти, які цькували її сина, після того як за них взялися правоохоронці й вони у відповідь написали свої заяви, демонстрували якісь переписки, де юнак нібито їм погрожував. Проте було встановлено, що переписки фейкові.

«Поліція проводила дослідження. Є документ, де написано, що мого сина булили, а відносно тих дітей немає ознак булінгу», – зазначає мама хлопця.

Усе триває досі. Мама школяра всіма силами намагається захистити сина. Зараз перевела його в інший навчальний заклад. Погодилася дати інтерв’ю лише конфіденційно. Вона не хоче, щоб ця історія послідувала за сином в іншу школу, адже жорстокість підлітків може зайти дуже далеко.

Дивує позиція шкільного колективу, який знав про ситуацію і не вжив жодних заходів.

«Вони належним чином не відреагували, натомість сказали дитині: це прикол, не звертай увагу. Якби вони вчасно відреагували би, то цього можна було б уникнути, а так життя дитини просто зруйновано вщент», – нарікає мама

Найбільше дивує поведінка директорки, яка повністю заперечує проблему в навчальному закладі, який очолює. Суддя її апеляцію задовільнив частково. Штраф скасували, звільнили директорку від адміністративної відповідальності та обмежилися усним зауваженням – як у школі. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить