Нема грошей на пальне для генераторів: Волинська митниця просить громаду виділити 3 мільйони 

Нема грошей на пальне для генераторів: Волинська митниця просить громаду виділити 3 мільйони 

Навколо Волинської митниці днями розгорівся скандал: стало відомо, що керівництво попросило Вишнівську громаду виділити додаткові кошти на матеріально-технічне забезпечення підрозділу Держмитслужби. На митниці кажуть, що їм виділяють мало грошей з бюджету, особливо на пальне для генераторів. В кошторисі вказана ціна за літр дизелю 82 гривні, коли на ринку він коштує близько 50 гривень. Автори програми кажуть, що це ціна гранична і купувати за неї не будуть.

Додатково - майже три мільйони

Про те, що на чергову сесію Вишнівської громади готується проєкт рішення, яким будуть вноситися зміни в одну з бюджетних програм щодо підтримки митниці, повідомив журналіст Євгеній Плінський. До нього, каже він, звернулися самі мешканці громади.

Йдеться про проєкт рішення щодо внесення змін до Програми покращення функціонування Волинської митниці, який оприлюднений на сайті громади. Зокрема, на сесії пропонують закласти в програму замість 2,005 мільйона гривень, як це було передбачено раніше, 4,994 мільйона, аби можна було потім виділяти гроші на її реалізацію. З цих коштів на 2023 рік передбачається 2,988 мільйона гривень.

Підставою для таких змін  вказано лист в.о. начальника Волинської митниці від 20.02.2023 р.

В поясненні до Програми йдеться, що «недостатнє бюджетне фінансування, а отже, слабка матеріальна база, не дають можливості Волинській митниці…  здійснювати у зоні своєї діяльності окремі делеговані повноваження Держмитслужби, а також повноваження визначені законодавчими та іншими нормативно-правовими актами». Як наслідок недофінансування - застаріла матеріально-технічна база, оснащення, відсутність у штаті працівників для обслуговування об’єктів інфраструктури.

 В кошторисі вказано, що ці кошти планується витратити на послуги з благоустрою, витратні матеріали для оргтехніки, і на дизельне паливо. 

Митники кажуть, що їм не дають гроші на дизель для генераторів

На публікацію цих матеріалів відреагувала Волинська митниця. У повідомленні митниці йдеться, що з 2021 року 60-64% податку з доходів усього її особового складу як фізичних осіб спрямовується у місцевий сільський бюджет Вишнівської громади. Таким чином, митниця вважає, що може просити про виділення частини коштів, сплачених у якості податків.

«Волинська митниця є одним із найбільших платників податків цієї громади, за кошти якої фінансується виконання місцевих соціально-економічних програм розвитку. У 2021-2022 роках із зарплат волинських митників, незалежно від того, на якому митному посту вони працюють, було утримано та перераховано до бюджету майже 62 млн грн ПДФО», - інформує пресслужба митниці.

Відомство переконує: така співпраця вигідна всім. Приміром, за цією програмою відремонтували електромережі та встановили альтернативне джерело їх живлення. Так покращили роботу адміністрації митниці, а мешканці села Римачі користуються належним зовнішнім освітленням Призалізничної вулиці.

Дизпаливо, на яке митниця просить гроші, необхідне для забезпечення роботи генераторів. І, зізнаються в органі, їм з держбюджету на це грошей не дають.

«Потреба у закупівлі розхідних матеріалів, в тому числі паливно-мастильних для роботи генераторів, які забезпечують цілодобовий пропуск пасажирів та вантажів через державний кордон України, справді виникла через брак фінансування цих статей видатків з державного бюджету України. Задоволення бюджетного запиту, сформованого Волинською митницею за напрямком КЕКВ «предмети, матеріали, обладнання та інвентар» у 2022 році становило 6,5%. На 2023 рік затверджене фінансування за цим напрямком становить 13,6 % бюджетної пропозиції», - каже пресслужба митниці.

Позиція Вишнівської сільської ради

У коментарі виданню ВСН голова Вишнівської громади Віктор Сущик матеріал, який з'явився у ЗМІ після оприлюднення проєкту рішення, називає замовним. Однак те, що така програма пропонується на розгляд сесії - підтвердив. 

«Громада працює за програмами не тільки з митницею, а й і з іншими: Служба безпеки, ДСНС, військовими і т.д. Тут виникло питання щодо митниці. А чому? ПДФО йде нам те, що раніше ділилося між громадами. Є люди, які зацікавлені в тому, щоб ПДФО розділити. Все згідно з чинним законодавством.

Якщо нам митниця в минулому році дала 20 мільйонів гривень, то, думаю, ми можемо виділити їм 2 мільйони. Тут немає ніякого криміналу. Тут все по закону, по програмі.  У нас є сільська рада, яка веде свою господарську діяльність. Що ми робимо і як, вирішують депутати, а не я. За що вони проголосують, то так і буде: хотів би я того чи ні. Це замовна стаття нашої опозиції. 

Митниця дала пояснення. Люди пишуть, щоб керівник митниці звертався до міністра фінансів. Він звертався: за 2022 рік його забезпечили на 6, 5 %, а в 2023 - на 13,6. Як він має працювати? За ці гроші вони повинні не тільки дизпаливо купити, а й оргтехніку, комп‘ютери, поремонтувати локальну мережу, освітлення на переході, поточний ремонт автомобільного обладнення, санвузлів тощо. Це ж так само для людей. І ми користуємося благами, але потрібно зробити Вишнівську громаду поганою, хоч так не є. Робимо все згідно з чинним законодавством і нічого не порушуємо», - каже він.

