Черги на волинському кордоні: яка ситуація на «Ягодині» та «Устилузі»

Черги на волинському кордоні: яка ситуація на «Ягодині» та «Устилузі»

Станом на ранок 9 травня ситуація на пропускному пункті «Ягодин-Дорогуськ», де утворилися черги  через протест польських автоперевізників, суттєво не змінилася. Заразом помітне часткове скорочення в «Устилузі», на що вплинуло запровадження електронної черги.

Про це у коментарі виданню ВСН повідомила речниця Волинської митниці Валентина Черниш

Нагадуємо, з 4 травня, коли  польські автоперевізники оголосили акцію протесту, під’їзні шляхи до переходу «Ягодин-Дорогуськ» блокуються. Раніше повідомлялося, що у пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ» в чергах застрягли сотні фур через страйк польських перевізників. Вони обурені спрощеною процедурою перетину для українських вантажів і штрафами за відсутність дозволів, які їм загрожують в Україні.

У понеділок, 8 травня, йшлося про те, що попри компромісне рішення між урядами, «Ягодин» досі заблокований - у черзі три тисячі машини. Крім цього, на іншому пропускному пункті «Устилуг» теж почала назрівати навала порожніх вантажівок.

За словами Валентини Черниш, станом на 10-ту годину 9 травня ситуація суттєво не змінилася, акція польських автоперевізників у «Дорогуську» триває.

«За цілу добу через «Ягодин» виїхало 52 автівки, в'їхало - 162. Ми залишаємося на тому ж рівні трафіку, що і після 4 травня - не більше 10%. Якби ми працювали правильно, то за добу умовно пропускали б півтори тисячі, а тут тільки 200», - коментує вона.

Натомість, каже, частково скоротилася черга в «Устилузі»: 8 травня було 400 ваговозів, 9 травня лишилося 280, а нові не прибувають. Це пов'язано з тим, що з 8 травня на пропускному пункті також розпочався запис в електронну чергу.

«Пілотний проєкт електронної черги, який був лише в «Ягодині», поширили ще на 16 пунктів пропуску на західному кордоні, й «Устилуг» потрапив у цей перелік.

Відповідно жива черга закінчується. Як ми розуміємо, завтра-післязавтра вийдемо тільки на електронний запис. Вантажівки будуть під'їжджати тоді, коли їх кличуть, а не тоді, коли у них є така потреба. Цей тиждень - перехідний, тому що запис розпочався, а живу чергу ще пропускають, але надалі, як передбачаємо, завдяки електронній черзі ситуація стабілізується», - пояснює речниця Волинської митниці.

Читайте також:

Можливо зацікавить