На Волині заборонили діяльність московського патріархату 

На Волині заборонили діяльність московського патріархату 

Депутати Волинської обласної ради проголосували за заборону діяльності УПЦ МП на Волині.

Відповідне рішення було ухвалене на позачерговій сесії Волинської обласної ради у вівторок, 11 квітня. 

На Волині заборонили діяльність московського патріархату 

Зокрема, за нього проголосували 54 присутніх у сесійній залі депутатів. На сесію запросили митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

На Волині заборонили діяльність московського патріархату 

Він подякував депутатам за прийняте державницьке рішення. 

«Це не боротьба з церквою, а з релігійною організацією, яка використовує питання духовні в питання національних інтересах.

Добре що немає утримався - ростемо. Нарешті ми називаємо речі своїми іменами. В мене прохання до вас: достукатися що людей, щоб було рішення втілене, щоб ми усвідомили що це за рішення. 

Ми не ставимо питання розділення, а кличемо до єднання. Ніхто нікого не хоче гонить», - звернувся він. 

Загалом облрада прийняла об'єднане рішення, в яке входить: заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату на території Волинської області; рекомендувати Волинській ОВА розірвати договір оренди на комплекс споруд з релігійною організацією «Святогорський Успенський Зимненський Ставропігіальний жіночий монастир Волинської області» та відповідні договори з іншими релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури.

Заразом йдеться про сприяння органам місцевого самоврядування Волинської  області у процесі зміни підлеглості релігійних громад УПЦ МП в канонічних і організаційних питаннях. Це має відбуватися шляхом організації та проведення загальних зборів релігійних громад, проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають в користуванні УПЦ МП з подальшим припиненням права користування на такі ділянки.

Депутат обласної ради Юрій Поліщук повідомив, що на практиці рішення про заборону насправді юридичних підстав немає, однак показує одностайну позицію стосовно УПЦ МП в області і в Україні.

Також це як намір підштовхнути Верховну Раду України для того, щоб вона ухвалили ті заборонопроєкти, про які йшлося на сесії: і про заборони РПЦ в Україні, і про внесення змін до деяких законодавчих актів, які спрощують процедуру переведення з УПЦ МП в Православну церкву України. 

«Рішення має декілька пунктів. Якщо ми рекомендуємо голові Волинської обласної військової адміністрації розірвати договори - то це він може зробити, це залежить від нього. Якщо говоримо про прохання до президента: якщо буде його воля, він внесе два законопроєкти, їх ухвалять, то це буде величезний крок, який і заборонить РПЦ, і пришвидчить процес переходу в ПЦУ.

Якщо ми рекомендуємо органам місцевого самоврядування на своїх місцях проінвентаризувати храми, які є пам‘ятками архітектури, чи сприяти процесу переходу - це також буде залежити від місцевих громад, але керівникам вже буде легше, бо обласна рада підтримує їх і сприяє цьому процесу. 

Саме питання заборони - дискусійне, але в Україні вже понад 30 громад, за інформацією в інтернеті, ухвалили таке рішення», - пояснив він процедуру виконання рішення.

Нагадуємо, раніше депутати Волинської обласної ради звернулися до голови із клопотанням про заборону діяльності УПЦ МП на території області. Зокрема, мова про обранців з фракцій «За майбутнє», ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина». Згодом в обласній раді повідомили про скликання позачергової сесії.

Читайте також:

Можливо зацікавить