Найстарішій волинській писанці - 950 років

Найстарішій волинській писанці - 950 років

Писанкарство - дуже давня традиція українців, що збереглася до сьогодні. Є історичні знахідки, які свідчать, що писанки наші предки розмальовували і тисячу років тому.

Серед найдревніших реліквій, наприклад, волинська 950-річна писанка. Її знайшли у 2013 році на березі водосховища у Демидівському районі на Рівненщині. Це - керамічна писанка, яку датують періодом Київської Русі - початком 12 століття.

У керамічні писанки наші предки закладали сакральний сенс. Всередину клали камінь, потім заліплювали глиною, і виходило таке собі "калатало", яке, як вважалося, володіє магічним впливом.

Найстарішій волинській писанці - 950 років

Унікальна знахідка настільки добре збереглася, що виглядає "ніби зроблена вчора".

"На Волині це перша ціла, настільки стародавня писанка. Раніше у курганах знаходили шматочки. А це (яйце) таке ціленьке... Ціна йому неймовірна. І ще калатає - так, ніби вчора зробили", - коментував знахідку керівник експедиції, заступник директора Інституту археології НАН України Денис Козак.

На розписному яйці зображено хвилі - як символ води і колоски - як символ родючості. 

Найстарішій волинській писанці - 950 років

Серед інших древніх українських писанок - керамічні Плісненські та з Галича 12-13 ст, а також - 500-літні виконані на яєчній шкарлупі, знайдені на території Львова.

Найстарішій волинській писанці - 950 роківНайстарішій волинській писанці - 950 роківНайстарішій волинській писанці - 950 років

Можливо зацікавить