На Волині зупинили роботу торфозаводу: яка причина та коли він запрацює

На Волині зупинили роботу торфозаводу: яка причина та коли він запрацює

На Волині зупинив свою роботу Маневицький торфозавод, який забезпечував продукцією населення та бюджетні установи.

Про це у фейсбуці заявив колишній очільник Маневицької районної державної адміністрації, а на сьогодні завідувач кафедри Львівського національного університету природокористування Андрій Линдюк. У коментарі  виданню ВСН він зазначив, що одна з причин зупинки підприємства - це те, що уже декілька років воно не немає власних земель для видобутку торфу.

«І ці роки ніхто не займався земельними питаннями для цього торфозаводу, і робили усе, аби він не мав власної землі. А друга причина зупинки підприємства, це - можливі певні проблеми з розрахунками».

«Загалом підприємство видобуває торф на землях вищевказаної організації власною технікою, потім везе його на переробку і продає виключно одній структурі. І звичайні жителі не можуть там купити торф, який, до речі, наразі є на складах. У підсумку завод зупинив свою роботу, хоча в такий період року ніколи цього не робили. І це проблема, бо загалом цієї зими є проблеми й з дровами, які не так й просто купити. Раніше люди могли розраховувати на дешеву деревину, то тепер ціна зросла й на них», - зазначив Андрій Линдюк.

За словами ексочільника Маневицької РДА наслідки такої зупинки підприємства будуть першочергово для працівників, які тимчасово лишилися без роботи.

«Хоча ексдиректор установи повідомив, що нікого в центр зайнятості не відправляли, проте частина з них все ж таки пішли на «біржу», але ніхто публічно про це говорити не хоче.  Там наразі лишилися переважно пенсіонери, бо молодь не хоче на підприємстві працювати через низьку зарплату. А декілька років тому оплата праці там була доволі висока, і туди йшли люди на роботу. Також від зупинки установи буде доволі суттєве недоотримання коштів у бюджети», - каже ексчиновник.

Крім того, за його словами, зупинка підприємства стала великою проблемою для місцевого населення, яке там раніше купувало брикет, а станом на сьогодні це уже неможливо.

«Місцеві жителі звикли, що у них не було проблем з брикетом. А частина населення навіть має котли призначені суто під це вид палива, і тепер вони думають про їх заміну.  Років 10 тому ніхто й не міг подумати, що не буде брикету. Крім того, деякі офіційні підприємці мали свої вантажівки й розвозили суто цей продукт місцевому населенню та іншим закладам. І зараз вони теж припинили свою діяльність через цю ситуацію. А їх неофіційно ще влітку попереджали, аби шукали інші варіанти заробітку», - переконує Андрій Линдюк.

Чоловік зазначає, що наразі вирішення цієї проблеми він не бачить через залежність підприємства до «Волиньприродресурсу», і керівництво «Волиньторфу», на його думку, нічого не робитиме стосовно відведення землі до торфозаводу.

«Аби взяти 20-40 гектарів торфовищ цьому підприємству, то воно мало б трохи більше незалежності. Якщо керівництво підприємства візьметься за оформлення землі, аби мати свою сировину. Але наразі цим ніхто не займається. Перспектив без кардинальних змін наразі немає», - вважає він.

Нагадаємо, раніше Маневицький торфозавод виключили з переліку підприємств, що мали приватизовувати і воно лишиться в державній власності. Але це не допомогло йому, переконаний Линдюк.

«Чи приватне, чи державне воно не допоможе ні працівникам, ні місцевим жителям, ні місцевому бюджету. Адже воно приносило гроші за оренду землі в місцевий бюджет, і неважливо чи працює завод, за оренду потрібно платити. Основне, що мав бюджет Маневицької тергромади, це кошти від податку на доходи від фізосіб 64% якого залишалося на місці. А ще частина коштів йде в державний та обласний бюджети», - резюмує він.

Ситуацію виданню ВСН прокоментував керівник державного підприємства «Волиньторф» Іван Киричик. Він зазначив, що зупинка роботи підприємства пов'язана лише з погіршенням погодних умов і вона тимчасова.

«Загалом завод зупинився до 1 лютого через несприятливу погоду. За ці дні ми провели регламентні роботи, оскільки виникли проблеми через погодні умови з вивезенням торфу. Тому на чотири дні вирішили призупинити його діяльність. А 31 січня плануємо провести пробний пуск, оскільки трохи підсихає грунт і припинилися опади. Надіємося, що вивеземо торф і продовжимо роботу», - зазначає Іван Кричик.

Також за його словами інформація про те, що працівники йдуть в центри зайнятості теж не відповідає дійсності.

«Загалом на заводі працює 110 людей, і лише адмінперсонал взяв вихідні на чотири дні за власний рахунок, а інші працівники проводять ремонтні та регламентні роботи. І якщо не буде сильних опадів, то з 1 лютого завод запрацює на повну. Оскільки цьогоріч через підтоплення територій виникли проблеми з вивезенням торфу. Це трохи незвична аномалія цьогоріч, хоча раніше теж траплялися такі випадки», - розповів очільник «Волиньторфа».

Крім того, Іван Киричик зазначає, що Маневицький торфозавод лише переробляє сировину, виготовляє брикети, а власником сировини та готової продукції є «Волиньприродресурс», який і реалізовує її населенню. 

«Ми надаємо послуги лише з переробки, оскільки площі Маневицького торфозаводу закінчилися, тому наразі робота йде в такому режимі. А торфозавод «Сойне» реалізовує брикет і населенню, і бюджетним установам. Зокрема, у січні поставлялася продукція суто для бюджетних організацій, а уже населенню - менше через певні обмеження електроенергії.  Ми маємо лише декілька годин можливості працювати в нічний час, а це близько 40% від усього виробництва», - поділився очільник підприємства.

Також він зазначив, що у планах організації найближчим часом встановити потужний генератор і тоді підприємство зможе працювати цілодобово. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить

Хотіли 51 мільйон гривень, а віддали за 30: у місті на Волині продали завод
фото

Хотіли 51 мільйон гривень, а віддали за 30: у місті на Волині продали завод

Волиньприродресурс

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

Мазь

Помічна при опіках, висипах, гоїть рани: на Волині виготовляють лікувальну мазь

«Говорив усім, що хоче визволити Крим»: спогади про безстрашного воїна з Волині Сергія Шмигельського

«Говорив усім, що хоче визволити Крим»: спогади про безстрашного воїна з Волині Сергія Шмигельського

У селищі на Волині хулігани пошкодили та повиривали смітники
фото

У селищі на Волині хулігани пошкодили та повиривали смітники

Щоранку присідає 10-12 разів: 87-річна волинянка через пів року після інсульту почала плести сітки для ЗСУ

Щоранку присідає 10-12 разів: 87-річна волинянка через пів року після інсульту почала плести сітки для ЗСУ

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс» (VPR) презентувало свій новий суперсучасний офіційний сайт vpr.company

«Через благодійні концерти мені закидають, що ми зробили з храму зал», - священник з Волині, парафія якого збирає на ЗСУ мільйони гривень
відео

«Через благодійні концерти мені закидають, що ми зробили з храму зал», - священник з Волині, парафія якого збирає на ЗСУ мільйони гривень

На Волині на відкритті мотосезону спалили новий мотоцикл: користувачі соцмереж обурені. Відео
відео

На Волині на відкритті мотосезону спалили новий мотоцикл: користувачі соцмереж обурені. Відео