«Одних «чмонь» замінюють іншими»: військовий експерт розповів про загрозу наступу з Білорусі

«Одних «чмонь» замінюють іншими»: військовий експерт розповів про загрозу наступу з Білорусі

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів, що наразі відбувається в Білорусі та чи є ознаки підготовки до наступу на Україну з того напрямку.

Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.

«Там насправді нічого не відбувається. Дуже багато конспірологічних теорій щодо Білорусі. Але насправді там зараз нічого не відбувається, такого чогось, від чого можна було б посивіти. Білоруська армія не змінилась, не було ніякої масштабної мобілізації. У них на сьогодні ресурс - це більш-менш боєздатних 14 тисяч особового складу. І то, боєздатних умовно, бо, якщо порівнювати з ЗСУ, це небоєздатна армія. Білоруська армія - це паперова армія», - вважає Коваленко.

За його словами, наразі у Білорусі відбувається підготовка мобілізованих росіян, а не накопичення сил для повторного наступу.

«Якщо говорити про розміщення у Білорусі російського контингенту, то його загальна кількість - 12 тисяч, але з них понад 11 тисяч - це мобілізовані, які проходять там процес підготовки на 5 різних полігонах. Декілька місяців це були підрозділи другої МСД першої танкової армії, наразі їх вивозять на Луганщину - на Старобільсько-Сватівський сектор для підсилення угруповання. Замість них завозять підрозділі шостої МСД третього армійського корпусу, який повністю з мобілізованих. Тобто одних «чмонь» замінюють іншими «чмонями», яких будуть готувати, щоб відправити у м'ясорубку. Це не формування ударних угруповань, це не формування штурмових груп», - пояснює експерт та додає, що росіяни також мають критичну недокомплектацію за технікою - вони оснащені лише на 30%.

Водночас загроза авіаційних ракетних ударів з території Білорусі по Україні наразі, на думку експерта, є дуже високою.

«Висока загроза - це авіаційна. Росіяни там мають свої літаки винищувачі Міг-31 з гіперзвуковими ракетами «Кинжал», а також збільшили авіацію винищувачів та бомбардувальників, які можуть наносити удари по Україні по класу «повітря-поверхня». Це Х-59. Ці удари можуть бути здійснені з території Білорусі по північним регіонам України», - зауважив Коваленко.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить

Олександр Олійник

Мати впевнена, що Герой, а в частині кажуть, що покинув поле бою: півтора роки рідні не можуть знайти військового з Волині

Син Героя, як і батько, захищає Україну: на Волині попрощалися із полеглим Василем Гавруком
фото

Син Героя, як і батько, захищає Україну: на Волині попрощалися із полеглим Василем Гавруком

Бійці Волинської бригади ТрО на сході України знищили «буханку» росіян
відео

Бійці Волинської бригади ТрО на сході України знищили «буханку» росіян

Поховання військового
фото

Сказали, що отримав надважкі поранення, а наступного дня сповістили про смерть: на Волині попрощалися з Героєм Петром Хомичем

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював
фото

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював

росіянин військовий депортація
відео

Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація

Виїзд за кордон

Хотів виїхати до Польщі: на Волині спіймали ухилянта-невдаху

мобілізація хвороба серце

Мобілізація 2024: які хвороби серця є підставою для звільнення від призову

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України