Нові пристої будуть в тілі людей: науковці передбачають зникнення смартфонів

Нові пристої будуть в тілі людей: науковці передбачають зникнення смартфонів

Світові IT-корпорації передбачають поступове зникнення смартфонів на ринку - не через дефіцит напівпровідників, а через перехід на новий спосіб комунікації та отримання інформації.

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі генеральний директор Nokia Пекка Лундмарк заявив, що найближчим часом людство відмовиться від традиційних способів зв’язку. Детальніше про майбутню технічну революцію, про те, які телекомунікаційні пристрої вже є на ринку і що заважає нам спілкуватися без посередників у вигляді смартфона або смарт-годинника - у публікації, підготовленій Українським телекомунікаційним порталом.

В епоху розвитку 5G-мереж смартфон залишається найбільш зручним гаджетом для доступу до інформації. Більшість телефонів, що виходить на ринок у 2022 році, має підтримку роботи в мережах нового покоління. Однак у Nokia вважають, що ера 5G закінчиться одночасно з ерою смартфонів. Пекка Лундмарк передбачає, що перехід до нових способів комунікації відбудеться в найближчому десятилітті, не пізніше 2030 року, що пов’язують із появою 6G.

“На той час смартфон, яким ми його знаємо сьогодні, не буде найпоширенішим інтерфейсом”, – зазначив топ-менеджер корпорації.

На думку спікера, багато нових пристроїв будуть інтегровані безпосередньо в тіло користувача. Ідею Лундмарка підтримують у Google, де вважають, що люди оберуть більш зручний і швидкий засіб для спілкування – високотехнологічні гаджети, що базуються на технології доповненої реальності.

У разі відмови від традиційних телефонів Nokia запропонує підтримку 6G-мереж, які, за словами Пеккі Лундмарка, можуть бути в сотні або тисячі разів швидшими за актуальні мережі. За чутками, Google намагається вийти на ринок складних девайсів, але вивчає пристрої нового покоління. У середині травня корпорація показала концепт розумних окулярів, які дозволяють на льоту перекладати іноземну мову і демонструвати її у вигляді тексту на лінзах пристрою.

Компанія вже має досвід у виробництві подібних гаджетів: у 2014-му на ринок вийшла гарнітура Google Glass. На думку експертів, девайс випередив свій час і через високу вартість провалився на масовому ринку. Розумні окуляри залишились нішевим апаратом.

Нові пристої будуть в тілі людей: науковці передбачають зникнення смартфонів

Що прийде на зміну?

Найближчими замінниками смартфонів зараз здаються розумні окуляри або гарнітури віртуальної та доповненої реальності. Фахівці вважають, що на розвиток сегмента впливатиме інтерес споживачів до метавсесвітів. Зараз на ринку присутні кілька моделей гарнітур, серед яких лідирують Microsoft HoloLens 2 та Oculus Quest 2 від Meta.

Зараз розумні окуляри використовуються в основному для отримання нового досвіду у відеоіграх та співробітниками деяких компаній, для яких потрібні візуалізація виробничого процесу та швидкий обмін даними. Розробкою гарнітур нового покоління займаються десятки корпорацій та стартапів. Наприклад, окуляри Lenovo ThinkReality A3 за допомогою AR-технології допомагають створити віртуальне робоче місце. Інженери, проектувальники, медики можуть створити до п’яти робочих зон і таким чином підвищити продуктивність та мобільність. Представлена ​​на CES 2020 гарнітура від Panasonic дає можливість візуалізувати інформацію в роздільній здатності Ultra HD з підтримкою HDR – завдяки конструкції окуляри практично не відчуваються на голові користувача.

Нові пристої будуть в тілі людей: науковці передбачають зникнення смартфонів

Стартап CREAL використовує технологію світлового поля, за допомогою якої окуляри можуть проектувати тривимірні об’єкти з реальною оптичною глибиною. Це допомагає очам природніше сприймати віртуальні предмети на різних відстанях. Розумні окуляри від фірми Vuzix мають пару RGB-проекторів розміром із звичайну гумку для олівців. Це дозволило інженерам створити невагому гарнітуру.

За чутками, гаджет від Apple буде спроектований у вигляді смарт-окулярів або шолома віртуальної реальності типу Oculus Rift або Valve Index. Пристрій дозволить виводити інформацію на лінзи та відтворювати об’ємні об’єкти у доповненій реальності. Неможливо гарантувати, що перша версія гарнітури буде орієнтована на широкого користувача. Аналітики відзначають високу собівартість компонентів та підсумкову вартість розумних окулярів, а також відсутність магазину додатків, за допомогою яких можна було б розкрити потенціал апарату. Однак через кілька років компанія може представити спрощену модель AR-гарнітури, яка матиме невеликі габарити і дозволить працювати окремо від смартфона.

Прямо в мозок

Згідно зі сміливими прогнозами, люди майбутнього зможуть підтримувати зв’язок та отримувати інформацію за допомогою гаджетів, інтегрованих безпосередньо в тіло чи одяг.

Одним із найбільш згадуваних у медіа стартапів в області імплантів вважається Neuralink Ілона Маска. Заснована в 2016 році нейротехнологічна компанія пропонує використовувати спеціальні інтерфейси для взаємодії з навколишнім світом. Незважаючи на те, що зараз Neuralink ставить за мету створення інструменту для комфортного існування людей з обмеженими можливостями, у майбутньому вона збирається «удосконалити людину».

Нові пристої будуть в тілі людей: науковці передбачають зникнення смартфонів

Описаний інженерами інтерфейс мозок-машина базується на розміщених поруч з нейронами електродах, які здатні фіксувати та декодувати інформацію на клітинному рівні. Пристрій дозволяє взаємодіяти з комп’ютером, керуючи курсором миші або набираючи текст буквально силою думки.

Якщо пофантазувати, можна уявити, як у черепній коробці знаходиться прилад, який підключається до бездротової мережі і дозволяє завантажувати інформацію прямо в мозок. Необхідність у будь-яких традиційних пристроях відпадає, оскільки нейроінтерфейс проектуватиме зображення перед очима користувача і отримуватиме від людини сигнали, за допомогою яких вона зможе взаємодіяти з іншими людьми, вирішувати певні завдання, керувати девайсами розумного будинку.

Поки Neuralink знаходиться на стадії випробувань на тваринах – компанія чіпує мавп і обіцяє, що нові інтерфейси почнуть застосовувати на людях найближчим часом.

Можливо зацікавить