Пост Євгена Плінського прокоментувала і начальниця відділу з питань юридичного забезпечення ради Ірина Богуш.

З її слів, наразі не йдеться про виділення коштів, а про зміни до програми.  А затверджують усі рішення депутати, а не голова.

«Це вводить в оману суспільство неправдивою інформацією стосовно того, що з мешканців громади збирають кошти на дизель для підрозділу Держмитслужби. Також, висновок стосовно того, що відповідальність за роботу митниці покладено на плечі мешканців громади є хибним та надуманим. Волинська митниця є одним із найбільших платників податків нашої громади, з коштів якої фінансується виконання місцевих програм розвитку та інше. Разом з тим, інформуємо, що від Волинської митниці до місцевого бюджету Вишнівської громади у 2021 перераховано – 17,0 млн грн, а 2022 році - 20, 3 млн грн, що є суттєвим показником наповнення бюджету громади», - повідомляє вона.

Нема грошей на пальне для генераторів: Волинська митниця просить громаду виділити 3 мільйони Нема грошей на пальне для генераторів: Волинська митниця просить громаду виділити 3 мільйони 

Звідки взявся дизель за 82 гривні при ціні менше 50 за літр

Окрема дискусія розгорілась навколо задекларованої в програмі ціні на дизпаливо. Станом на 2 березня, згідно з даними моніторингових сайтів, ціна на дизель в Україні складає 49,54 гривні. А в кошторисі вартість палива закладена по 82 гривні за літр. 

Нема грошей на пальне для генераторів: Волинська митниця просить громаду виділити 3 мільйони Нема грошей на пальне для генераторів: Волинська митниця просить громаду виділити 3 мільйони 

«Проєкт рішення, який пропонується до розгляду та затвердження депутатами ради не містить ознак вже виділених коштів Держмитслужби для закупівлі пального за ціною 82 грн за літр, а є лише орієнтовним показником на весь період реалізації Програми. А щодо вже здійсненої закупівлі пального у 2022 році, то згідно специфікації ціна пального у листопаді становить 48,10 грн за літр, а в грудні - 52,05 грн за літр», - коментує Ірина Богуш.

Вартість дизеля, яка закладена у кошторис Програми, кажуть на митниці, є орієнтовною.

«Цей показник є орієнтовним, максимально допустимим впродовж бюджетних років дії Програми, який може фінансуватися, виходячи з реальних можливостей сільського бюджету. Волинська митниця проводить усі закупівлі прозоро, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», покликаного запобігати проявам корупції та розвитку добросовісної конкуренції. У листопаді 2022 року ціна закупленого митницею дизпалива становила 48,1 грн/л (з ПДВ 7%). У поточному році закупівель за цією Програмою ще взагалі не проводилось, тож припускати якусь «корупційну націнку» - абсурдно і неприпустимо», - кажуть на митниці.

«Ця програма робилася ще до нового року. Ціна впала. Вони минулого року по накладних купували дизпаливо по 48 і 52 гривень - в талонах і без талонів. Це орієнтовна сума, яка ні на що не впливає. Якби вони вказали 40 гривень, то за 50, наприклад, не могли б купити. Оскільки написали 82, то за дешевшу зможуть так зробити», - каже голова Вишнівської громади.

Натомість Євгеній Плінський згадане звернення митниці до громади з проханням про виділення грошей вважає неприпустимим.

«Цікаво, а скільки ще таких листів направив тимчасовий керівник Волинської митниці Татарчук місцевим громадам і скільки мільйонів отримав на створення умов для виконання митницею своїх повноважень? І повторюю ще раз, після відкритого звернення про неможливість виконувати митницею свої функцій її очільник має йти з посади. Автоматично.  Покладати, навіть формально, відповідальність за роботу митниці на плечі та гаманець місцевих селян – неприпустимо», - пише він. 

Зауважимо, сесія, на якій планується розгляд згаданого проєкту рішення, запланована у Вишнівській громаді на 9 березня.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Набої з гільзами та наркотики: на вихідних у пункті пропуску «Устилуг» було «гучно»
фото

Набої з гільзами та наркотики: на вихідних у пункті пропуску «Устилуг» було «гучно»

Шукають, хто рік прибиратиме пункт пропуску «Устилуг–Зосін» за понад 3,5 мільйона гривень

Шукають, хто рік прибиратиме пункт пропуску «Устилуг–Зосін» за понад 3,5 мільйона гривень

З підробленим пенсійним хотів проскочити через волинський кордон, але попав на гроші

З підробленим пенсійним хотів проскочити через волинський кордон, але попав на гроші

На Волині жителям громади виділили понад 1,7 мільйона гривень на одноразові допомоги

На Волині жителям громади виділили понад 1,7 мільйона гривень на одноразові допомоги

На Волинській митниці службовий пес «винюхав» марихуану в пасажира автобуса

На Волинській митниці службовий пес «винюхав» марихуану в пасажира автобуса

Луцька міська рада

Аварійні дороги, вулична каналізація та прибудинкова територія: на що скаржиться понад дві тисячі лучан

скандал

Вкрали спадщину: на Волині сільрада програла суд жінці, в якої відібрали пай

Корупція

Корупція на Волинській митниці: експрацівнику СБУ повернули частину підозри

Ніхто не пролізе: як на Волині охороняють кордон із Польщею та Білоруссю

Ніхто не пролізе: як на Волині охороняють кордон із Польщею та Білоруссю