«Нам є чим «сердечно» зустріти небажаних гостей», - військовий про «наступ» білорусів на Волинь

«Нам є чим «сердечно» зустріти небажаних гостей», - військовий про «наступ» білорусів на Волинь

Відкриття на Волині другого фронту малоймовірне, бо й самі білоруси у цьому не зацікавлені, хоч президент Росії підштовхує Лукашенка до наступу на північ. Натомість, зустріти їх буде чим, адже укріплення українських кордонів відбувається щоденно.

Про це в ефірі онлайн-марафону «Зігрій захисників» розповів історик-краєзнавець та військовослужбовець Сергій Годлевський.

Він зазначив, що відповідь на питання щодо ймовірності відкриття другого фронту має дві складові: перша - логічна, а друга - реальна.

«Якщо брати логічно, то я думаю, що Лукашенко з півночі все-таки не рушить на Волинь, тому що, по-перше, білоруси не зацікавлені вести бойові дії: вони - не росіяни і ніколи не мали якихось ні територіальних, ні інших претензій до українців. По-друге, якщо казати про Брестську, Пінську області Білорусі - це етнічні українські землі, які населені українцями. Дуже багато родин з півночі Волині й півдні Білорусі поєднані родинними зв'язками. По-третє, Лукашенко боїться», - підкреслює Годлевський.

Він нагадує, що Лукашенко - самопроголошений диктатор, якого не визнає увесь світ і який оточений з трьох сторін країнами, які живуть західною або прозахідною цивілізацією: Литва, Латвія - на півночі, Польща - на заході і Україна - на півдні, тому один єдиний люфт для нього - Росія, і він розказує: «Володя, ну ніяк я не можу дати гарантію за свої війська».

«Як можуть вчинити білоруські війська? Наприклад, ввійти на територію України з розгорнутими знаменами і сказати: «Ми не будемо воювати», можуть здатися можуть повернути свою зброю і піти супроти диктатора. Він відтягує», - каже Сергій Годлевський.

Натомість, військовий зазначає, що є й інший бік цього питання: «Ми бачимо певні обійми між Лукашенком і Путіном, але я думаю, що розмова за шторами - зовсім інша і Путін розуміє, що відбувається. Він штовхає, щоб той пішов на північ».

До того ж він додає, що у будь-якому випадку Україні є чим зустріти небажаних гостей.

«Зробимо це «надійно і сердечно». Кожен наш день і кожна хвилина - укріплення наших кордонів на півночі. Їхній «золотий час» 24 лютого й, скажімо, 15 березня, давно вже пройшов, зараз все зовсім по-іншому», - констатує Голдлевський.

До слова, раніше Білорусь звинуватила Україну в планах завдати удару. А голова  Волинської ОВА розповів, яка ситуація на кордоні Волині з Білоруссю

Нагадаємо, у Луцьку тривав 24-годинний онлайн-марафон від волонтерського штабу «Ангар», під час якого у неформальній розмові разом із запрошеними гостями збирали кошти, аби у майбутньому придбати захисникам України речі, які зігріють їх узимку: теплу форму, буржуйки, генератори та інше. Збір коштів вирішили не закривати, аби зібрати необхідну суму.

Фото - ілюстративне

Можливо зацікавить

відключення світла

22 травня на Волині вимикатимуть світло: що відомо

Yaktak

Національна музична премія: у співака з Волині Yaktak одразу три номінації

Перейменування вулиці

Поліг на Харківщині, де свого часу збирав врожай: на Волині перейменували вулицю на честь загиблого Героя

втрати війна

Чорний день у Луцькій громаді: війна забрала життя двох Героїв Дениса Угорова та Олега Скорупського

нагороди війна
фото

«Жодні відзнаки не повернуть найдорожче»: на Волині рідним загиблих захисників вручили їхні нагороди

світло

«СвітлоЄ»: лучанин створив мобільний додаток, в якому можна відслідковувати відключення електроенергії на Волині

УПЦ Верховна Рада

У Верховній Раді заблокували трибуну: волинські нардепи ініціювали заборону УПЦ МП

втрати

Троє дітей понад усе чекали повернення батька: Герой з Волині загинув унаслідок ворожого мінометного обстрілу

перець

Як волинянам отримати багатий врожай перцю: поради