«Папка в пакєтє»: інтерв'ю з розробниками бота, який «пише» тілами «хороших р*ких»

«Папка в пакєтє»: інтерв'ю з розробниками бота, який «пише» тілами «хороших р*ких»

Перші дні 2023 року вибухнули мемами в українському інтернеті. Здається, кожен устиг скласти побажання із мертвих окупантів у спеціальному боті  (no_father_bot) - від звичайних користувачів до офіційних впливових акаунтів. І хоча це перший мем, який так зайшов українцям у новому році, проте він торішній.

Журналісти знайшли авторів бота і поговорила з ними про ідею, створення і плани, - пише Speka.

Розкажіть, хто ви, чи можете назвати свої імена? Що робите по життю?

Нас двоє, якщо можна, називайте нас за ніками у Twitter: Кіш з Фіша, я iOS-розробник, а мій друг Тоша Нєбоскрєб - дизайнер. Ми разом створили цей бот. Таке робимо вперше. Це взагалі наша перша спроба таким чином подраконити русню і підняти нашим настрій.

Коли і як прийшла ідея розробити бот «Папка в пакєтє»?

Ідея прийшла ще на початку літа, коли ми побачили фотошоп художника Івана Волянського. Тоді ми подумали, що прикольно було б зробити стикери для Telegram чи пензлі для Photoshop. А потім зрозуміли, що Telegram-бот — це найпростіше у використанні для людей.

Як довго створювали бот «Папка в пакєтє»?

Розробляли кілька тижнів після роботи. Я мобільний розробник, з вебом років 10 не працював. Тож потрібен був час, щоб розібратись, як ті боти працюють. У дизайнера було цікавіше: знаходити мертву русню, вирізати її з фото і компонувати у літери, а ще робити задники, лого для бота тощо. На кінець літа бот вже був готовим.

Ми оновили бота, додали гірлянди на башту, щоб було святково. Хтось узяв цей фон, замалював нашу ватермарку і нафотошопив там Степана Андрійовича. Ця картинка почала віруситися. Акаунт «Перша приватна мемарня» її запостив у себе, а я прийшов в коменти і вказав на те, що замальовувати ватермарки – це не ок. Там виявились дуже адекватні адміни, сказали, що це їм так вже прислали. Вони ж і додали посилання на нас.

«Папка в пакєтє»: інтерв'ю з розробниками бота, який «пише» тілами «хороших р*ких»

Але ми теж не унікальні, бо заюзали вже зроблену ідею. До речі, Іван, автор картинки, якою ми надихались влітку, тільки зараз дізнався про бота. Йому сподобалося, що з цього вийшло. Ми домовились, що додамо на нього посилання в «подяках» в описі бота скоро. Можливо, потім навіть щось і зробимо разом.

Скільки людей вже скористались ботом «Папка в пакєтє»?

За останню добу (ред. з 1 по 2 січня) прийшло понад 30 тисяч. До цього з моменту створення всього загалом було близько трьох тисяч. Але це не враховуючи просто перегляди, бо їх там – хай бог милує.

Чи були якісь суміжні проєкти в рамках бота «Папка в пакєтє»?

На день народження Путіна ми робили оновлення – можна було генерувати всраті картинки у стилі листівок із Viber. Щоб створити привітання, перед початком тексту треба написати «педофіл». Потім ми прибрали це з опису, але функціонал залишився, бо він кльовий.

«Папка в пакєтє»: інтерв'ю з розробниками бота, який «пише» тілами «хороших р*ких»

Чи не думали про створення окремого шрифта для слів, викладених окупантами?

Дизайнер: Ні, бо ж воно страшне і костурбате, ліпилось нашвидкоруч. Можна було б зробити краще. Але шрифт вже хтось зробив – я бачив його нещодавно в платних емодзі в Telegram. То робили не ми.

Які зараз улюблені картинки з боту? Зберігаєте собі щось?

Картинок зараз дофіга: і згенерованих ботом, і меми на основі них. Ми створили спеціальний Telegam-канал «Пакувальня», куди кидаємо найсмішніше.

Як будете розвивати бот «Папка в пакєтє»?

Будемо додавати нові теми. Але поки не скажемо, що саме – бо може не зробимо, а люди образяться. Може, гіфки почнемо генерити чи ще щось. Це некомерційний проєкт. Наразі через те, що це дуже розійшлось, спробуємо збирати гроші для знайомих на фронті. Збираємо на дрони тут.

Можливо зацікавить