Підготовлені - значить сильні: у Луцьку розпочав роботу Центр готовності цивільних

Підготовлені - значить сильні: у Луцьку розпочав роботу Центр готовності цивільних

У Луцьку запрацював Центр готовності цивільних. Він націлений навчити громадян базових навичок військової підготовки, виживання та боротьби в умовах воєнного стану. У середу, 16 лютого, вже відбувся перший одноденний тренінг з першої допомоги.

Центр готовності цивільних - проєкт від Благодійного фонду Сергія Притули, що ставить за мету навчити цивільне населення військовій підготовці. У Луцьку він розпочав свою роботу завдяки співпраці із Волонтерським шатбом «Ангар».

Підготовлені - значить сильні: у Луцьку розпочав роботу Центр готовності цивільних

За словами керівниці волонтерського штабу «Ангар» та координаторки Центру готовності цивільних у Луцьку Ольги Валянік, зробити такі навчання у Луцьку запропонував Олексій Сердюков, який керує першим центром і займається масштабуванням їх по всій Україні.

В цілому, проєкт від Благодійного Фонду Сергія Притули стартував досить давно і вже діє 18 осередків у різних регіонах України.

Домовленість щодо реалізації ЦГЦ у Луцьку відбулася місяць тому, а 16 лютого, в рамках проєкту відбувся перший тренінг «Перша допомога».

«Плануємо працювати поки буде запит, тому що є досить багато людей, які хочуть вчитися, можуть це робити, тому ми даємо їм таку можливість. Ці знання можуть знадобитися не тільки під час воєнних дій, а і в цивільному житті. 

Планується досить великий спектр занять. Це не тільки тактична медицина. Сьогодні у нас - домедична допомога. Будуть заняття з психології, навчання по дронах та інше», - розповідає Ольга Валянік.

Координаторка проєкту каже, що охочих виявилося чимало. Оскільки невелика кількість може відвідувати їх у будні дні, багато просили навчання на вихідних, що вони зробили. 

Підготовлені - значить сильні: у Луцьку розпочав роботу Центр готовності цивільнихПідготовлені - значить сильні: у Луцьку розпочав роботу Центр готовності цивільнихПідготовлені - значить сильні: у Луцьку розпочав роботу Центр готовності цивільних

На заняття погоджують не велику кількість охочих - 20 осіб. Це робиться для більшої ефективності навчання, щоб всі змогли попрацювати з інструктором і відпрацювати отримані знання.

У якості інструкторів залучають і спеціалістів з інших міст України, і місцевих спеціалістів, наприклад, як навчання з домедичної допомоги проводять сертифіковані студенти-медики.

«Насправді буде дуже багато крутих інструкторів не лише з Луцька - приїздитимуть ті, які вже мають досвід понад 7-8 років і які співпрацюють з військовими частинами.

Досить багато інструкторів було залучено серед спеціалістів Луцька. Наприклад, сьогодні - медичний факультет, який розповідає і відпрацьовує домедичну допомогу для цивільних.

Окрім того, можу сказати, що один із наших волонтерів готується стати інструктором. Він має достатній досвід для того, щоб бути інструктором по літальних апаратах - дронах. Чекаємо, поки він отримає інструкторський сертифікат. Зовсім скоро зможете побачити нашого волонтера інструктором у Центрі готовності цивільних», - ділиться керівниця «Ангару» та координаторка ЦГЦ.

Богдана Карп'юк - студентка медичного факультету ВНУ імені Лесі України (фізичний терапевт), вона є однією із трьох інструкторів з надання першої допомоги. Спеціально для цього вона проходила курс від Червоного хреста, сертифікат про який дозволив бути інструктором.

Каже, що програма одноденного тренінгу буде насиченою. Охочі дізнаються про зупинки кровотеч, відновлення положення, травми, транспортування та інші невідкладні стани. 

«Я не можу сказати, що щось - головне, а щось - другорядне. Все є необхідне. Якщо ви вивчите зупинку кровотеч, вважаючи, що це головне, то не будете знати, що робити з людиною без свідомості», - пояснює важливість знань про першу допомогу одна із інструкторів тренінгу.

Дівчина розповідає, що під час навчань використовуватимуть джгути, навчальні турнікети, бинти і хустинки, заразом розповідатимуть про аптечку військових та роботу дефібрилятора. 

Підготовлені - значить сильні: у Луцьку розпочав роботу Центр готовності цивільних

Одна з учасниць тренінгу Богдана розповіла, що після повернення з-за кордону вирішила знайти схожі курси і натрапила на цей. Коли зрозуміла, що він пов'язаний з «Ангаром», без вагань зареєструвалася і задонатила.

«Хочеться бути корисною суспільству. Раніше ніколи не брала участь у схожому, а такі знання щодо першої допомоги отримувала хіба що у школі. Найбільше, певно, мені цікава зупинка кровотеч. Сподіваюся ніколи ці знання мені не знадобляться, але потрібно. щоб вони були», - ділиться дівчина.

Дар'я підкреслила, що такі знання будуть корисними в час війни, тому що бачила важливість надання медичної допомоги, бо сама приїхала з Херсону. 

«Я приїхала з окупації з Херсону, і бачила, що таке війна насправді і знаю, що перша допомога може врятувати життя. Я прийшла і думаю, що ці знання будуть для мене корисними», - розповідає 

За словами ще одного учасника тренінгу Івана, зараз такий час, що це не може не цікавити, бо це те, що необхідне і рятує життя.

«Є такі речі, які ми забов'язані знати під час війни - як надати першу допомогу. Такі курси є необхідними і потрібно, щоб їх відвідувало багато цивільних людей», - продовжив він.

Розповідає, що шукав подібні курси і дізнався про навчання, співорганізатором яких став «Ангар», за яким він вже давно слідкує.

Загалом навчання складається з теорії та практики. У Луцьку навчання міститиме всі базові тренінги, які представляють у ЦГЦ і матиме доповнення щодо військового права та психології.

Наприклад, теорія закриватиме питання щодо того, як зібратися на війну, тактика виживання під обстрілами, бойові дії в умовах міста, військова логістика і так далі, а практика представлятиметься стрілецькою зброєю, тактичною медициною, основами аеророзвідки, користуванням військовою оптикою. 

Потрапити на тренінги можна після передньої реєстрації та за благодійний донат на БпЛА українського виробництва «Shark», на купівлю комплексу якого  потрібно 7 000 000 гривень. 

Ольга Юсковець

Читайте також:

Можливо зацікавить

Сергій Притула

Сергій Притула «засвітився» у луцькій кав'ярні

До Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

До Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

На війні загинув 25-річний Герой з Луцька
історії війни

«Не встигла подумати про нього – він уже телефонував»: командиру інженерно-саперного взводу з Луцька навіки 25 років

У Луцьку скандал з ОСББ через утеплення будинку
відео

«Нащо мені той пінопласт?!»: деталі скандалу у луцькому ОСББ через утеплення будинку. Відео

У Луцьку продається кав'ярня

Власник виїжджає за кордон: у Луцьку продають кав'ярню

Шевчук Євро-2024

Відомий ексфутболіст з Луцька прокоментував гру збірної України у фіналі плей-оф Євро-2024

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України