«Навіщо померлим штучні квіти?» Кладовища біля Луцька «зацвіли» похоронними вінками

«Навіщо померлим штучні квіти?» Кладовища біля Луцька «зацвіли» похоронними вінками

Великдень на порозі, а за ним - і поминальний тиждень. То ж на усіх кладовищах Волині кипить робота - люди прибирають і прикрашають могили своїх близьких. А от чим прикрашають? Ми знову будемо говорити про штучні квіти. І про те, як пластикове сміття забруднює землю та шкодить усім нам.

Чому мільйони людей і далі купують несправжні троянди та лілії, і що зробити, аби цього ставало все менше  - розповіли у сюжеті 12 каналу. 

Лучанка Валентина вже понад 10 років садить на могилі 6-річного Вадимчика лише живі квіти. Каже, що малий любив чистоту, і вірить, що йому на тому світі від цієї краси буде приємно. Та й самій, зізнається жінка, приємно додавати натуральної краси місцю упокоєння рідної людини. А от від штучних квітів відмовилася уже давно. 

Утім, сотні могил луцького кладовища у Гаразджі всіяні яскравими штучними квітковими композиціями. Люди, які їх купують, називають переваги: вони не в'януть, не вимагають догляду і купити їх - у рази простіше.

Здавалося б, ну як може зашкодити екології жмут пластикових троянд? Втім, не варто забувати, що потім тонни цих квітів потрапляють на сміттєзвалища, де складно піддаються сортуванню, а тим більше переробці, адже виготовлені з різних видів штучного матеріалу.

Статистика свідчить, що щороку людство продукує 9 мільярдів тон пластику. Він забруднює ґрунт і воду. Токсичні мікрочастинки потрапляють в організми і тварин, і людей, а ще більшої шкоди завдають довкіллю, коли просто спалюють пластикові відходи. Стовпи диму біля сільських кладовищ, де палять старі вінки і квіти - геть не рідкість для Волині.

Що робити з такою проблемою - розповів голова депутатської екологічної комісії Волинської обласної ради Юрій Ройко.

«Якраз питання використання пластику - це є питання однієї з найбільших загроз екологічному стану нашої планети взагалі. Навіть владика закликав: «не носіть на кладовища, особливо в поминальні дні, пластик». Пластик розкладається протягом 400-500 років, повне розкладання пластику. Звичайно, це проблема величезна.

Ми свого часу, за минулої каденції, піднімали це питання і зверталися якраз і до міністерства довкілля, до прем'єр міністра і так дальше, і до наших волинян щодо використання пластику або обмеження використання пластику. Я думаю, що така потреба і зараз існує. Питання цілком нагальне», - зазначив Юрій Ройко. 

А поки ж лишається тішитися, що все більше людей відмовляється від пластику на користь живих квітів. Пані Валентина цьогоріч вирішила посадити нарциси, як символ краси та молодості. Каже, що доглянути за могилою кілька разів на рік - не проблема. І додає: все ж найкраще поминання для померлих — це щира молитва за них. 

Читайте також: 

  • У Любліні на цвинтарі жінка знайшла живого чоловіка у могилі: що сталося. 
  • Показали, як росіянка ридає на величезному кладовищі «вагнерівців». 
  • Машини їдуть одна за одною: показали чергу з катафалків на кладовищі у Росії. 

Можливо зацікавить