Олена Зеленська подарувала Вселенському Патріарху унікальний Луцький псалтир

Олена Зеленська подарувала Вселенському Патріарху унікальний Луцький псалтир

Перша леді України зустрілася з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм у рамках візиту до Стамбулу.  Серед подарунків, які привезла, було факсимільне видання Луцького псалтиря - визначної книжної пам’ятки XIV століття.

Про це повідомляють у фейсбуці на сторінці Луцьк приємне відкриття.

Відомий у всьому світі Луцький псалтир - визначна книжна пам’ятка XIV століття. Його створив настоятель Свято-Катерининського луцького храму отець Іван у 1384 році в річницю смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитра-Любарта Гедиміновича.

 Псалтир - це рукопис на 211 пергаментних сторінках, написаним церковнослов’янською мовою з рисами волинсько-галицької говірки. 

Олена Зеленська подарувала Вселенському Патріарху унікальний Луцький псалтир

У післямові є коротка характеристика ситуації, яка склалася на Волині після смерті її захисника. То ж є всі підстави вважати рукопис не лише богослужбовою книгою, а й літописом тих часів. У пам’ять про князя збірник псалмів передали розташованому в замку Любарта Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали за упокій душі Дмитрія-Любарта.

Однак згодом сліди Луцького Псалтиря було припорошено часом. 

Перші згадки про старовинну українську літописну книгу з’явилися лише 1954 року в дослідженні італійця Карло Вердіані. Як з’ясувалося, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що у Флоренції. 

Нині ця унікальна пам’ятка книжного мистецтва зберігається у бібліотеці Медичі Лауренціана у Флоренції в Італії, тому його друга назва Флорентійський псалтир.

Луцький Псалтир нині не тільки духовна книга, а й важливе історичне джерелом, факсимільне видання якого вперше здійснили 2013 році. 

Після успішних пошуків 2011 року Волинська єпархія УПЦ разом із видавництвом «Горобець» ухвалила рішення здійснити факсимільне перевидання Луцького Псалтиря.

Олена Зеленська подарувала Вселенському Патріарху унікальний Луцький псалтир

Разом із факсимільним відтворенням у книзі опублікували ряд статей, присвячених дослідженню самого рукопису, історичним постатям, які викликали його появу. 

У Луцьку цю пам’ятку книговидання можна побачити у Музей книги на Кафедральній, 1 або в Музей історії Луцького братства на вулиці Йова Кондзелевича, 5.

Можливо зацікавить