«Нескорені» волиняни: у Луцьку зустрілися з призерами «Ігор воїнів»

«Нескорені» волиняни: у Луцьку зустрілися з призерами «Ігор воїнів»

У Луцьку привітали, нагородивши подяками, волинських переможців міжнародних спортивних змагань Майю Москвич та Павла Ковальського, які привезли на Волинь золото «Ігор Воїнів». 

Зустріч відбулася у вівторок, 13 вересня, у стінах Волинської обласної державної адміністрації.

Волинські учасники міжнародних спортивних змагань у параолімпійському стилі нещодавно повернулися зі США, де здобули переможні місця і вчергове представили Україну на міжнародній арені, показавши нашу нескореність попри все. «Ігри Воїнів» відбулися в американському штаті Орландо 19-го серпня.

Зокрема, з шести медалей зі стрільби з лука, 5 приїхали на Волинь.

Майя Москвич, Богдан Оксентюк та Павло Ковальський - троє ветеранів АТО із Волині, які цьогоріч стали частиною національної збірної у Warrior Game і здобули премоги для України на міжнароному рівні. 

Павло Ковальський здобув «золото» в командному заліку та «бронзу» в індивудуальному.

Ветеран російсько-української війни Богдан Оксентюк завоював три нагороди міжнародних ветеранських змагань. Він став золотим призером з плавання на дистанціях 50 м вільним стилем та 100 м вільним стилем, а також бронзовим призером в естафеті 4х50 м. При цьому Богдан на дистанціях 50 м та 100 м побив попередні рекорди з плавання на «Іграх воїнів». Щоправда Богдана на нинішній зустрічі не було.

Ветеранка АТО і нинішня військова Майя Москвич стала володаркою «золота», виступивши у стрільбі з лука. На тренування вона поїхала зі служби, що зараз несе у військовому взводі.

«Нескорені» волиняни: у Луцьку зустрілися з призерами «Ігор воїнів»

До слова, Майя Москвич на власному досвіді пройшла шлях спортивної реабілітації і відзначає, що цей напрямок потрібно розвивати.

«Це довгий час, але основне, коли ми їздимо на змагання, - не лише те, що виграємо й перемагаємо, а й те, що бачимо, як проходить спортивна реабілітація за кордоном, наприклад, в Англії, Америці. Зараз триває війна, думаю, не секрет, що в нас є втрати, а також багато поранених.

Всі вони потребуватимуть реабілітації. Я брала учать у війні ще в 2014 році і пройшла шлях спортивної реабілітації, бачила, як проходять його побратими із важкими пораненнями, хтось - психологічно, хтось - фізично. «Ігри Воїнів» - це для мене, як завершення того етапу», - сказала вона.

Майя розповіла, що участь у цьому проєкті дає досвід і розуміння того, як реабілітацію військових проводять там; після цього з'являються натхнення й ідеї, як це робити в Україні, зокрема на Волині.

Довідково: змагання «Ігри Воїнів» вперше провели у 2010 році. Їх започаткували як спосіб відновлення та реабілітації поранених військовослужбовців.

«Нескорені» волиняни: у Луцьку зустрілися з призерами «Ігор воїнів»«Нескорені» волиняни: у Луцьку зустрілися з призерами «Ігор воїнів»«Нескорені» волиняни: у Луцьку зустрілися з призерами «Ігор воїнів»

Можливо зацікавить