На Волині вчителька виростила 8 видів капусти та стала популярною в інстаграмі

На Волині вчителька виростила 8 видів капусти та стала популярною в інстаграмі

Олеся Костюшко із Качина Сошичненської громади (Камінь-Каширський район) придумала, як монетизувати свій город без додаткових вкладень та на сучасний манер. Жінка розповідала читачам, як садить, доглядає та збирає врожай і поступово ставала популярною господинею в мережі.

Тож тепер сміливо мріє про велику теплицю для нових можливостей та ціле поле капусти, куди б кожен міг приїхати і самостійно обрати, яку бажає придбати, - пише газета Полісся.

Олеся Костюшко - вчителька місцевої школи. Але з дитинства навчена працювати на полі. І, як кожна сільська господиня, вирощує на ньому овочі до столу. Коли ж почала вести інстаграм-сторінку, а сталося це після переведення навчання на дистанційну форму у зв’язку із коронавірусом, побачила нові перспективи та шляхи додаткового заробітку. А через повномасштабне вторгнення росії, цієї весни, напевне, як і кожен український господар в тилу, посадила свій «Город Перемоги». Тож з нього все і почалося. Лише за кілька місяців кількість читачів та підписників у неї зросла майже втричі. І великою мірою через те, що акцентом свого інстаблогу качинська господиня зробила капусту.

Виростила 8 видів капусти та стала популярною в інстаграмі

Як виявилося пані Олеся поки що єдина в Україні, хто ділиться своїм досвідом вирощування капусти в Інстаграмі. При чому господиня, яка у звичайних умовах, без застосування будь-яких хімічних препаратів для обробки вирощує аж 8 видів капусти - білоголову, червоноголову, цвітну, броколі, савойську, пекінську, брюссельську та кольрабі.

 - До такої кількості прийшла поступово. Мені подобається її вирощувати, бо вона порівняно не вибаглива та стійка до багатьох факторів. Ми звикли, що на наших полях присутня звичайна білокачанна капуста. Але є ж чимало інших видів. Я зацікавилася, чи вийде виростити їх на нашому полі, - зізнається пані Олеся.

Тепер вона знає, що це можливо. Ще в попередні роки садила різні види та переконалася, що на майбутній врожай великою мірою впливає передусім насіння.

- Дуже важливо, яку насінинку ми кидаємо в землю. У мене, наприклад, було таке, що замість броколі виріс ріпак. Відтоді користуюся лише професійним насінням. А ще переконалася, що в нас насіння сортів дає гірший результат, ніж насіння гібридів. Тому всім рекомендую надавати перевагу останнім, - ділиться Олеся Костюшко.

Господиня також зауважує, що кожен сорт капусти має свої індивідуальні особливості. І якщо матимете намір спробувати їх, повинні враховувати наступне.

 Пекінську капусту потрібно висаджувати в кінці липня - на початку серпня, коли світловий день зменшується, щоб вона не зацвіла, а сформувала гарний качан.

Цвітна капуста на сонці набуває жовтого відтінку. Але якщо листя навколо неї чимось зав’язати, то капустина буде білою.

Броколі в умовах спеки формує менший качан. А ще її можна збирати декілька разів за сезон з одного і того ж стебла.

Наступної весни пані Олеся планує збільшити кількість видів капусти на своєму городі. Вирішила перевірити, чи вдасться виростити Кале і Романеско.

Крім того популярність в Інстаграмі підштовхує збільшити і площі посадки. Адже тепер багато підписників висловлюють бажання придбати в неї овочі.

Гарбузове насіння як сувеніри

 Неабиякий інтерес в інстаграм аудиторії викликало і гарбузове насіння, пісдмажене в печі. Тож вже зараз пані Олеся готується відправляти замовлення.

- Як виявилося, люди купують його, щоб згадати дитинство. Часто просто на подарунки за кордон. Як сувеніри, - посміхається пані Олеся.

Господиня зізнається, що його у неї багато, адже і гарбузів садили немало - 30 соток. Вибирає поступово, гарбуз - корові на корм, а насіння - на продаж і оптом, і вроздріб. До речі, продає через мережу гарбузові диньки значно дорожче, ніж купують на опті. Тож для зацікавлення аудиторії придумала пакування зі своїм логотипом - «Олеся з Волині». Каже, зазначення регіону сьогодні відіграє свою роль. А тим паче, коли продукт передають за кордон.

Хітом сезону стала пеларгонія

Пакування має значення і коли пересилає замовникам кущики пеларгонії.

Так, Олеся крім усього займається ще й вирощуванням квітів. Їх у неї також дуже багато.

- Маю, напевне, сортів з 15. Колись українські господині вирощували пеларгонії в домі, щоб моль не заводилась. А зараз це розкішна квітка, яка є окрасою і інтер’єру, і подвіря. Вона має багато видів. І деякі в мене є. Зокрема, і трояндовидні, тюльпановидні, й  піоновидні, - розповідає наша співрозмовниця.

Квітами вона займається і зимовою дниною. Обрізає, вкорінює. Вирощує їх і з насіння. Каже, що цього літа був просто якийсь бум на замовлення пеларгонії. Пересилала їх практично в усі куточки України: Одеса, Харків, Дніпро, Львів. Тому активно поновлює свій розсадник, готуючись до весни.

А взагалі на інстаграм-сторінці Олесі Костюшко є ще багато чого цікавого. Заходьте на  @olesja_z_volyni  і переконаєтесь.

Тетяна ПРИХОДЬКО

Можливо зацікавить