Нацбанк заборонив показувати курс валют на вуличних табло

Нацбанк заборонив показувати курс валют на вуличних табло

Національний банк України посилив вимоги до обмінників і заборонив їм показувати свій курс валют поза межами кас, «привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими позначками чи символами».

Про це НБУ повідомив 29 липня.

Також для контролю за тим, як обмінники дотримуються порядку обміну валют, у приміщенні обовʼязково мають бути камери відеоспостереження. Крім того, інформація про касовий апарат, який використовує обмінники, передаватиметься до Національного банку - це дозволить посилити податкову дисципліну, адже обмінники практично не сплачують податок на прибуток. Також для обмінників відновили обовʼязок подавати інформацію до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції.

Мета цього рішення - зменшити спекуляції на курсі та створити справді конкурентне середовище. Ці зміни не стосуються банків, оскільки на сьогодні практично не зафіксовано ними зловживань у сфері обміну валют. Якщо зафіксують - запровадять аналогічні обмеження.

У НБУ пояснили, що обмінники штучно підвищують курс на валютному ринку, підтримуючи цим «банкоматний туризм». При цьому попит і пропозиція у безготівковому сегменті валютного ринку стабілізувалися. У Нацбанку вважають, що курси, які останніми днями встановлюють небанківські обмінники, формуються за спекулятивним принципом.

Можливо зацікавить