Після війни кожна українка має народити щонайменше дві дитини, - демографи

Після війни кожна українка має народити щонайменше дві дитини, - демографи

Для того, щоб забезпечити просте відтворення поколінь в Україні, кожна жінка має народити після війни щонайменше дві дитини, але це буде малоймовірно реалізувати на практиці.  

Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Елла Лібанова в інтерв’ю «Українській правді». 

«У 2021 році 1,2 дитини на одну жінку народжувалося. А для того, щоб забезпечити просте відтворення поколінь за українських умов смертності, треба, щоб пересічна жінка за своє життя народила десь 2,15 дитини», - заявила вона. 

На її думку, відтворення поколінь за українських умов смертності наразі є неможливим.

«Абсолютно ні (нереально - ред.)! В жодній країні Європи такого немає (народжуваності на рівні 2,15 дитини на жінку - ред.). Щодо 2022 року, то ми оцінюємо рівень народжуваності десь у 0,9 дитини на одну жінку. Катастрофічне падіння народжуваності ми очікуємо у 2023 році. Під час війни ця тенденція, безумовно, буде поглиблюватися, але гірше, ніж у 2023 році (навіть якщо у 2024 війна триватиме), я не думаю, що буде. Ми розраховуємо, що показник буде десь 0,7 дитини на одну жінку», - пояснила вона. 

Водночас Лібанова прогнозує певне підвищення народжуваності після війни. Вона сподівається, що Україна повернеться принаймні до доковідного рівня. 

А далі, на її думку, можна очікувати 1,5 дитини на одну жінку, в ідеалі – 1,6. Лібанова наголосила, що «це все одно дуже далеко від того, що потрібно».

Читайте також: 

Можливо зацікавить