Перший дзвоник онлайн: як минув День знань у прикордонному районі Волині

Перший дзвоник онлайн: як минув День знань у прикордонному районі Волині

У селі Раків Ліс Камінь-Каширського району перший дзвоник для майже 600 учнів місцевого ліцею прозвучав онлайн, окільки до кордону із білоруссю тут лише 30 кілометрів.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного. Луцьк.

У Раково-Ліському ліцеї класні кабінети та бомбосховище готували до нового навчального року. Якщо шкільне укриття буде остаточно облаштоване, розповів директор закладу Олександр Кузьмич, учні з часом зможуть повернутися до очного навчання.

Нині уроки відбуватимуться за змішаною формою, де школярі навчатимуться декілька днів у школі, декілька днів дистанційно, вдома. Також ліцеї розглядають дистанційне навчання у додатковий час, оскільки є родини, де на п’ятеро дітей лише один комп’ютер, - говорить керівник ліцею.

«Ми сьогодні не маємо такої змоги, щоб обладнати до повних. Немає особливо сьогодні електрогенератора, тому що пропадає світло і діти залишаються у темряві. Більшість батьків висловлюють свою думку, щоби проводити дистанційну форму навчання, але у змішаній формі навчання», - зазначив Олександр Кузьмич.

Частина вчителів, зі слів директора освітнього закладу, служать у Збройних силах України.

Шестикласниця Оля Самойлюк, яка навчається у Раково-Ліському ліцеї, готувалася до урочистої лінійки. Як розповіла школярка, цьогоріч її не було. Говорить: 1 вересня – святковий день, але домашні справи ніхто не скасовував.

Перший дзвоник онлайн: як минув День знань у прикордонному районі Волині

Школярка годує кроликів. Каже: чергує навчання і домашні обов’язки.

«Перше - це роблю уроки. Потім, коли два-три уроки зробила, тоді потрібно дати їсти качкам, потім кролям. Потім йду остальні уроки робити», - розповіла школярка.

Мама учениці Юлія Самойлюк працює в ліцеї вчителькою. Разом із колегою привели дітей у перший клас символічно, аби познайомити із першою вчителькою. Шкільна лінійка, яка щороку минала на подвір’ї перед навчальним закладом, нині в онлайн-форматі.

Перший дзвоник онлайн: як минув День знань у прикордонному районі Волині

«Дитина не сприймає так через екран. Дитині треба підійти, порозмовляти, налаштувати. У мене чоловік на війні - це усе на мої плечі лягає. О 9 годині було вже перенавантаження мережі, вибивало у нас», - каже волинянка.

Вчителі Раково-Ліського ліцею шість років тому почали навчати дітей за пілотним проєктом нової української школи. Вчителька Світлана Мись розпочала новий навчальний рік із патріотичного уроку для 20 першокласників.

З її слів, батьки дуже хвилювалися за дітей і не знали, чи відправляти до школи.

Перший дзвоник онлайн: як минув День знань у прикордонному районі Волині

«Перше, що було - у групі класу було привітання від мене для батьків і для дітей, які вдома. Ми домовилися про те, що при першому очному побаченні у школі ми цей перший урок проведемо у повному обсязі», - додала вчителька.

Усього на Волині 482 школи, де навчатиметься 143 тисячі дітей. З них 1 500 дітей - школярі-переселенці, - додала керівниця департаменту освіти й науки військово-цивільної адміністрації Людмила Плахотна. На Волині навчання у 50-кілометровій зоні до кордону з Білоруссю згідно з рішенням профільної обласної комісії відбуватиметься дистанційно. Це - 25 % закладів освіти від загальної кількості.

Можливо зацікавить